Fabulous fc

Sunday, September 13, 2009

membentuk rebung


Lazimnya kanak2 akan diberi ganjaran(dalam bentuk wang) sekiranya ingin mereka berpuasa penuh. Itu kanak2 sekarang..saya dulu jangan katakan ganjaran, baju raya pun kadang2 miss. Namun sebagai bapa,segala bentuk tingkah yang boleh membawa kepada kebaikkan,maka itulah yang saya nak terapkan kepada Umar. Memang dari umur lima tahun lagi Umar sudah mula berpuasa..tapi waktu itu dia belum lagi mengenal erti nilai wang..jadi sekarang bila dia dah mula berurusan di kantin sekolah( Umar di darjah satu)..dia sudah tahu kegunaan duit itu. Saya telah menawarkan dia dengan jumlah rm5 sehari untuk meneruskan niat murninya untuk berpuasa penuh..boleh juga dia dapat duit raya lebih,atau belanja kawan2nya disekolah nanti. mungkin kita sebagai orang dewasa senang untuk menjalani ibadah puasa ini..tetapi pada kanak2, sukar. 

Dibawah antara gambar2 yang sempat dirakam....








ada satu hari tu dia penat sangat..sampai saya lipatganda kan duit pun, tak memberi kesan..(alhamdulillah puasanya hari tu kekal sampai ke azan maghrib).

Kesian tengok Umar..main bunga api dahla sorang2, main kat balcony je pulak tu, so tak raya mood!

37 comments:

intan nur said...

umar jom la main bunge api same2..sure mood raye dtg..

Nor said...

Assalamualaikum w.b.t ;
Tuan Haji Maman and Umar Nail Rizalman Ibrahim.....so cute.penat btul tu,sampai tertido atas tangga.kalau dah x tahan sgt, bagilah Umar buka puasa.kesian dia.takut nanti,letih sangat,Umar susah pulak nak solat.utk lebih happening,lepas habis Babah & Umar bertarawikh,mainlah bunga api kat laman masjid. sure ramai kengkawan yang akan join....hehehehe.Selamat Meneruskan Ibadah puasa...(berdoa byk2 Tuan Haji utk segala hajat,mudah2an dimakbulkan,ameen)

anak_singa said...

He's so cute.May Allah bless both of you the rest of the year...

b-boy said...

hahahaha..comel nya la hai umar tu...ekekeke

p/s: remind me with my adik bongsu..waktu sahur pun leh tdo atas meja makan..tp makanan msauk gak mulut..heee

DYLA said...

bagusnya umar ni..

alhamdulilah. dah la cute,mendengar kata plak tu. untung daddy umar..

shuweetilicious said...

alalala...tomei nyer umar...

ms. diya said...

hahahaa... comelnya.. dengan kasut skola lagi tu tido!! :)

tido kat tangga xpe lagi umar syg.. adik saya dulu tertido dlm toilet masa buat bisnes.. astaga! hehehe...

dEwy ieiEn said...

soo sweet smpi tertido,
huhu,
jaga puasa taw umar!
nnti bnyk pahala!
=)

daydeck86 said...

ala comey nyer umar
kesian umar

Jucci Jucci said...

ala shiannye dia. so cutee

My Life My World said...

Umar so comel's. Babab nyer cepat cepat ler kawin, so Umar leh ada kawan. Cian Umar....Hahahahaha

i.am.belle said...

alor lor lo comelnya si kenit tu mengantuk dan lapar sampai duduk kat tangga ;D

mrMiEZ said...

alahai... cian nye omar...

kuat semangat budak nie...

abg rizalman, omar perlukan teman seusia dengan die... cian nengok die

adelicious said...

haii chumelnye la hero sorang ni.tak pe, kuatkan semangat nanti dapat full duit raya tau umar..hehe

Ikin said...

ala tiutnyaaa...
takpe...puasa rajin2...nanti boleh main bunga api kebabom kebabom

Selamat Hari Raya untuk Rizalman sekaluarga.

yatie said...

awww..he's so cute..anak i pun baru start belajar berpuasa this year.He's 8, btw...puasa dia pun during the weekends or cuti..but at least he understands the meanings of fasting.Btw, Selamat Hari Raya to both u & take care!

akuladiva said...

