Fabulous fc

Friday, September 25, 2009

album raya-versi utara


nak raya,nak raya..dah pun raya. raya taun ni ada yang sronok,ada yang tak berapa sronok. Yang sronoknya, macam biasa semua benda yang cek masak menjadi. Rendang daging, ayam masak merah,dan tomeh nasi tomato,menu wajib. Lepaih tu laksa pulak masak untuk hari kedua. Masak punya banyak macam nak bagi orang yang mai makan,tapi sebenaqnya untuk kami yang dirumah ni nak balun(cek makan macam dah posa setaun,lepaih geram pasai cek tesangkut dalam jem nak balik kulim,dari 3jam jadi 6 jam!,bebai bukan main dalam kereta). 



dua beranak tengah dok masak dibelakang rumah
(jangan dok perhati betih pak aji). Hangpa perasan dak kukoq nyoq tang bawah sinki tu?

dalam periuk masak ayam, dalam belanga masak rendang(daging liat sikit..mesti lembu tu ketegaq)

baru la puaih main bunga api di kampung,tapi bila orang main mercun,dia pulun lari..takut

anak terona cek dah besaq da aih..(segak bukan main)


kalau anak terona dok pelan besaq, pak dia pun dok pelan tua la kan

raya ketiga kami turun pi penang..pi cari nasik kandaq(pasai tak larat masak dah)

ingat lagi jalan ni masa kecik2 dulu dok ikut arwah bapak pi beli nasik kandaq

ni la restoran hameediyah,orang penang mesti kenai kedai ni

lepaih pekena nasik kandaq kami pi singgah di kuboq arwah2. sebelum tu masuk tengok masjid sg. nibong,masjid lama dekat rumah cek di penang.

'babah,kesian dekat orang mati ni kan,babah'? Kesian kalau dia berdosa..kalau dia baik, dia lagi beruntung dari kita..Umar.

tu abang ipaq cek, kami dok baca tahlil kat kuboq bapak,mak,tok dengan wan(belah bapak).

masa di kulim,dalam dok tengok album2 lama keluarga,cek jumpak satu gambaq.
gambaq lama cek masa kecik2. Mata cek besaqnya macam ikan termenung.


p/s kalau tak gheti nak baca entri ni dalam loghat utara,cari la kawan2 yang bole tulong translatekan. Cek nak pi sambong posa enam. (bila da start posa,barulah kuih raya yang buat tak endah tak endah tu..,teringin nak mampuih).

40 comments:

Belly-Button said...

oww org kulim??
kami org aloq staq...
pandai noo pak aji masak..awat tak jemput kalu dak sure p punya.... ;)

y u z said...

gorgeous!
and humbly written.

selamat hari raya -- sekali lagi untuk selepas habis puasa enam.

=)

b-boy said...

hahaha..mta cam ikan termenung...ada lah sikit2 iraih dia...

Nor said...

Assalamualaikum w.b.t;

Tuan Sheikh (kasi up sikit dari Tuan aji)...ana rasa daging lembu tu liat,ketegaq mcm chef yang memasak kot..heheh. Barulah perasan Umar punya senyum berseri2.seronoklah puas berlari keliling rumah.kalau duduk nun dirumah tinggi,senyum Umar ada sedikit suram.Anyway - Selamat Berposa6....

ms. diya said...

segaknya umar! :) alhamdulillah, kecik2 umar tau ttg belas kasihan..

selamat berpuasa 6 tuan haji! :)

honeyza said...

salam tuan haji n umar...
actually da lama jadi fan blog u ni tapi baru kali ni tergerak ati nak comment...
comel betul anak teruna u...
actually sekarang ni ada azam baru... tengah nak mengumpul duit .. sebab kalau dapat, nak u jadi designer untuk my wedding dress... moga2 kesampaian.. amin!

Lazyf... said...

kenangan silam bertaut kembali... ;-)

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... said...

eh...baju umar sama kaler lh ngan baju raya saya..
senegeri lah kita..cek dok jitra..xpayah mintak tlg org translate..cek paham sgt..
salam aidilfitri ye bt rizalman sekeluarga...

Cik Ani said...

tak singgah sungai pinang ker?
seronok baca entri kali ni loghat utara.hehehe

rara said...

dok teringat nasik kandaq hameediyah!

EIPUL said...

haha.
bestnye menu raya!
saya pun ske rendang daging. Ngee~

*aah ar, bulat gila mata hang na. LOL

Cath J said...

Besar dah anak teruna Riz yerr...^_^

Selamat Raya...

The story of Saif Al-Hafsham said...

Mesjid Sg nibong tu dkt sgt dgn rumah chek.

hatta kuboq situ jugak bersemadi arwah tokwan..

nas said...

amboi balik utara no ..klu jemput dah lama cek serbu..jemput lah mai umah kami kat persiaran gurney..

ejaescobart said...

salam pak aji.. :)

laa.. org kulim kaa isk isk isk.. slama nih cek dok ingat aji nih org key el.. ngeee :)

nak tanya.. awat tang gambaq periuk ayam dgn belanga daging tu itam puteh buh la kaler baru laa cek nampak sedap ka dak.. sedap kalu bleh mintak resepi..

anak terona aji memang laa segak.. iskk kalau cek ada anak dara bulih laa kita bebesan.. hahahha

yang gambaq last skali tu.. mata aji memang besaq.. skali tgk bukan mata ikan temenung tapi macam ikan uji rashid plak.. hehhe
melawak noo pak aji..

