Fabulous fc

Thursday, December 31, 2009

tahun baru baju baru


agaknya mungkin kebanyakkan orang sudah pun tahu yang saya bakal mengeluarkan koleksi pakaian kepada para muslimah. "eh, bukan dulu Rizalman cakap dia tidak menyokong kepada konsep busana muslimah ke?". Benar. Namun apa yang bakal dipertontonkan di sini biarlah saya terangkan dahulu rasional di sebaliknya. Sahabat baik saya telah mengajak saya membuka sebuah butik yang memenuhi keperluan seseorang muslimah.. telekung, jubah, tudung serta lain2 alatan pakaian yang lebih cenderung kepada 'ala' Islam, bukannya 'ala fesyen' Islam. Maksudnya, pakaian saya yang akan dipasarkan di butik PUTEH ini adalah dari rangkaian koleksi yang boleh digunapakai oleh wanita2 bertudung. (sila rujuk post saya yang terdahulu, bertajuk to be or not to be). Jadi mereka yang mungkin beranggapan baju2 saya selama ini kebanyakkannya sendat dan ketat,jarang malah singkat..maka boleh lah berkunjung ke butik ini bagi pilihan yang lebih mesra agama. 

Setelah sekian lama saya tidak mengeluar advert seperti ini,maka untuk menghilangkan dahaga dan kerinduan pada para peminat serta pereka2 fesyen tempatan lain sekelian.. terimalah bingkisan ini.

















PUTEH 
akan mula dibuka pada 9hb Januari 2010.
unit A G 01 block A Neo Damansara No 1 Jalan PJU 8/1
Bandar Damansara Perdana
47820 PJ
tel: 03- 77251041


p/s: kepada pereka2 lain di luar sana, jeles boleh.. tiru jangan. Berdosa. Lebih berdosa daripada dosa tak pakai tudung. :p

103 comments:

Tijah said...

arghhhh! cantik2nya...

i like hitam. so bold & beautiful!

Nor said...

Assalamualaikum w.b.t,Tuan Sheikh - Big Congrats...jubah yang kelabu tu,sungguh menawan kalbu...HappyNewYear2010.

Maszalina Butik said...

wowwwww!!!!!!!...im speechless. love all the busana congrats rizalman.

Maszalina Butik said...

wowwwww!!!!!!!...im speechless. love all the busana congrats rizalman.

amalina said...

abg rizal kalu sye nak jadi model muslimah abg buleh x?sbb baju2 2 cntik sgt..nak beli xde bajet..

p/s : buat pe susah2 amik patung 2 peraga,hehe...

JaJa'Z said...

wow..lawa2!!!!! mak suka nyahhh!!..eh, salah sound plak... very nice mr rizalman..heheh i likeeeeeeeeee

hatim a.r said...

one of the black dress tu mcm yg ekin penah pakai kan?tp dia pakai tu kaler putih kalau x silap..sekian pemerhatian annoying kali ini

amalina said...

eh lailahaillallah...cm mane boleh x pasan yg tu org bkn patung,sorry ea...

p/s : contact lenses kabur so x pasan image kat skrin laptop

amalina said...

nak amik image baju2 tu leh x?
da amik pn juz nak mntak permission jer..pleaseee...

p/s : rayu 1000x

Jucci said...

gorjes. gorjes. gorjes.

MissNera said...

wah cantik2 bajunya... harga pun mesti 'cantik' kan bro?!! hehe...
neo damansara dekat jer ngan umah sya tpi hari2 lalu.. buka nanti leh la jenguk2.. window soping ajo!!

afiq said...

cantik! lain boleh tiru... tapi it wud neva be da same.... neva......

Emie Syarina said...

syabas.... en rizalman nih ada visi dan misi dan semestinya ada niat nak berdakwah dalam fesyen muslimah kan? hm, bagusnya... dalam beragama, bergaya tak lupa.... lagipun Islam kan menganjurkan umatnya sentiasa bersih, cantik dan wangi dalam keadaan yg dibenarkan, yer tak? cuma mama belum mampu lglah nak beli baju en rizalman nih.. nama gah sungguh, sama gah dgn regenyer...;) hm, insyaAllah satu hari nanti, yerk... amin...

kaezrin said...

i like the last 2 designs..the blue yang lengan dier flowy tuh..ader utk plus sizeker?? cantik gillerrrr.....congarates bro

Syafiq | Syahan said...

