Fabulous fc

Saturday, December 5, 2009

kaunter pertanyaan

now...lets do something different. entry kali saya nak memberi peluang kepada anda semua untuk mengajukan soalan2 bernas kepada saya untuk dijawab..bernas! i repeat, bernas!.(please...... tolong jangan tanya pasal warna apa sesuai untuk kulit,atau berapa harga upah?,bila nak kahwin? kenapa tak buat baju untuk orang gemuk?perghh... guys! u can do better... 
Sepuluh soalan terbaik akan dijawab dan dipostkan nanti...
soalan tu biarlah bunyinya datang dari orang2 bijaksana....
atau mungkin Jannah ingin bertanya kali ini?
bijaksana ke Jannah??

p0sted on 7th dec: "MasyaALLAh! mampuih la macam ni nak jawab! yang tanya sampai 80 soalan...,nak jawabnya cuma 10, jenuh nak pilih!!

124 comments:

bbpink_90 said...

hmmm...
s0aLn bjksne..
did wrLd 0f fhi0n inv0Lve dgn p0Litik??
n adakah dnia fsyn prLukn p0Litik ntk brdri mgh??
bjksne x??
ngeee...
abg 4LL0w bL0g k=ite k kLu adew mse..
bbpink90.bLogspot.com

hatim a.r said...

kalau i jadi jannah memang SENTAP hahahaha.ok i nak tanya satu soalan.who do u think is the best designer in the world? for me uncle karl is the best hands down walaupun he's a bit cocky kdg2 hehe thats what makes him so cool!

[z@ck] said...

Susah tak nak bahagikan masa antara karier dan family since you have that little cute boy? Tambahan pula, sekarang you bukan saja fashion designer, but also interior designer.Pernah tak rasa lose faith in the middle of your career?

=)

nabila said...

you have said before that interior design is ur passion and fashion design juz ur other passion..have u ever think to do both business at ur new wisma??? :D

Syaida said...

okay let me give a try... :D

Q: Kalau untuk baju akad nikah, sesuai tak kalau pkai baju kurung pahang. Warna putih for baju and untuk kain, pakai songket (biru)?

Hope I'll get reply from you :D

K~UN said...

1 soklan~
apakah yang ciri2 yang perlu dititikberatkan semasa memilih baju pengantin?
kot2la pakai baju yang berkelip-kelap mengundang jannah menyampah nak tengok ke..
haha.terikut abg rizalman la nih.

J.U.L.I.E said...

hi,
as a fashion designer yg berjaya, u have everything, i mean u ada career, anak, ur own building, dah pegi Mekah, dah cantikkan rmai org. So apa target u utk jangka masa 5-10 tahun akan dtg?adakah u akan terus jadi fashion designer hingga usia tua, atau u ada the next plan cthnya buka business lain..?

grow2g3th3r said...

salam...
saya juga teruja nak bertanyakan soalan yang bernas.

Seperti mana yg kita semua sedia maklum, remaja di malaysia minat dengan fesyen pakaian barat iaitu ranggi. (ranggi merujuk kepada potongan pakaian yang mempunyai ciri2 elegant, menarik, trendy dan bergaya). Oleh itu:-

1- Bagaimanakah ianya boleh dikaitkan dengan kesan pembangunan dan modenisasi di Malaysia?

harap2 bernas lah nie...) Mohon maaf ye kalau kurang kebernasannya....

~ShaFeRLicioUS~ said...

HeyLOw mr FAb DesigneR!

Err..susah nak define/tanya "soalan bijaksana" to fashion genius like u..(Gosh, im your freakin big fan!!!!) OH.. suker sgt2 purple caftan yg Fara pkai di ASK09 last nite!!! Ok enuf!Ehem..

My Question is:

1) wat say u..if i said our dress can tell us our age? i mean..i dont know..lately i notice that msian ladies choose to wear somthing aging lar..eventho they are far too young..

All the best for u, good luck for the new boutique (super Gojes-lah!), and keep up the good design!
Wink!

Teman Setia said...

atcually.. x taw lar soalan nie bernas.. u sendiri will decide kan...
u're the celebrity.. public icon...
fashion icon.. u have meet a lot people yg mcm2 kerenah, or even your clients sendiri... u dah merantau pelbagai ceruk dunia yang ada kaitannya dengan fashion n etc... u ada ramai follewers yang ikut blog u.. even your friends sendiri... and your models... dan tidak ketinggalan pekerja u sendiri... n esspecially umar...kan.. nie nak tanya, u reply or not, belakang kire.. macam mane u can handle each of people that u jumpe?? pernah x u terfikir (if ada lar) fashion is about human kan... also the psychology also about the human kan.. so, dua bidang nie macam related... walaupun dari field yg berbeza... n I just wanna know your eksperience jumpe n handle a different group that u have been meet.. t.q... =)

Si Anggerik said...

rizalman, what is the biggest challenge u had when u involve in this industry? and how long does it takes for u to define yourself as successful?

bakerina said...

