Fabulous fc

Tuesday, December 29, 2009

tiga q'ul


saya demam. Dah tiga hari saya demam. Disaat sibuk2 inilah badan nak demam. Apa nak buat, segala kerja terpaksa diteruskan.. lemah dan lenguhnya badan Tuhan saja yang tahu. Mana nak buat deko3 kat outstation lagi,mana nak buat deko kat rumah client lagi, mana nak buat baju2 lagi.. nak jawab soalan2 blogger lagi. Pastu agaknye yang paling menyumbang kepada penyakit ini mungkin juga apabila saya membaca komen2 Jahannam, eh silap eja, Jannah. Beliau terus melawat laman blog ini untuk terus mengutuk saya walaupun rancangan tangkap muat tu dah lama habis. Saya selalu membayangkan wajah Jannah ketika membaca blog saya ini saling tak tumpah seperti ketika Mona Fandey sedang mengerat Dato Mazlan kepada 18 bahagian (bole bayangkan tak? Horror!).

Tapi nasib baiklah kat rumah ni ada Umar. Bila dia tau je saya demam, dia terus suruh bibik amik air batu dan tuala untuk letak kat atas dahi saya..

"babah demam ke?, badan babah ni panas betul lah!

tak cukup dengan itu, Umar minta pulak sebesen air untuk buat jampi..
" biar saya baca  Alfatihah, 3 qul dengan selawat, pastu saya sapu kat dahi dengan kepala babah k?"

takde ubat doktor yang bole menggantikan kelegaan macam ni... Macammane Umar boleh buat macamni kat saya? Sebab saya pun buat benda yang serupa dekat dia.. 
 Selepas itu saya pun terus pandang muka Umar dan cakap kat dia, " Umar, kalau Umar macam ni sampai babah tua nanti... Allah akan janjikan Umar sebagai salah seorang ahli Jannah. InsyaALLAH.

Adakah kita sudah bertemu dengan ahli Jannah yag sebenarnya??

p/s: segala imej2 ini telah dirakam oleh kamera litar tertutup di bilik saya.

93 comments:

kikin_78 said...

sweetnyer Umar...*terharu*

genius_foxy said...

so cute...i iwsh to hava a kiddo like Umar..soon

Zuraihah said...

Mr Rizalman,

Get well soon.
Alhamdullilah, you have been blessed by Allah with lil Umar in your life & all the rezekis....
Istiqamah & always bersyukur (as tiny little creature, we are always 'terlalai' including me.

p/s: you may amalkan Surah Insyirah byk2(permudahkan everything in yr life including kesihatan)

ratna said...

so sweet.. sejuk hati bila tgk adegan2 tu..

nanimastura said...

sejuk hati mak bapak klu ada anak mcm umar nih...baghuih budaknya...ni la yang buat sy teringin nak ada anak...huhu..tp x kawin lg mcm mana nak dpt anak huuuwwaaaa...

apa2 pun berehat la bro k..biar betol2 sihat bru smbung blk keje deco deco deco (kene sebut dlm bentuk nyanyi mcm iklan tuh sbb masa type nih pun sy nyanyi jgk hehe)...

psstt camera litar tertutup tu umar tau x kewujudannya?...hehehe

alie said...

umar sangat chomel..
gud boy
:)

Dilla said...

so sweet....tersentuh hati seorang ibu.....

Eida said...

Tersentuh gak hati bila tgk Umar boleh jaga babah dier.Pasal Jannah tu patutnya dia tak layak pakai nama tu.Agaknya kalo Si Jannah tu tak ngutuk sehari mau tak tido agaknya dia,ish bawa2 lah bertaubat sikit.

bab said...

tersentuhnya bila tgk Umar layan u mcm tu...bijak si Umar nie...pandai u didik dia....

♥ Ambia Aziz-Suhaimi ♥ said...

cian nyer abg rizalman...get well soon...cute Umar..:D

** ZaReNa ** said...

Salam,

Such a good boy...hrap jampi serapah umar tu berjaya laa ekk...Get well~


p/s: psal Jannah tu kan....i think u start it first kan....so let's end it up by stop using her name..and ask forgiveness and give forgiveness....itu yg terbaik....