Argh ! teringin nak jadi macam rizalman ! haahah...

ms. diya said...

jatuh chenta dengan semua!! lawa sangat2!!

::alifdalmim:: said...

sedap la PUTEH..ala2 klasik yg suci..hoho~

btw, congratulation!

RoSe_ViOleTE said...

Alhamdulillah...
semoga keberkatan tahun baru memberi kejayaan pada PUTEH.

tahniah En. Rizalman!
semua cantik!tpi sy boleh tgk jela...hehehehe

qathrunnada said...

memang gorgeous semuanya! tersangat2! berkenan pulak blouse yg biru tu, tp 'jarang' pulak kt lengan:( macam kurang mesra agama je yg tu(",)maafla komen.Tp yg pasti insan bernama RI ini memang 'berseni' dlm plbagai segi:) (mengampu pulak ;)

p/s: pernah dgr @ jmpe tak mjlh jumanah?(sy penah beli kt egypt dulu, lame jugak) design yg kale kelabu n kuning tu lbh kurg la dsignnya dlm mjlh tu (cuma kale je lain). nti klu sy rajin, sy scan n emelkn:) tp xmgkin la u ciplak, kebetulan je kot...seriously, tang part leher n bhgn tgn kembang tu nk sama (kale kelabu), tp yg kale kuning tu, part tangan xdela mcm kelawar sgt, cuma tgh2 jubah tu nk sama..n design mjlh tu nmpk sarat skt, tp skali pndg xjauhla beza..huhu, sori lg, memandai pulak sy mengomen:-)

faradiba said...

sgt gojes!! err..address tu bukan damansara perdana ke?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

dasyat u describe dosa tue...
hehehehehe...

Malaywood said...

jeez, i have no idea!

so brilliant.
so amazing.
so chic.
so classic.

it is so different.never seen anyone wear these in London, in any magazines, in Malaysia, and also in other designers.very chanel.

indeed, other designers, please dont tiru rizalman,jealous boleh.hehe.

you are brilliant.

albeit dato siti , datin norjuma, and others akan beratur jumpa you!

Zamri Hussin said...

I want Siti in Puteh NOW!

::cdot the dot:: said...

cantiknyaaaa...dan setiap kali lalu sana, mmpu tgk jek...hmmmm...

K i a H R o N g G e n G said...

IMPRESSIVE!!!! ....Kudos ya

Akak Ratu said...

hahaahaaaa statement last tu kedgran sgt 'cumel'... tak sabar nak berkunjung ke butik puteh ;-)
(dh lama jd follower & silent reader)

~ShaFeRLicioUS~ said...

Oh i love the colourful range..
as usual, Fabulous!!!

~ShaFeRLicioUS~ said...

Oh i love the colourful range..
as usual, Fabulous!!!

love me yes not said...

wow~ memang class la u..cantek! glam! muslimah!

bagus2..teruskan usaha!

Buka butik baru di taun baru..baguih..moga2 selalu diberkati no..

(~.~")

My Life My World said...

Tahniah Rizalman kerana berjaya mengembangkan sayap ... cantik baju dan warna nyer :)

Khairulius said...

makan hati tgk beading

princezz said...

OMG lawa nyaaaaaaaa..all of them! keep it up Rizalman! Excellent!

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

Wahhhh!Cantik...Awesome...
Nama butik pn menarik gak maa "PUTEH"Fav kaler aku :D
Nie geranti mama suker la nie...
lebih2 lg kat telekung!Addicted kat menda nie huhu..
Nanti la pi sane :p

4u Congrats..success oweZzzz!!!!

Nona said...

wow..awesome..tapi mampu tengok jer..tak mampu lagi nak membelinyer..heheh..congratz..

Miesya said...

Mmg Cantik and stylo.. atleast org2 yg pakai tudung mcm i ni dpt bergaya jugak.. i love all ur collection..congratulation to u!!

