Fabulous fc

Saturday, March 14, 2009

behind the scene

enough with my domestic stories kot(Umar!,jangan rampas populariti babah k) this time around i nak share with you guys about the team yang selama ni menjadi my strongest back bone. Behind every great designers,mesti ada team yang menjadi pendokongnye.., even Karl Lagerfeld has pun ada several designers,head cutter,sewers,beaders(of course from Lesage) yang team up dengan dia to produce great coutures..here's a bit of what normally happens inside my atelier..

this section ada kasut2 for models to fit my bajus..some other stuff shares this section such as zippers,thread,padding etc..(semak sikit,tapi memang kena macam ni baru nampak macam atelier)

herbs and spices of the garment. all sort all beads,semi precious stones,sequins..very useful to enhance the baju.(malaysians suka sangat beadwork!)

my dedicated six sewers..some of them da kerja dgn i for many2 years..my cutter tu lah yang paling lama,15 years!(tapi gambar dia tak boleh tunjuk,sebab dia ni pemalu,nak amik gambar dia memang susah! muka dia ada macam Sonia Rykiel sikit..haha!)

saloma,my sewer tengah fit kan baju untuk check kekemasan. At this point selalu i akan dipanggil untuk memastikan semua jahitan dan proses dijahit betul..kena buat betul2, baju2 ni semuanya mahal2..so kenapastikan workmanshipnye kemas dan cantik! baru customer puashati..

ironing area,one of my favorite area..i suka lihat baju yang kemas di seterika. (note the apron,siap ada jenama i lagi)

the cuting area,ni crucial stage ni..sometimes i kena explain my sketches to the cutter banyak kali sampai dia faham betul2 design tu.. doing fashion show baju is easy sebab you deal with perfect body statistic,but for real people, susah.. so kena hati2 pasal calculation(i called it fashion engineering)..nampak tak siku my cutter kat belakang dummy tu? (dia ni macam Charlie kat dalam Charlie's Angel tu la..muka tak nak tunjuk).

bagi sesape yang merindui penulis blog yang dah lama tak muncul, ni ha dia! buat featuring kat dalam gambar ni..(tengah menunjuk cara2 nak buat beadwork kat tudung Dato' Seri Shahrizat Jalil), Faizul juga merupakan senior designer kat Rizalman(he's the only one Nescafe's kick start contestant yang berjaya memenuhi impian dia untuk bekerja dengan Rizalman), harap2 dia pun macam my cutter la, kontrak sampai mati.. :p!
p/s sebenarnya, dia paksa i amik gambar ni..

ni pulak my office kat level workshop(i have two offices,satu lagi kat bahagian admin),this area untuk i buat sketches2 before masuk ke production. so its easy for me to communicate dengan production and also to supervise the flow.
for those yang suka sangat this industry,macam ni lah kitaorang kerja..penat,tapi best sebab tak tension..buat benda yang kitaorang enjoy every second of it..
this is very exclusive, not many designer willing to open their door untuk benarkan orang lain melihat keadaan production area(walaupun hari tu,tanpa disangka2..Y.A.M Tengku Puan Pahang telah mencemar Duli, melawat kawasan ini untuk melihat sendiri bagaimana baju beliau dibuat).

p/s a good brand must have their own atelier,bukan hantar tailor lain buat..(just for your info)

11 comments:

IRHAM MANAN said...

Good Morning!
Tak pergi pasar tani ke pagi ni?

Anyways, 3 things to say:

1. (Umar!,jangan rampas populariti babah k) HAHA.. I told you.

2. so kena hati2 pasal calculation(i called it fashion engineering).. HAHA so true! Nowadays we use engineering in fashion.

3. It's Hepburn painting u bought at IKEA right. I know.

mike radcliffe said...

abg izalman..
leh bg tak apon tu???
leh wat p masuk kitchen!!!
hahhaahhhaah...
bau gempak ade label u...

rizalman atelier said...

lebih kurang rm2000 satu helai ;-o

anna said...

bes nyew u njoy doin ur work...semoga terus terusan berjaya in future~

kaseh said...