Softtouch [Hanim] said...

touchingnya..bertuah Mr R ada umar...get well soon

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam En.Rizalman,

Terharu rasanya melihat Omar buat macam tu..insyaallah dia akan membesar sebagai insan yang baik sebagaimana baiknya didikan yang dia terima daripada babahnya.Amin.

ps:...Auntie --->pengikut senyap yang dah mula bersuara. :-)

iedaLUVsham said...

semoga sihat cepat, umar good boy, anak yg soleh..amin... :) take care :)

[z@ck] said...

sejuk hati dpt anak mcam Umar ni..
=)

Nor said...

Assalamualaikum w.b.t;

Tuan Sheikh -
Bawak beristighfar banyak2 ya.Sakitdemam sebab ALLAH sayang kat you.Nasib baik ada Doktor a.k.a Ustaz Umar Nail.

Bestnya kalau dapat Doktor macam Umar - yang hensem lagi lemahlembut.sure ramai pesakit jatuh cinta....Tuan Sheikh, semoga cepat sembuh utk menunaikan segala t/jawab.

Marina Muhamad said...

semoga segera sembuh dan tak sakit sakit lagi.

dear umar, sungguh mengharukan hati T_T

Hanisah anAk BiLaL OmaR said...

salam:)

semoga ALLAH berikan kekuatan fizikal n mental to uncle n Umar..

* Umar-nice name , like Khalifah
Umar Al-Khattab..

iena said...

ada bakat la umar nih... tu la bebudak kan hati dia bersih.. mesti cepat sampai doa dia kan...

:: MURNI MASREENA :: said...

terharu dan tersentuh.... saya amat suka mengikuti cite2 UMAR.....

Fizah said...

so touching..... tak terkata..

Belly-Button said...

beruntungnya dpt anak mcm ni...
bahagia dunia, insyaAllah akhirat jgk...

Filla ~ Kasih Aleeya said...

alahai.... syahduuuuu plak...

jannah said...

mona fandey ker? ;p

p/s apesal nak bayang wajah i?

snowiffy said...

get well soon babah! walaupun jarang meninggalkan coretan sye akan terus mengikut cerita 2 beranak ini. moga jodoh anda n umar berkekalan hendaknya. amin

shuweet said...

get well soon...umar is a good boy :)

dancing queen♥ said...

Umar :)

fitty's pinky rose cottage said...

masya-allah.. sejuknya hati bila tengok Umar macamni.. am sure that he shall grow up to be fine young man!

Alhamdulillah pak sheikh.. job well done for bringing up such sweet loving boy like Umar.. susah nak dapat anak2 macam ni skrang.. am so touch..

and for you pak sheikh, about time you take 5 and breath some fresh air and kasi urat2 badan sume rest.. hehehe..

take care & get well soon, insya-allah.

Shykin said...

aminn.. teharu baca entry abg r kali ni.. sob sob..:|

amalina said...

moga cpat sembuh yea En Rizalman,moga2 umar tetap mnjadi anak yg soleh smpai besar nnt (insyaallah), kalu pasal jannah 2,xpayah difikirkn sgt coz bkn semua org dapat terima cara kite,tapi semua manusia diberi peluang utk megubah diri sndiri,so harap2 jannah pn akn ubah diri nya juga..aminn..

adelicious said...

Alhamdulillah,kata orang anak-anak ibarat kain putih,cantik pilihan warna dan corak,cantik jugalah kualiti(akhlaknya)suatu hari nanti. semoga adik Umar yang saaangat cute ni akan menjadi anak yang soleh dan berjaya macam babah dia yek(like father like son,InsyaAllah)
to mr rizalman, semoga capat sembuh dan ignore saja manusia yang pelik-pelik perangainya itu
(tuuuuuut!!!)hehe

MAMASYAZA said...

amboi baiknya umar ni...sejuk hati...semoga menjadi anak yang bijak, baik hati n soleh...amin

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

moga cepat sembuh...