Saudara Rizalman,
Sya mengikuti Rizalman semenjak dulu lg. Soalan saya : Sekiranya Rizal tak menjadi RIZALMAN IBRAHIM the fabulous fashion designer, apa agaknya kerjaya lain yang dirasakan sesuai dgn jiwa dan MENGAPA kerjaya itu yg jadi pilihan.
Diharapkan soalan ni dpt jawapan yea...

hazimnhariz's mommy said...

salam mr rizalman ..
tak tahu if this is a good enough q but here goes .. if u didnt have fashion in your life .. what else would you have been?
Tq

okinokiyo said...

i remember last time u did mentioned that malaysia specifically - ketandusan designer ("its the extinction of designers!!")
so are you doing something to overcome that?

Hanisah anAk BiLaL OmaR said...

SALAM(>O<)V

waahh!!!

akhirnya saye jumpe juga blog uncle rizalman..

nama saya hanisah Omar dari Johor Bahru..

umur 17 tahun..

on the way 2 SPM..

tggal ag 1 paper jerk..

sebenarnya saye nak minta pandangan uncle la..

abg saye nie nak bertunang hujung bulan 12 nie..

mak saye nak guna tema merah putih..

saye x setuju sangat coz ramai yg guna merah putih..

baru2 nieyh saye tgok nona kt tv3majlis kahwin anak tan sri ( x ingat name dia)..

uncle buat hantaran utk besan dia kn3x??

warna merah hati is so beautiful..

uncle ade cadangan x nak guna warne lain selain merah putih ..

tema pertunangan abg saye ini ala tradisonal..

nak guna bakul rotan katenye..

tp kami tgah x de idea nak ubahan hantaran.(barang pon blom bli ag)..

kalo uncle ade contoh brg2 hantaran or cadangan..

plz reply this comment k..

thanX a lot uncle!!

#lagi satu : mak saye kirim salam.. dia kate uncle wat deko3x 2cantik designnye!! he3~

WSSLM

aDie dALi said...

salam,

sy nk tnye tuan,
sy prinsip yg u pegang utk berjaya smpai skrg.

terima kseh

im a fan.

Hani said...

Salam RI,

Soalan dari saya:

Apekah misi & visi RI di dlm dunia fashion atau dunia yg lain..

** ZaReNa ** said...

Salam,

I hv been following karier anda dari time alam persekolahan till now (dah nak keje dah...aduhai~) ;p

but what i observe, most of the designer out there expecially guys hv gaya seperti wanita, percakapan seperti wanita, taste seperti wanita....(ni opinion sendiri ekk)

so i was wondering, adakah 'keadaan' ini adalah KEMESTIAN kepada setiap designer or their r born with it...

i hope it's included dlm soalan bernas bukan soalan bongek....hehehe...

chow~

waneeda said...

I'm in design industry jugak..
but not fashion la..

nways.. just curious..
u are in fashion industry,
then mcm mana boleh dpt ideas on doing interior jugak? i mean itu belajar jugak kat uni or just from experience or books?

Thanks!

iHazelynz said...

salam..
after all that u've achieved all these years, what are your 'pay backs'/contributions to anak bangsa(if any)?

iHazelynz said...

salam..
after all these years & after all that u have achieved, may i know what are the 'paybacks'/contributions that u have given to anak bangsa (if any)?

cik sapphire said...

try..

sebelum mereka sesuatu pakaian.apa yg u titik berat kan dulu??warnanya ke??material nya ke??kos nya ke??atau kesesuaian dengan si pemakai ke??

tq..

Suzie said...

mcm mana menangani isu plagiat dlm rekaan?yes it's subjective tapi setiap designer kan ada karakter sendiri dlm mempersembahkan hasil rekaan masing2 supaya tak jadi lambakan yg serupa...kat mana2 pun org tgk benda yg sama,so mcm mana nak stand out from other designers?ni dah dua soalan kot :-)

~ n0ra ~ said...

My question::What is the biggest gift [in ur opinion] you've been given your parents? It does'nt matter secara materials or not. Or should i ask your parents on this?

Thank you.

Che Kay said...

Assalam

Sekarang ramai sungguh pereka muda di Malaysia semakin mencipta nama. Sudah semestinya ada antara mereka yang membuatkan En.Rizalman terkenangkan zaman2 awal kemunculan En.Rizalman. Soalan saya, jika diberi peluang, siapakah yang En.Rizalman nak jadikan anak didik untuk menurunkan segala ilmu yang ada? =)

yusrina said...

dear mr rizalman...
i would say u hv everythings now, good business,great life,a cute son, friends,a 'crazy' fans n im sure u will get a very good wife, insya allah...n beside that..i would like to ask u...'whatelse in ur life that u want??'apa lagi mr rizalman?? dont tell me that u want dato'title,it is not a brilliant answer!! :)

Shue said...