Nik Dewi said...

i like the blue busana very much.. the colour sgt rare n classy!

Suzie said...

OMG!It's fabulous as always!!Tapi kalo zahnita jadi model lagi cantik..hehe..

najjah said...

simple, tp cantik sgt!

for me, prinsip u & Dato' rezza berkenaan busana muslimah adlh sama, cuma istilah saje berbeza. dan pd pndgn sy lg, fesyen u & fesyen2 dlm IFF tu pun lbh kurg sama. kedua2nya masih belum memenuhi kehendak syariat. cuma sy lbh bersetuju dgn u : tak kan ada fesyen dlm Islam...wlpun berlitup semua bagai! soal colour, jarang, leher jinjang terserlah itu sape nk jwb tu? nasib baik masih ada fesyen dsigner yg berfikiran mcm u, msh selamat agama kita. klau tak, alamat memang kiamat dah dekat ni:)

tp yg konfius, betul ke dosa meniru lebih teruk dr dosa xpakai tudung? konfius2 nih. sbb i penah jugak meniru time exam:)en.rizalman, kena buka kitab fiqh balik nih:p tp,yg pasti dua2 kategori dosa kan. tggu la sebln dua lg, sy jamin akn ade dsign2 ni di pasaran:)sape nk tanggung dosa2 tu smua. so, maafkan aje en.rizal:)

m.e.y.l.o.w said...

kegorjesan baju-baju is totally undeniable..update pasal umar pasti lebih bestttt!

waneeda said...

wow!!! sangat menarik n tertarik!! Im sooo lovin it!!!!

Fasiha said...

nak mintak keje kat butik rizalman leh x? jahit beads.

khairierahman said...

OMG! those designs are amazing!! the gray one is simply stylish!! love it!! (^.^)v

naya said...

cantek.
tapi mesti mahal kan? ;p

Lee Anna Foong said...

OMG..yg num 1 n 3 tu are just b.e.a.u.t.i.f.u.l!!

ye,mmg baru blaja mngeje..lalala

en.rizalman, nnti sy dah kaye sy beli.save satu utk sy..muahaha

cik EPAL said...

waaa...nice :)

Lee Anna Foong said...

just read encik rizalman's post yg lepas pasal to be or not to be tu. i understand and agree with u.
though if ppl ask me the same Q, i dont know how to explain. it just can't go together.
fashion equals to beauty
but beauty might not equal to fashion.
muslimah's beauty is through another branch,not fashion's branch.
ha..belit2 lidah

dana said...

cantik... mmg cantik sgt koleksi nih sume...
sesuai utk wanita muslim

aini honey said...

en.rizalman...nak 10 boleh yg kaler purple tu

ratna said...

model dia mcm patung..

anyway.. fashion2 baju tu cantikkk..

minamie said...

i like..e name..PUTEH

silent-no-more said...

Beautiful. enough said :)

Seriously,I never know when exactly I can own a piece of your collection.

Possible dak kalau Rizalman buat baju for let say below than RM1k? heheheh

Thanks!

[z@ck] said...

muka model macam anak patung..
=P

cik sapphire said...

cantik sgt!!!
semuanya!!
n
model tu betul2 mcm patung!!! :)

Lil^GriZzLe A said...

oh Puteh ini kedai u punya ke. hari2 i lalu depan kedai ni, but wondering bila nak bukak butik ni. ehe~

collection u cantik2, 9th Jan ni i mesti pegi! ;)

missbehave said...

rasa2 harga berpatutan dibutik puteh? takut nak masuk kalo bajet rendah, tapi ada hati nak pakai rizalman collections..
tolong answer the price range. thank u.

blueberry++chocolate said...

OMG!!!!!!!!!!
gorgeous gle...
cngrates 2 u...

Melodic ControL said...

hohohoho...cantiknyerrr sume baju2 tuh...jeles i...heheheh...teringin lak nk pakai fesyen yg cenggitu...tp kena tunggu kurus le gamaknyer br leh pakai...heheheh...i will insyaAllah..doakan i berjaya with my mission...Aminn..

hani said...

gorgeous! i'm speechless seeing your beautiful busana ... wish I could be wearing your design one day!

hani said...

gorgeous n fabulous! bold designs ....