*mintak ampun maap laa no dok mai melawak kat rumah aji nih.. cek nih baru kali nih brani nak tinggai komen.. tu pun pasai entry kali ni loghat utagha.. :)

selamat hari raya..

http://ejaescobart.blogspot.com

FadzniMuhammad said...

selamat hri raya =) and slamat pose 6 k??huhu luvly written by u..

Cheedah said...

i wish kalau ada anak nanti muka mcm umar..bijak mcm umar..baik mcm umar..handsome mcm umar...nakal mcm umar!!

salam aidilfitri...

frappe_crush said...

Definitely dah baca dengan jayanya dalam loghat kebanggaan ku..kekeke..

mrMiEZ said...

awat abang rizal tak bagi tau nak mai kubur kat sungai nibong...

umah chek depan tu aje... leh mai raye kat umah... ishish... kubur arwah abah pun kat situ gak...

naperrrrr..... tak bagi tau...

kalu abang rizal mai umah cheq... raya nie amat bermakna..

catyelia said...

I like this entry hehehe..betoi betoi betoi

yaniex5 said...

walau sy bukan org utara tp sy phm n suka baca dlm loghat utara..suke sgt..slamat 4 umar n babah umar..

catyelia said...

tuu dia keluaq cakap utara dah..dengan kukuq nyoq, kain sampai lutut mcm chef mamak penang..tak p line clear ka??btw selamat hari raya maaf zahir dan batin, kim salam kat faizul from syahir n liana (sahabat umrah)

N.M.Ibrahim said...

salam rizal..ni first time comment blog u ni walau dah lama membaca..

nak komen sebab umar tu comeeellllah sangat...

seronok tengok gaya pak dan anak teruna memasak bersama..selalu tu gambar mak and anak dara aje kan..

fitty's pinky rose cottage said...

wahhhhh pak aji pandai masak nooo.. seksi lagi kat dapuq.. hehehehehe.. Umar pun hensem boy!.. and gambaq yg last skali tu.. comey sungguh.. hehehehe..

anyway Selamat Hari Raya to you & your family.. hope you had great time with your family & love ones!

btw 3 ari lepaih cheq gi kenduri kawen kat Ipoh.. baju pengantin pompuan cantek.. Dina kata pak aji yg design kan.. lawa noooo.. cheq suka!..

farahk said...

HUUHUU.
SYoknye rayer

lasagna said...

oooo.. oghang utagha... saya oghang perghlih nak habaq mai..tapi dok kat bangi..

selamat hari raya la noo...

btw, gambaq u dolu2 is soo cute.. nampak macam umar pon ada..

hakuko said...

Hameediyah mmg ngam!!!! saya dan family mmg suka situ..adoii..teruih ghasa lapaq..

paling best kukoq nyoq yg bawah sinki tu..pergh..classic!

sue said...

salam...kita satu feri lah...1st time baca blog Tuan...seronok, alhamdulillah nampak bahagia anak beranak...cek pun dah pekena nasik kandaq tu 3 malam berturut2...beratoq berkukuih pun takpa...

azieazah said...

Bahasa utara ni ada kala nampak macam kasaq...tapi meaning dia tak ler sekasar tu.. tapi dah jadi bahasa harian..

Mujoq Kak Azie ni orang belah sana, bukan saja paham, tapi naik seronok sama, baca entri dlm bahasa utagha... bravo..!

mynameisanuar(^^,)/ said...

Selamat hari raye jugak pak haji (^^,)/
kem salam umar yeah

qaseh_suci said...

selamat hari raya aidilfitri

AnaKku SaYaNG D'BuTiquE said...

xde update baju2 raya yg di tempah utk raya...nak tau jugak trade mark terbaru rizalman...boleh jd idea utk raya tahun depan...nk book dengan rizalman tak mampu la eden...

Myra Abdul Mutalib said...

Tudia, hang pun pi Hameediyah ka ? Cek ghasa kat situlah ayam ros dan nasi briyani paling sedap dalam donia. ADa orang dok recommend Line Clear ka apa ntah, tak syok aih...

Lagi stu nak habaq, anak teruna cek pun nama Umar. Umuq 9 taun... Segak macam anak han jugak... ha ha... Selamat Hari Raya na..

CrystalMunirah said...

org kulim tang mana? tak penah nampak btg idung pun...

cute story & bahasa :)

ComeyBelako said...

Oghang kulim ka...? la...dok gaya macam orang key el. tu dia pekat guh loghat dia. kalah kita hat dok kulim semanjang ni. kulim tang mana tu...raya haji esok buleh pi serbu.

Rodziah said...

28/10/2009)Happy belated birthday to you, semoga panjang umur dan murah rezeki, memang pun dah murah.

Rodziah said...

Wishing you belated Happy Birthday.Semoga panjang umur dan murah rezeki, memang pun dah murah.

Amilia said...

oooohhh..my!kt jln depan skit tuh nasi kandaq lineclear. murtabak hameediyah sapa bole lupa:D:D:D

nora said...

salam,

nak tanya ...dok kat kulim tang mana. saya dulu dok kulim gak. kat jalan pancoq, kat ctu ada jalan pegawai. bapak cheq dulu keja jabatan ukoq.

It is ME said...

uih!! selalu 3 jam je blk kulim dr KL?? biaq betoi ni?? merempit ka?? cheq dr KL blk tepen pun 3 jam. kulim ada la kurang sejam dr tepen.. biaq betoi abg aji nih!!