Rizalman,

1.Where else (which country other than our beloved Malaysia) would like to open your next boutique?

2. Are you launching your 2010 Spring or cruise or bridal collection soon? and what will be your inspiration this time around? (I know it'll be gorgeous)

Thanks

contengconteng studio said...

saudara rizalman..bila saya memerhatikan para pereka fesyen muda kini. rata-rata nampak hebat dalam dunia glamor masing-masing. tetapi setelah saya melihat hasil kerja anda sendiri. tidak keterlaluan saya katakan bahawa ada sesetengah pereka muda yang terang - terangan menciplak hasil kerja anda. atau mungkin secara kebetulan? mungkin sebagai idola. tetapi...dimanakah limit mereka tentang originaliti sebagai seorang pereka..yang hairannya mereka cukup sombong untuk mengaku anda sebagai references...tapi hasil rekaan mereka sebaliknya...apakah pandangan anda dan nasihat anda buat golongan pereka yang sedang meningkat naik ini..

Pija said...

angkat tangan tinggi tinggi. saye nak tanye soalan!

harap harap en. rizalman ibrahim nampak ye? :)

1) umar berapa tahun umur? ambik dari siapa? cerita sikit boleh?

2) rizalman ibrahim lahir bile? beserta tahun nya ya?

3) macam mana boleh jadi terkenal? apa rekaan yang menjadikan rizalman ibrahim terkenal?

4) susah tak nak compete masa awal awal muncul dulu? pengalaman yg tak boleh dilupakan?

5) dulu rizalman ibrahim belajar mana? ambik course ape?

6) umar ikut tak rizalman ibrahim pergi sembahyang jumaat? dia pandai ngaji?

7) berapa banyak designer handbag yg rizalman ibrahim ada? mesti lah banyak kan? so, ade yang nak let go? ke nak simpan jeh buat kenangan? dan apa handbag yang paling diminati?

8) cita cita yang belum tercapai, ada? apa dia?

9) favorite model, siapa? local and international. dan kenapa pilih dia?

10) seorang designer yang buat anda paling kagum, siapa?

ok. bila baca balik. semua soalan di atas nampak agak tidak bijak. itu soalan "saye-nak-tahu". tapi silalah jawab di lain waktu bila ada masa ye? :))

Mimi Sharif said...

Bidang pekerjaan anda membuatkan anda terdedah kepada pelbagai karenah, komen mahupun kutukan. Dan sebagai manusia biasa, pastinya kadang-kala anda rasa lemah & tidak berdaya. Soalan saya, di mana & bagaimana anda mendapatkan semula kekuatan dan keyakinan diri anda?

syifa' said...

soalan yg bijaksana dr saya:
mcm mana saya nk jd mcm awak sbb awak punya jari jemari menakjubkan saya...suka gila semua air tangan awak

dyn al said...

eventho ramai yg kat youu mulut celupar. i tetap sokong youu. x semua orang perfect. we all are human. we are not 'human' if x penah buat silap.

my ques:

you tak ada hati ke nak buat rekaan dlm bentuk yg lain. i mean handbags. purse. perfume. capals. and others.

dats all. thx!

Zamri Hussin said...

Dear Mr Rizalman,

Can you please work with Siti Nurhaliza because I love her and I think you guys both will make a perfect combo.

Thanks.

athea said...

I am aware that Malaysia is lack of fashion stylist or style advisor, any idea or suggestion yang bernas so that there will be more fashion stylist in the future?

CikNon said...

hahahaha nk tergelak pulak baca syarat2 soalan ... nk tanya soalan bila nk kawin pun tak leh sbb i sendiri pun blom kawen ... nnt diri sendiri sama kena tembak sapa nk jawab ...? but i have one question ... apa perancangan seterusnya untuk company you, ada plan tak nk buka fashion academy or ada plan tak nk buka cawangan ke ...?

nurul said...

salam rizalman..
saya nak tnya satu soalan..jika x keberatan. Apa yang Rizalman akan lakukan sekiranya ibu kandung Umar tampil untuk menuntut Umar kembali..adakah u akan pertahankan umar @ serahkan si comel itu kpd ibu kandungnya semula...

NisaKhirudin said...

So, kenapa fashion design?

Leeya said...

salam

let me try..

erm..boleh dikatakan anda memiliki benda yang setiap orang idamkan..kesenangan..kemewahan..keluarga..dan sbagainya..Tapi sebagai manusia biasa yang sentiasa tidak puas dengan apa yg ada, apakah anda merasakan masih terdapat sesuatu yang 'kurang' dalam hidup?

kurang tido ka..kurang makan ka.. hihi..just wanna know.. (^o^)

A100 said...