Kak Senduk said...

ya tuhan chanteknya...kalau mak yang begau ni pakai chantek tak?

aina_amirah said...

Abg Rizalman~ Congrats for the opening..sgt suker the design and i heart all the photos here..btw..who's the photographer? :)

I am... said...

En Rizalman, I want to inteview u abt Busana Muslimah @ Puteh. How can i get u? I did dial the number yg ada tu but no answer..macam mana ek? Kalau dapat a.s.a.p lagi bagus...!

tq!

FabulousBlogger!!! said...

hmmmm....tahukah kalian semua.......bahawa jannah itu seorang pereka fesyen...sama spt rizalman?

satu rahsianya telah kantoi....

ctfza said...

wah.. nak tau ni.. bongkarkan identiti jannah itu..

The Queen Bee said...

omg yg ala2 kaftan tu semua cantikkk!! yang ni ade ready to wear ke or kene tempah? how much

nur farihah said...

huh!!nice!!jage ye abg rizal nnti ade yg ciplak plk..huh!!x de identiti bl\tul la pnciplak ni!

rosze said...

wOoOOooOoOOooOOoOOowww......all is awesome....@_@

sweetyDha said...

i likeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

petite4 said...

dah bukak ke butik ni? belum kan? tiap2 minggu sy lalu depan puteh ni, x sangka rupanya mr. rizalman punya. HARUSS lah singgah lepas nih

Salpaninot said...

mmg tip top busana2 ni sume!! syabas!

nnbnnq said...

Salam,
Saya bkn apa, why not Rizalman cuba buat baju yg simple, harga x mahal, muslimah wear n update. Saya ingat mesti ramai yg bminat. Maksud saya golongan yg sederhana budgetlah....
Sekarang nie pun saya tgk byk dah yg memakai tdg, but wear updated. If you dpt buat mmg gempaklah, Rizalman can do it....

ferra said...

koleksi Rizalman memang fabulous...
tapi betul jugak kan..why not Rizalman design baju untuk golongan sederhana..mesti ramai yg minat coz memang ramai sgt yg teringin nak sarung baju under Rizalman punye brand..

*citer pasal umar takder ker??hehe

Hafizah Fazi said...

baju kelabu tu mmg cantik!!agaknya brape hargenya?hmm..

PDM said...

A very classic masterpiece.One would almost look like the ever beautiful Queen Nefertiti wearing these kaftans.Thumbs up RI!

zaza said...

MMG TERTAWAN DENGAN DESIGN DIA...PSST ANAK TUDUNG HITAM TU ADE JUAL KAH BANG?

aizat.cinta.goddess said...

wow!!nice lh!!i suke!

Betty A. said...

I luv..luv the 2nd picture and the blue blouse!! :)

well, ppl change kan and thats how u change to support butik muslimah. barulah world!! heheh

ibriz said...

en.rizal,syukran! syukran byk2 bout tip 'rabbi yassir wala tu assir, rabbi tammim bil khair (yg ni i tlg abiskn doanya)'. started amalkn bile i exam mggu lps, tiba2 tringat tip ni. dn sjk tu i alwaz bc, wlpn bknle big prblem pon..thanks yg xtrhingga krn reminderkn bende sekecik yg amat besar mknanya. Hhuhu byk pahala u dpt:) sbnrnye dh lame tahu mkna that doa, tp xamalkn:( rs mcm world je klu u crmh agama, konfem funny yet meaningful...btw too jelita lah dsign u dear:)

Renee Meow said...

OMG SIMPLY GORGEOUS...!! LUV IT..!! :)

aZeeMaH said...

bila la nak mampu bli baju2 nih...uhuk2...

superb!tahniah!

mar!ahaf!z said...

cam menarik je.. ;)

Mrs.Sheikh said...

eh lawa.. utk yg tinggi lampai.. yg rendang cam sy tak bleh laa ni..
nape tak letak watermark?? :)
nanti kene cilok plak... takpe2 Allah tau sape cilok!!!