Yaya said...

do get well soon :)
Umar ni comel sangat2.

katak_78 said...

alhamdulillah...saya pun nak ada anak seperti umar...biarla dia anak angkat sekalipun..kita yg membentuk dia..sungguh besar pahala u wahai encik rizalman...

umar...umar bertuah dapat babah seperti dia!!!!

konspirasi said...

salam... hye mr rizalman. sory kalau komen ni akan wat jannah "gonjeng" meroyan. sbenanrnya jannah syg, mr rizalman buat blog ni adalah bertujuan untuk meluahkan msalah, cerita kegembiraan, n plg pntg bgth prkembangan kerjayanya. walaupun kita x pernah jmp die dpn mata tp kita tahu aper yg die buat selalu. he is very nice person lor. no need lah nak meroyan kat sni. JANNAH, GO INFRONT THE MIRROW N JUDGE URSELF !!! so pathetic lah u ni....

anieMD said...

salamm...terharu tgk umar wat apa yg anda wat kat dia..
sejukY hati...
good boyz la umar..
hrp2 ank sy jg seperti umar...
jg dri..cpt sembuh yer..

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

Cian u..demam lak!!hope u cepat sembuh erk..
Nasib baek umar tolong jaga..so sweet(^^,)

Ntah sampai bila la dier asik hentam/kutuk u.
Hentikan aja kut using her name kut2 dier Xkutuk u.Kalo dier masih mengutuk itu Xtahu laa..

m.e.y.l.o.w said...

umar,umar,umar..rasenye kalau tak tulis pape pun and just letak gambar je da cukup menerangkan apa yang berlaku.sweet and lovely. =))

Xora said...

tetiab terfikir rizalman, sapa yang amik gambar masa Umar jadi doktor ni?

kakidaR said...

sakit itukan penghapus dosa...mengingatkan kita pada kematian. Maut datang menjemput tak tentu masa.Cari duit..cari duit juga...kesihatan kena jaga...ingat masih ada anak kecil yang masih perlu belaian seorang dewasa. Jaga kesihatan...jaga diri sementara usia dan hayat masih ada...Semoga Allah sentiasa merahmati saudara.

Xora said...

ala, camne leh tak perasan statement terakhir tu :P mungkin pasal lebih fokus kat gambar Umar :D

Nazirah said...

Semoga cepat sembuh ya En.Rizalman.. Harap dapat damai terus dgn Jannah sbb dia mmg peminat En Rizalman sebenarnya walau dah tersentap. Tiada yang sempurna.. Moga dapat 'ambil yg jernih, buang yg keruh'..

Salam Maal Hijrah & Selamat Menyambut 2010..

Neynie said...

Bagusnya dapat anak mcm Umar tuh...
=)
sure bahagia dunia akhirat~~

inuncoda said...

So sweettt!!
Bagus Umar jager babahnyer...
Tu la..Owg suruh kahwin x nak...wahh!!
terlebeyh suda...haha..
Gurau jewk...
Bagoss babah dapat anak cam Umar nihh..
Besar nanti jadi doktor ye..
Get Well soon k!!
Jgn luper makan ubat and dont work too hard..Plz take of urself and do think bout umar too... :)
Peaceee!!! Makan ubat tau!!

hatim a.r said...

seb baik umar tak reti masak.kalau tak mau ade yg makan ciken cop demam2 nih.maklumlah time demam kan layanan extra spesel

Parisian girl said...

get well soon dear..

dilaOHdila said...

moment umar yang bersungguhsungguh ni begitu touching sekali, rizal. Umar anak yang baik:-)

Izan said...

So sweettttt!! bertuah sungguh abg rizalman....

Semoga cepat sihat....

mi$h kautsar said...

good boy..
u pn bgs la..didik umar mcm tu..

Dayang said...

Salam abang rizal....

Skrg memang musim demam sbb cuaca tak menentu. Sy pun baru baik dari demam....duduk rumah for few days sbb kalau keluar rumah lagi expose ngan pnykt lain,lambat baik. Minum air bnyk2,insyallah cepat sembuh....and selalu mandi sbb bdn panas.

Btw,masa demam Dr suggest sy minum 100plus.....it works lah. Kwn2 sy pun dpt advise yg same. Why don't u try.

Seronok lah tengok Umar,kecik2 dah reti ambik berat pasal sakit pening babah dia. Harap2 one day nnti dia jadi DR Umar Nail .....how sweet is that.....

Get well soon ya ....

sniffa93_aznil4eva said...

wahh.
comel gila:)
haha untung en dpt anak camtuh..
yg ank pulak untung en dpt babah camtuh..

sweet<33

moge sehat je yep:)

ms. diya said...

get well soon, Rizalman... sungguh tekun Umar menjaga babahnya.. mudah2an kekal begitu.. insyallah..