Cuba-cuba..

Soalan 1
Rizalman dah jadi satu jenama sekarang - sinonim dengan fesyen, ID dan mulur laser (agaklah). Jadi siapa Rizalman sebenarnya disebalik jenama yang gah (bagi sayalah)tersebut?

Soalan 2
Apakah yang didefinisikan sebagai kejayaan bagi diri Rizalman sendiri? Dan setelah ianya dicapai, apa seterusnya dan dimana noktahnya?

Moga diberi keizinan olehNya untuk menjawab soalan semua orang..

A100 said...

Nak cuba lagi..Maaf jika menguris hati, sy cuma 'curious'..

1. Dulu Rizalman pernah tampil dengan imej yang sangat feminin tapi sekarang sudah jauh berubah dan sudah pun menunaikan Haji. Apakah yang menjadi titik tolak kepada perubahan tersebut?

Maafkan saya kalau saya tak sepatutnya tanya soalan begini..

qathrunnada said...

uhu, game yg best nih! tp xde soaln yg bernas pulak nk tnye:(... cumanya sy hanya nk tahu 1 perkara shj: knape dlm TM (sesetgh epsod), u lbh cenderung mentransformasi fesyen yg lbh seksi dr sblmnya? adkh dgn transformasi seksi sdmikian shj yg menybbkan seseorg itu tdk lg dianggap sbg tgkap muat? agk kecewa sbnrnya krn scr xlgsung mngambrkan rizalman seorg muslim yg 'pandang negatif' pd golongn yg suka bertudung, brbaju kurung, yg xsuka tnjk kulit dll. but itu hnya gmbrn sy shj, mgkin u ada reasons trsndiri. Sbb itulah, WHY RIZALMAN, WHY TUAN HAJI?

Ha, ni pulak soln main2 yg scr jujurnya msti rmai prmpuan2 di msia ingn tahu. Olh krn xblh tnye pasal kawin, amacam dgn ciri2 permpuan/istri idaman anda wahai en.rizalman? Hahaha:) Girls, be honest la... rmai yg nk tau kan? so, i tlg u all ni... wlpun konfem rizlman xjwb:'(

~*sofiah shahuddin*~ said...

apakah kriteria yang perlu ada dlm seseorang model utk menggayakan pakaian2 rekaan rizalman ibrahim? dan siapakah model pilihan rizalman ibrahim?

p/s: hehe ape kate u jwb byk lg more than 10 questions. kalau x ramai kuciwa nanti u xjwb soalan yg dah berjela2 ni.

all the best! ;D admire gle baju fara fauzana time anugerah skrin.

Jacobs Weetameal. said...

I suke you punya kualiti gambar. Dalam banyak2 kamera yang Rizalman guna, mana yang terbaik? Can you recommend one of them to us?

**bosan la asyik soalan psl kerjaya u je.

Farah, Malaysia said...

Salam Rizalman
2009 economic had declined to -ve impact...does it effect your business and how you overcome it?

Coming to 2010 it will show some recovery so what is your focus and what is your advice in fashion industry??

Thanks for inspired me and other malaysian

nadya shaharum said...

Dear Rizalman,

i've just wanna ask u about the fashion industry..

As we know, lately world had struggled hardly with economic crisis. You, as a designer, how could u produce a design based on economic crisis situation. Do you have to cut the cost of each design that u've made, such as the material selection @ etc. Or maybe fashion industry don't even bother bout it.

no matter what, i'll always support u & the other msian fashion designers (even tk mampu nk pakai any of ur collection).

azieazah said...

Salam..
Saudara Rizalman dikategorikan sebagai seorang yang berjaya, dalam bidang yang diminati, dan juga perniagaan.

Sejauh itu perjalanan dan cabaran, membina empayar idaman dengan jayanya.
lalu pernahkah terfikir,

“untuk menulis buku tentangnya atau mencuba menjadi perintis rancangan reality seperti Project Runaway?”

F@R!$ da M.A.C said...

hello rizalman.
berdasarkan pemerhatian saya (termasuk koleksi rizalman sendiri), hampir kesemua pereka baru seperti bereksperimen dengan rekaan yang pelik atau dalam erti kata lain rekaan yang dihasilkan tidak pratikal untuk semua majlis (lain la kalo terselit label couture!) . Adakah dengan cara tersebut merupakan langkah terbaik untuk menempatkan diri dalam industri fesyen negara? Kenapa?

Iera said...

Dlm merealisasikan impian sebg designer, apakah cabaran yg selalu Rizalman hadapi?