Lulu said...

Love ur busana Rizalman, your style is just original, simple yet the intricate details is defined you..

ceritaAsal said...

assalamualaikum,

alhamdulillah.u dah design busana muslimah!!!good to hear it.tapi saya berharap sgt agar u will still continue berdakwah using the fashion.i mean u know wht is aurah so u can design baju yg cantik2 giler yg cover aurah yg betul.baju yg cantik akan dibeli dan dipakai oleh sesiapa je.tp designer lah yg play the important role.

ZAFIRAH HANIS said...

owh gorgeous! i'm inspired by ur collections.
ps: i wish i could have one of those. :)

Zed said...

Tahniah.. am loving it .. absolutely !

Nor said...

Salam -

Tuan Sheikh...baju grey tu berapa RM?...hint2 lah sikit...

:: vErde+hAzizi :: said...

goshhhh...definitely gonna visit puteh soon!
congrates on the new JV dude! :D

hatim a.r said...

hey hey ive been waiting for ur update lah!boring gila ni last2 end up reading all comments in this post.semua orang bising ur design mahal.so why not buat ala-ala matthew wiliamson for H&M or rodarte for target?u boleh buat rizalman for hari-hari.amacam?bernas gila kot haha

nurarinab said...

I adore u so much!!!!!!!cantiklah baju jubah tu!!cantik sgt2 :)

aimi syazana said...

salam to mr rizalman,

your bajus are so amazing. mashaallah. mmg allah swt dh bg talent ni to mr rizalman. even your deko3 are amazing.

knpa la the typical perception of beautiful fashion in msia is ropol2 lebih la, manik2 lebih la.. not clear cut like yours?

the whole idea of being cantik is trying too much smapi too hard n in the end nmpk too desperate. btol atau tidak.

if ppl think dressing up like a celebrity will make them gorjes, then there is someting worng with our mentality. must be bad media kot.

klau nk buat perumpamaan, ideas mr rizalman is parallel dgn ideas mr faisal tehrani. due2 sgt fokus and full of clarity. everlasting.

keep it up!

Z G M said...

Simple and Gorgeous!

hamiza said...

huh......tmampu nk berkata apa...terlalu cantik mata mmandang..mampu ker?huh..2 la persoalannya..tp xper...keje keje n keje kumpul duit utk dptkn "busana muslimah" rizalman..cayooooksz:)

Fish of Pisces @ 5th_E said...

Salam! Congrats! love ur collection, dari zaman Scent Of Lace lagi~ all the best in promoting Muslimah Wear :)

Aslinda Nurziaty said...

rIZALMAN,

i would like to update these photos and PUTEH at my blog. will credited them to you. hope u ok with that! thanks
Linda THTS

es said...

wah..
sgt cantik your design
i really love your design n i like you because you are not pretend your self as a high class designer..
dan rindu nak tgk u lam tangkap muat..
main redah ajep
hihih

WanAni - One And Only said...

Tahniah Rizalman, mmg cantik n gorgeous la baju2 semua, yg biru n black menawan sungguh...ada kesenian yg tersendiri..kalo takde calon ingat nk buat menantu je, boleh jait baju mertua je...hehehehe....congratulations!

cikgu vouge! said...

cantik sgt!4 sure sy nk pakai baju kaftan dr rizalman tuk dner di puspanita puri putrajaya...TUNGGU...!!!

asAnggun said...

apa nk dikatakan lg, sememangnya nama RIZALMAN sudah bertapak di hati peminat2 fasyen...kalaulah sya yg tinggi lampai ini dpt menggayakan busana pereka2 terkenal, alangkah kembang kempis segala yg ada..hahahahaha....

asAnggun said...

apa nk dikatakan lg, sememangnya nama RIZALMAN sudah bertapak di hati peminat2 fasyen...kalaulah sya yg tinggi lampai ini dpt menggayakan busana pereka2 terkenal, alangkah kembang kempis segala yg ada..hahahahaha....

budak.bandung.laici said...

suka2....

4in4iman said...

damn pretty....

4in4iman said...

simple yet pretty...