Emie Syarina said...

semoga cepat sembuh, Umar tu memang menyejukkan perut ibu mengandungkannya, tp U berjaya juga lah didik dia mcm tuh.. boleh jd teladan nih....

NahWaL said...

Uncle Rizalman, I nak umar jadi menantu i leh tak nanti? wahahahha

get well soon!!

MaMa IyTa said...

insyallah berkat didikan dan doa....umar akan menjadi anak yg soleh.....kecik2 lg dah nmpk ciri2 tu
harap mr rizalman cepat sembuh ye...

ummi said...

as salam...comel umar, sejuk mata dan hati tgk aksi umar...
so buat bro rizalman... tgk umar lebih baik dari melayan kerenah org yang berpenyakit.

Asam garam hidup ni memang pelbagai ..tolak jek ketepi kerana kalau kita selalu di puji takut kita lupa diri kadangkala kita perlu di kutuk untuk kita merasa rendah diri dan bermuhasabah diri kepada Illahi. Jgn terlalu memikirkan pekara yg menyakitkan hati nanti penyakit tu akan makan diri sendiri... bangkit semula sihatkan badan sebab rizalman ada umar utk dibesarkan menjadi ahli Jannah di hari kemudian.

khairierahman said...

congrates Rizalman for being able to raise Umar as who he is right now, wonder child he is. with good thoughts and manners as well. and yes, please get a good rest and get well soon.

khairie

faraulah said...

Salam.
En Rizalman,

Get Well soon, bertuah ada anak macam Umar..

Miza Azmi said...

en rizalman,
salu sangat sebut pasal cik jannah,satu hari kot2 terjumpe cik jannah n terus berkenan di hati.siape tahu kan?
hehehehe..

kaktaya said...

Sejuk hati tengok Umar ni...Pandai Pak Hj didik dia. Belum tentu yg x melaser tu reti nak asuh anak mcm ni. Kekadang nampak sopan santun tapi anak tengok muka dia pun kecut..

Naddiea said...

Umar is sooo adorable la Encik Rizal...i really hopes that my small little heroes will turn up just like Umar...responsible and caring too!!ameen..

dana said...

moga cepat sembuh ye....

bertuah tul dpt anak cam Umar tuh...

aina_amirah said...

babah Umar..semoga cepat sembuh..terharu je dpt Umaryg sungguh shomel dan rajin tu..hurm..sejuk ati tgk budak2 mcm nie..:)

qathrunnada said...

uwaaaaaa:,( soaln sy xdijwb... sedihnye, wlpun teringin sy nk tau jwpnnya.sbb tu dpt demam:)huhu.. gurau aje. semoga cpt sembuh:)okla tu demam, sekurg2nya sedikit dosa dah terhapus.. tp dlm demam2 tu smpat lagi 'kenakan' jannah. ish, xpatut tu:) tp ape2 pun umar tetap best:)alahai murni taatnya..

me said...

jannah dengan rizalman, jangan gaduh teruk sangat... selalu kalau gaduh ni lama-lama berkenan. macam cerita p.ramlee 'masam masam manis'. tak gitu? ahahaha

sesungguhnya Allah itu maha mengetahui akan segala sesuatu. kadang2 benci tu bertukar sayang. jaga-jaga :P

AziniMZ said...

ingatkan bibik yg tlg ambik gambar =P
get well soon~

Lala said...

baiknye umar....untung ade anak mcm umar....
get well soon k abg rizalman!!!!

Miesya said...

Terharunyaaa tgk umar layan u mcm tu... kalau i dh menitis dh air mata ni.. u pun kena la jaga diri u tu.. keje2 gak.. kesihatan kena jaga.. pasal kalau ada duit segunung pun kalau badan tak sihat takde gunanya kan.. so take care urself k..

Monalea said...

alaaaa.....sweetnya .tersentuh hati lea.beruntung u rizalman,dapat anak seperti umar.

pasal jannah tu..jgn ambil pusinglah.biasalah hati manusia ni rizalman.rambut sama hitam hati lain lain kan.

nnbnnq said...

Assalamualaikum...,
Alhamdulillah dan terharu bila tgk apa yg umar buat pada awak. Dgn riak muka yg sedih bila babahnya sakit, dia telah mencuba sedaya upayanya utk melihat awak sihat kembali.
Inilah balasan yg Allah berikan pada awak kerana ikhlasnya dan mulianya hati awak menjaya Umar dari baby hingga sekarang. Saya pun inginkan anak lelaki mcm Umar jika diizinkan Allah. Insyaallah....
Saya doakan awak cepat sembuh. Gembira saya bila tgk awak n Umar happy.