Seorang designer yg berjaya, sering dikritik, diuji dgn pelbagai karenah customer yg sering timbulkan presure..bgmana Rizalman menangani semua ni?

Apakah perancangan jangka ms 2-3thn akan dtg dlm mengekalkan kedudukan sebg best designer?

Umar adalah kekuatan, apakah cabaran sebagai seorang bapa dan ibu dlm memberi kesempurnaan kpd Umar? Apakah perancangan utk masa depan Umar?

Aniem said...

Hmm..tak tau la soklan ni bernas ke tak. Just wanna try..

- Berdasarkan pengalaman anda, bagaimana untuk membuat sang pengantin lelaki yg realitinya lebih PENDEK dari pengantin perempuan untuk tampak lebih tinggi berbanding pengantin perempuan. Tlg jgn bagi idea hampeh seperti pakai kasut tumit tinggi, pijak atas kerusi dsb..sila serlahkan kegeniusan anda sebagai seorang pereka fesyen yang profesional. Percayalah, jawapan anda akan memberi seribu satu sinar dalam majlis perkahwinan sy nanti.haha..sekian, terima kasey!!

alex said...

Assalammualaikum abg rizalman..
satu je soalan saya...bagaimana perkara pertama yg perlu ada pada diri seseorg utk menjdk family first, karier yg berjaya dan hamba yg sujud kepadaNYA...

eito said...

salam..
bagaimana nak menjadikan family first, berjaya dengan cemerlangnya dlm kerjaya dan hamba yg sentisa patuh dah sujud pada NYA?

maira said...

salam, saya ada soalan, tapi xtau la kategori bijaksana ke x...

nak tau apa komen encik rizalman tentang perkembangan busana muslimah di malaysia... pada pendapat anda, bolehkah busana muslimah dimalaysia berkembang dengan identiti tersendiri, sebab saya rasa fesyen muslimah di negara kita banyak influence from indon...

thanx

naina aziz said...

salam...abang rizal,

Saya cuma nak tanya mcmana nak avoid certain color. Saya tak dpt lari dari biru... soft, dark blue.. traces of blue.... semua barang, baju dlm rumah saya mesti punya unsur biru yg kuat...sbb sy tengok color lain tak attractive mcm blue.......

Satu lagi....abang rizal pukul umar pakai rotan ker atau rotan tu bertujuan utk menakutkan dia jer.... sbb umar nmpk baik & tak nakal for kids his age.

Itu jer....tq.

inuncoda said...

Erhm..Assalamualaikum,Tuan Haji..
I dont know whether this question gonna be a BERnAS or BERAS? But i really wanna ask U :
What do u think when people talk about Fashion Designer or a make-up artist they will mostly think that they have 'Femininity' style..What do u think about that? And how u change that perspective...
I mean to show that u're guys are really a Man..

p/s : Kem Salam Kat Umar k,babahnyer!!! :)

zurayda said...

Apakah 10 perkara baik tentang anda & 10 perkara yang tak baik dan perlu diubah menjadi baik?

Deng Anaz said...

hi Rizalman..
not at the moment of asking thing here..(unless if u said u gonna design the finest dress to the winner, then i tanya lar)..ahaks..
juz got few words to those yg tny pasal Umar and the paternity and all - please lar stop asking things like that..i x nmpk dia unhappy dgn ayah dia..kalau x faham maksud bernas tue, i still can accept lar..but this is not juz that..this is brainless (sorry..it's a sensitive issue and so irrelevant here!!)

azima said...

apa yg membahagiakan bila menjadi ayah (babah kpd umar)?

fabulous Ezzna said...

what inspires you the most when designing?

Myladiemaya said...

BILA NAK CARI MAMA UNTUK UMAR ? (Bernas ke soklan ni hahahah :P)

Aniza said...

Kenapa tidak wujudkan 1 'fashion trademark' berkaitan kerja-kerja amal contohnya wujudkan pakaian seragam untuk anak-anak yatim/OKU/orang tua. Bila masyarakat tengok....OOoohhh itu fesyen rekaan Rizalman Ibrahim khusus untuk mereka.

anna said...

saya nak tanya soklan kurang bijaksana :

Bilakah deko2 akan ditayangkan ?pukul berapa? tv berapa?

Saya suka interior Mr rizalman..do tell me plsss~

hairulazuan said...