Salam buat seorang designer tersohor yang amat saya kagumi...Antara helaian pertama anda saya suka adalah busana yang pernah digayakan oleh Datin Faridah Hashim sewaktu pelancaran ntv7 dahulu "antara 2 irama". Lama...sudah...saya juga penah singgah di Alamanda 2 -3kali dulu.Me... hanya insan kecil je...yang baru berjinak2 dalam dunia perniagaan and used to be in PR & Media Industry...Sejujurnya saya tidak punya atlier seperti anda dan bukan juga punya sentuhan keramat untuk melakar helaian indah...namuun saya suka industri fesyen, melihat wanita-wanita @ customer butik kecil saya di bumi hang tuah ini tampil mempersona...sincerely i lovedddd every single pcs of your sentuhan...juga bila anda jadi editor jemputan Kak Wirda di GLAM. Seronok dan penuh motivasi menjadi anda!!! Fesyen industry kat negara kita meriah dengan helain2 indah sentuhan anda!!! I am so bangga of you. Ni beranikan diri menghantar comment setelah lama membaca laman blog anda...

rizalman said...

hi Kaseh! ya Allah lamanye baju D,Faridah tu,kalau tak silap i warna hijau lumut kan? ni memang kes die hard fans dah ni. Nice to know you and even more wonderful that you really noticed all my works and appreciate them..itu maksudnyer i dah capai apa yang i nak sampaikan kat public,that being a designer also needs a piece of brains..with the right amount of talent,taste and dicipline..you are at the right path! keep up the good work and may god bless you in whatever you do.

rizalman said...

chup! ada lagi.. bila dapat komen2 macam ni,tersentuh sungguh jiwa i..tak sangka bidang yang ceburi ni pada mulanya hanya untuk mencari nafkah bertukar menjadi satu tanggungjawab yang besar untuk generasi yang akan datang..buat bangsa Melayu dan negara ini..serius! i felt so patriotic about it. Sadly..my parents are no longer around to see and feel proud as you guys do.. sob!sob!

fashion chick said...

d apron soo nice...~ time saya practical d apron xwujud lagi...;)
all d beads sangat cantik simpan dalam botol esp 'botol asam boi'...=)

farahk said...

Hm,sabar la mr rizalman.
doa banyak2 kepada mereka.:)

kaseh said...

Salam,

C...u pun ingat, actually i told caramel the same thing mase she come back to mcca and had teh tarik with me last Saturday, baju D Faridah tu warnanya hijau lumut. Mase tu you kurus & sangat kecil kan! Seperti mana yang i selalu cakap, bila sesuatu yang lahir dari hati dan jiwa dan telus ia pasti menjadi naskah dan karya yang hebat. I memang dari dulu mengikuti perkembangan dan perjalanan u...and i am so bangga melihat pencapaian u...really dan butik anda yang dulu berwara gelap/hitam ke look yang terkini...dan yang putih cream ini sungguh indah..seindah hasil ciptaan/rekaan u. Saya juga ade contribute article kat Kak Wirda di GLAM...u c yang Maya jadi cover ngan lagi satu kat Ella, dah lame juga tidak menulis...Thanks kerana sudi balas comment i dan mencemar duli ke blog i yang kerdil..

To both of your parent, walaupun mereka tiada di sini tapi doa mereka, kasih sayang mereka yang sepenuh jiwa telah meletakkan anda di sini...antara anak M'sia yang berjaya!!!
P/s : At look rumah lame kat majalah impiana dulu..ade gambar hitam putih arwah mak u kat bilik u..nostaligia sungguh.

chibi said...

faizul..igt aku lg x???aku huda..ko ade blog sndri x?hoi msh igt dulu ko pnah make-up kan aku..huhu..caya ar skrg ko dh keje dgn Abg Rizalman...Gud luck Dude!