ESYAH AZMAN said...

rizalman sungguh hensem lah..
umar pn sgt2 comel gile....

psl jannah...pedulik la dia..anggapla dia mcm nyamuk..

truskan update blog..dan slamat maju jaye..=)

ur fan
thanx!~
~

ILYANA said...

rizalman, get well soon dan tlg smpaikan salam sy pada umar yg comel itu, wlpon mmg dia tk knl sy pon hehehe. geram sgt oohhhhhh! anak mithali. :)
rizalman sgt bertuah kerana dikurniakan tuhan punya anak sprt umar.

mama eta said...

syukur alhamdulillah dikurniakan Umar yg menyejukkan hati abahnya...jgn ler emo dan layan sgt jannah tu....ketepikan soal mulut2 orang laser macam bagus...anggap jer dia tak wujud.....abaikan saja dan be positive....

::alifdalmim:: said...

SyafakaAllah..semoga cepat sembuh..

ARWINNA said...

Salah satu sebab mengapa saya selalu buka blog En.Rizalman adalah rasa terhibur melihat keletah dan keakraban ayah dan anaknya yang tersayang....Semoga Allah Taala sentiasa memberikan petunjuk dan hidayah untuk kehidupan yang lebih sempurna dan kebahagiaan di dunia dan Akhirat...Amin..

Diana Jamil said...

Sebak je rasa...(air mata nk menitik gak, tp kn cover..dlm opis ni) Sayu sgt2 tgk umar sgt2 caring kat bapak dia...saya pnah jaga mak bapak sy masa sakit..adakah anak sy pun akan jg saya jugak mcm sy jg mak bapak sy?
Pasal jannah tu, malas la nk comment...buang masa je layan org camtu..buat semak je.

maddin said...

mcm org tgh uruskn jenazah...eheheehe kidding

Ms Lola said...

Awww.... so sweeet..... *sob sob*

SugarSpices said...

woooww....bertuahnyaaa ada anak macam umar..i wish tooo...anyway..get well soon

Marsha~ said...

Umar anak yg baik.... beruntung rizalman dapat dia.. :)

linzscollections said...

soooo sweet, touching when i saw the pics...get well soon!! thumbs up to umar

M Nasir said...

sejuk hati lihat umar cam tu..teringat anak lelaki sy kat rumah yg baru berumur 3 tahun.kalo didikan betul camtulah jadinya,InsyaAllah..

AnaKku SaYaNG D'BuTiquE said...

wahai en rizalman menjelma la...dah lama sangat dah tak update ni...apa kata kita start facebook lak...senang sikit you nak udpate buat short2 je...ke I yang ketinggalan keretapi...
Or lum sihat lagi...kalau belum kena pi bercuti, balik kampung hirup udara segar luar bandar...sure sihat...

fizamus said...

umar budak baik,ttba rasa sayangggg kat lil boy itu..sgt tersentuh la..kim salam kat umar

Caieja said...

Thumb ups for Umar, and two thumbs up for you.

God bless both of you (and people around you)

Dayah said...

Salam Rizalman,

Umar, awk comel sgt!
Mudah2an Allah perkenankan doa Babah Umar tu ya, bakal ahli Jannah, Amin.

ct said...

apa yg saya baca sampai dlm hati..air mata bergenang. Umar sumber insppirasi U...amanah Allah yg pptt awk jaga dan pelihara..alhamdulilah anak hikmah awak ambil dia...

nigina said...

tersentuh hati saya melihat anak kecil ini menyayangi ayahnya sepenuh jiwa.. saya berharap anak saya akan berbuat begitu kepada saya kelak.. amin...

NawalZamrose said...

alahai.sweet nye dak umar.kck2 lagi dah pandai jage babahnye.

zatie_izzati said...

Alhamdulillah, Umar membesar dengan didikan yang sempurna..

Haslinda said...

Really touching!! You have done yr part in making Umar a soleh child :)

GORGEOUS JUNK said...

jelous..touching..speechless..x pnh merasa kasih sayg seorg abah/ayah/bapak/walid,etc.. ='(