Assalamualaikum..hye abang rizalman..saya nak join gak game ni..ada yang mengatakan pakaian melambangkan keperibadian seseorang..namun,pekerjaan di dalam sektor kerajaan menghadkan penampilan seseorang agar nampak 'kelas' n 'up to date' especially pakaian lelaki yang hanya setakat berkemeja polos n seluar slack (walaupun ada ramai yang memakai pakaian yang melanggar etika pemakaian cth:kemeja belang).contoh pakaian yang mudah dapat dilihat kakitangan kerajaan adalah Guru.walaubagaimanapun,ramai guru2 lelaki dimalaysia yang memakai baju ala2 tangkap muat sahaja sedangkan sepatutnya tugas guru memberi contoh yang baik kepada pelajarnya.mungkin ramai guru lelaki tidak sedar betapa pentingnya berpenampilan menarik untuk menarik perhatian pelajar di dalam pelajaran dan dalam masa yang sama dapat membentuk sahsiah penampilan pelajar mereka supaya sama2 berpenampilan menarik..terutama bagi guru yang mengajar di kawasan pedalaman (orang asli dan sebagainya).Sebagai seorang guru secara tidak langsung sebenarnya ia memberi gambaran n pendedahan kepada pelajar2 asli ini betapa pentingnya menjaga penampiln diri n etika berpakaian supaya mereka turut sama memperbaiki cara berpakaian agar setaraf dengan masyarakat luar.soalan saya,apakah saranan dan nasihat yang boleh abng rizalman berikan kepada golongan2 yang tidak mementingkan penampilan diri terutama guru2 lelaki di malaysia agar mereka turut 'melaram' untuk ke sekolah sekaligus melonjakkan bidang perguruan ini ke tahap profesional?

dah macam kaunselor plak dah...hehehe..anyway,thax alot..

shima`s phd research said...

dalam novel faizal tehrani beliau secara sinis ada menyatakan pereka fesyen hendaklah samada dari kalangan perempuan ataupun lelaki.sekiranya gender pereka sendiri `berkecelaru` maka fesyen yang mereka hasilkan juga celaru.apa komen rizal mengenai kenyataan ini.

che'puan Idot said...

my question are:

1. who or what (organization) initiates or set the very next trend of fashion (be it the 'in' color, the material, the style etc) in the coming years?
is it the agenda of the media(fashion magazine) or the designers themselves?
2. do you think there is such an invention or innovation in fashion industry?
if so, why there is a phrase that is so cliche 'the fashion is such a recyclable from the past; meaning the signature trend of certain era will reappear in next decades?

i value your opinion(s) with heaps of thanks!

Izan said...

pernah tak umar nak kan seorg ibu? Bknkah keluarga yg sempurna itu bila ada ibu dan ayah...

abg rizalman nampak muda laahhh.. apa rahsia muda camgitu... camne jaga muka, ada suntik2 tak? ada sedut2 lemak tak?

Aishah said...

Hi Rizalman. I've been following your blog and I must congratulate you for your achievement thus far.

1.Somewhere in your blog it was mentioned that you were once interested in architectural courses. Given the wealth you have now, would you chase after that dream, to learn architecture and hence expand your career?

2. Would you be willing to take a risk and go global, say by starting a small / medium boutique in the UK for example, to widen your horizons as well as promoting Malaysian designers?

3. Most of the names that have gone global in Malaysia's fashion industry, with a platform of Malay apparel, are non-Malays. Do you see this as a challenge to be up too par with them and promote your product as a designer and a Malay?

4. What are your plans for your business, putting aside the boutique, in the future?

I don't expect you to answer all my questions although that would be great but thank you!

Bests,
Aishah

wanie_kashfi said...

soalan saya...

1)Boleh tak ceritakan tentang kehidupan Rizalman dari kecil sehingga sekarang. Suka duka, pahit maung kehidupan, perubahan fasa dalam kehidupan yang membawa kepada pembangunan diri (mental mahupun fizikal).
boleh juga dikatakan biografi pendek tentang siapa Rizalman sebenar, yang tidak diketahui oleh orang ramai.
Mungkin jawapan kepada soalan ini akan memberi inspirasi dan kesedaran kepada orang-orang yang membacanya.

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] said...

Salam..

Seperti yang semua orang sudah ketahui bahawa anda adalah pereka fesyen dan pereka dalaman yang tersohor. Sudah ramai para selebriti dan VVIP mendapat sentuhan istimewa anda. Sebagai sorang rakyat Malaysia, apakah sumbangan anda kepada masyarakat umum dan apakah usaha yang anda lakukan untuk membantu bangsa anda maju dalam bidang perniagaan??

[skemanyer soalan]:-D

Zuraihah said...