Umar ni memang comey!!!!!

nora said...

salam..
alahai..ciannye Abg Umar..
tired sbb pose..pastu main bunga api sorang2 pulak.
abg Umar dtg ler Meru..tido kt Meru..
bole main bunga api dgn Syara..
Syara dh pandai main bunga ape dah..
tiap2 hari main bunga api..mehh yek..dtg Meru..

Filla ~ Kasih Aleeya said...

heheh..umarrrr comelnyerrrrrr.... mcm Tom (citer tom n jerry).. pipi still tembam walopon dan nak melepek kat lantai..hahahahah... chaiyok umar!!!!

yaniex5 said...

laa..siannyer umar..

itulah puasa namanyer umar..sabar yer..6 hari jer lagi..

ana said...

alllaa dia tido pn cute.. poser rajin2 tau...heehee

farahk said...

haha...comey

Nadiah Whoah said...

OMG! i save gambar2 dia boleh? comel sangat, swear to god.

||alis|| said...

salam..

comel muka anak babah nih. tak nampak pon susut sekilo.

alis pon sama dulu waktu sekecil umar, posa sebab nak duit raya in advanced. tapi 15thn dulu, alis dapat rm1 sehari..

ngeee.... :P

.::s3cReT_g@rDeN::. said...

Umar, he will be a very good boy bila dah besar nnt...mendengar kata, insyaAllah :D and kecik2 dah boleh puasa penuh..satu permulaan yang sgt bagus untuk Umar..

aina_amirah said...

olo tomey2 nye umar..sampai tetido kat tangga..bagus babahnye...kecik2 umar da ajar die berpuasa...

aina n adik2 dulu pon pose stat umo 5 tahun jugak..pose sampai tghari je sebab tak tahan tgk pakcik jual eskrem depan umah duk krinng krinng ngan locengnya..beli satu n makan balik pintu..tup2 arwah abah sergah aina n adik2 ..trus sorok eskrem belakang..hehe..

hurm..terigt arwah..*alfatihah~

linzscollections said...

he's so cute!!hopefully dia akan menjadi anak soleh dikemudian hari yer..Selamat Hari Raya to rizalman & umar!!

yam^Artfingers^ said...

hi rizalman...

yg manolo blahnik girl wedding kat sabah tu...

was it photographed by this photographer??

http://neurmaya.fotopages.com/

i think i saw your dress:)

the anThropologist said...

Ler. Umar takder kazen ker... Cian..

azieazah said...

alhamdulillah... melentur buluh semasa masih rebung..

Moga terus menjadi anak yang soleh dan cemerlang.. Nak duit raya, nanti datang Walter Grenier, terserempak, Untie AA kasi yerrrr...

saveme_zero said...

alahai..cute je dia dok melepak kat tangga. btl,nak mendidik anak..byk dugaannya. meh main dgn adik alya.

Suzie said...

wahhhh blog ni masuk mags intrend ;-)

Nor said...

Salam -

Tuan Haji Maman & Umar Nail....Selamat Menyambut Eidul-Fitri 1430H....

yaniex5 said...

SELAMAT MENYAMBUT SYAWAL YG MULIA...moga terus dalam keredhaanNYA.umar jgn main mercun tau..moga raya kita raya yg sempurna..amin.

EIPUL said...

omg, ur son is so~ cute.

kecik2 dah pandai puasa. best nye.
Haha

pakcik said...

Hahhhahaa comel!

Macam pakcik!

ct said...

umarrrrr....mana xde mood...dia nak mak..ayah dia x paham2 la...wakakak