In view of the economic downturn, how do our fashion idustry helps the market and economic as a whole?

zikachiCOOL said...

salam...
hi mr rizalman... tetiba tergerak hati utk bertanya slps bace entri ni. saya sgt2lah suka menonton cerita tangkap muat tu. best. men'transformasi'kan seseorg kepada rupa yg lbh better. yg sepatutnya nmpk cute tp slh gaya trus nmpk hampeh tp after TM terus kecutean tu terserlah. suke2... ^^ ok sori mengarut lebih2 kt komen.

soalan saya, apa proses yg dilakukan sepanjang program tu? i mean bukan yg ditunjukkan kt dlm tv tp the real process for the whole transformation. dr mencari peserta hingga siap sepenuhnya mentransformasikan peserta tu.

bee2312 said...

hai rizalman,
harap sihat selalu hendaknya..ramai yg bertanya kan soklan ttg umar dan sy pun tak terkecuali...sy kagum dgn en rizalman mendidik umar krn sy tgk umar seorng bdak yg baik...jika di ikutkan dgn aktiviti en rizalman yg sering sibuk,mcm mana en rizalman bahagikan masa u umar dan pendekatan yg mcm mana en rizalman didik dia.sy juga ada seorang anak...could u please share with us..i think ramai orng kat luar sana berminat nk tahu...mungkin sbg contoh papa2 yg sibuk kt luar sana...

Boo said...

Assalamualaikum,

First & foremost,
Terima kasih kerana telah mewarnai industri fesyen Malaysia dengan rekaan yang kreatif, 'clean' & brilliantly cut. I always believe in less is more.

And my question is;
If you could turn back time, what will you have done differently? And why?

Thanks again.

susi said...

Salam bro rizal...

terasa dekat jer dgn u bila tulis komen ni...

tak tahu soalan ni bernas ker tidak untuk you...fashion sudah...deko sudah...taknak menceburkan diri bidang masakan pula ker?? i rasa menarik juga..ehehehe..buat buku masakan plak ker?? eh i tak tahu u pernah publish buku about fashion ker before...if ader bagusla...give some more tips in advance if ader..untuk org2 yg tak reti berfashion mcm saya ni...

sayonara

fizzy said...

kaunter tanyer jer ke???kaunter komen xleh ke???kalu bole nk komen ar ckit....slm tangkap muat 2 kalu bole en.rizalman jage ar tutur kate...nk komen bole...tp jgn smpai leh jatuhkn air muke mangsa....da ar kne jd mangsa tangkap muat..pastu kne jadi mangsa kutuk pulak..x elok ar cm 2..stiap manusia ader kekurangan n kelebihan die....cm en.rizalman syukur dikurniakan muke yg boleh ar tahan, kemahiran memasak, menjahit dan merekabentuk pakaian...so, dgn kelebihan yg ader 2 jgn ar takbur...bukan maksud sy xleh nk komen cre mangsa tangkap muat 2 pakai..tp agak2 ar yer....eric leong 2 pun boleh jge care die komen rumah org...senang ckp berlapik ar...xkn kite org melayu yg terkenal ngn sopan santun nih xleh wat cm 2 kn...mesti en.rizalman akn ckp yg en.rizalman xnk jd hipokrit....i2 mmg betul..kite x leh jd hipokrit..tp kdang2 tu kite kne tau ar batas2 kalau nk komen org....hati org nih laen2..ad yg tahan kalu dikutuk..ad yg x....sekian...salam....

eusoffaqeuddin said...

thanx for the opportunity.

Q : apakah kriteria yg diperlukan oleh seorang jejaka/lelaki yg berada di IPT untuk kelhatan fabulous dr segi pemakaiannya?

thanx.

yogendra said...

Hi Rizalman,
My question would be, if i were to embark on a career or future in the fashion design arena without having any paper qualification, what are the steps or measures i should take in order to achieve that aim?

regards

aimalhanad said...

Salam RI,

Q1:Dimana u melihat diri u dlm 5-10 tahun akan datang(dlm kerjaya dan kehidupan).

Q2:What is your plan for Umar on his future?

Q3:Apa sebenarnya hasrat/matlamat yg u ingin berkongsi bersama dlm kehidupan duniawi ini sebelum menempuh ke alam ukhrawi?

amick said...

i think there's quiet a number of ladies out there yang teringin memiliki baju rekaan rizalman ibrahim, do you have any plan to come out with range of 'baju mampu milik' macam Karl Lagerfeld pernah buat untuk H&M?

sherene said...

Hi rizalman

Soalan2 :-
1. BIla nak pasarkan ready-to-wear secara meluas macam ms read & british India?

2. Ada plan ke nak buat kedai interior furnishings.. sebab I tengok u punya ideas amatlah bagus n chic!

3. Bila nak keluarkan kids apparel? mesti u boleh suruh anak u yang comel tu modelkan.. huhu

have a nice day!

fara_sym said...

first of all i wanted you to know that i really like you bcz u r sooo cute for me plus ur pelat..=) thanx to tangkap muat..sbb without it i wouldn't know who rizalman is haha (like the ostrich which bury heads in sand)i dnt have any sense in fashion anyway hehe .. ok my question...
..
in the previous episode of tngkap muat ann and her baju pengantin..u did said that the french lacey style is a bit ketinggalan..is it so??

Malaywood said...

might be cliche, might be corny,

what the hell.

Tamara Mellon has everything.tycoon,daughters,lovers, everything!

Rizalman to me, is similar.you have an empire, business tycoon, a son, umar, a nice house, everything!

my question is, are you CONTENT?

Thanks =)

Mohd Azmi bin Mohamed Idris said...

azmi tahu yang rizalman bukan senang nak bertapak seperti ni kan, so saya nak tanya, apakah cabaran terbesar yang pernah dirasai? setiap orang ada menghadapi cabaran kan, nak tanya bagaimana abg nak handle up? coz maybe situasi kita berbeza tp the way u solve the problem boleh diaplikasikan dalam hidup saya kan. InsyaAllah.

ILYANA said...

berapa pendapatan abang rizalman dalam sebulan sebagai seorang pereka fesyen terkenal? ok tenkiu.

nak jwb jawab lah
taknak jawab, simpan je lah dalam hati.
tenkiu

minamie said...

salam.Mr Rizalman

Q1: apakah perubahan besar yg pernah berlaku / dilakukan sepanjang hidup kamu?

Q2: siapa / apa kah yg menjadi inspirasi menjayakan hasil2 kerja kamu?

MOLLY said...

Apa akan terjadi sekiranya suatu ari you bangun dari tidur dan you dapati your "magic is gone?"

You dah hilang magic nak reka baju, deco rumah.

atikAh KAKAKA said...

sy nk tlg jwbkn yg pija tnye tuh..
rizalman lhir pd 28oct1971..
btol x rizalman? hehe..
:)

KONG said...

Dear En Rizalman, apakah pendirian yang anda pegang kuat ( tak lepas langsung) and you realy believe in it .

nabila said...

salam. ape pendapat kamu tentang org yg x penah kesah mengenai fesyen, kamu rase dia back dated x?dia akan pakai apa sj yg dia rase cantik dan sesuai utk dia..its true dat most of people resist to change because they think they in comfort zone.

Faizal Gonzales said...

erm... my question is just simple question...siapakah celebrity or model di dunia ini yang paling Rizalman impikan untuk digayakan melalui Rizalman Collection and why?

Kaseh Hidayah said...

Hi Rizalman!!
I nk tanya bila u nk buat program Deko Bersama Rizalman??....yr interior decoration skills r vr good...I LIKE IT,n im sure most of d m'sians r waiting fr yr show.... :)

jue@dnjuice said...

huhu... I pun sama ... sebok nak tanya jugak... waaaa... bukan senang nak tanya fashion designer famous nie.... simple ja soklan I...

Q: What is criteria for ladies yg body type : small , pear cutting, kemetot (145 cm @ 4' 9")... bertudung ... material yg patut digunakan ... material that have to avoid... type of dinner outfit ... office wear... and others...

TQ ...kalu u answer soklan I... fuh gerenti I berbangga ... n jadi gorgeos ... and I cerita kat kawan2 I... toche..toche..

nadirah_nor said...

hakhak..
cian jannah..;p
nape nk jwb 10 ja??
jwb arr sume soaln..

Orkid said...

ape perangai model yang paling u menyampah? hehe

anieMD said...

salam..ok sy nak tanya ni...
SUSAH X JADI `SEORANG RIZALMAN IBRAHIM'

KC said...

how do u define intelligent questions? different people have got different level of intelligence, so it's a little unfair to warn readers only to post intelligent questions. heh heh.

aaaaaaaaaanyways, i still simpan baju bertunang I yang you buat way back in 1996 with the label 'Scent of Lace'. Masa tu you were still in that cute lil shop at that corner of 4th floor of BBP(eh ya ka 4th floor?). And K.Jun of Jelita mag was also there at that time.

And look at where u r now. Am very proud bagitau orang dolu dolu u dah pernah buat baju for me...haha. Good luck and all the best Rizalman. I'm really amazed with your achievements now. Alhamdulillah....

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

Mak oii ramainye tanya soklan!
huhu...
sy bukan nk btnya soklan saja menyibukkan diri kat sini ^_^ hehe..
selamat memilih2 soklan...jenuh giler nak pilih tuh!!

betty said...

assalamualaikum...sy nak tnya mcmana abg rizalman boleh start bisnes designer ni?? siapa yg mmbantu abg rizalman?? siapa org pertama yg abg rizalman baju?

hazli said...

salam saudara rizalman,

saya berminat dgn rancangan Tangkap Muat. Saya ingin bertanya mengenai cara berpakaian utk ke pejabat.
saya bekerja sebagai pensyarah di salah sebuat IPTA di Terengganu. Saya akan mula bekerja pada akhir Disember ini.

Masalah saya ialah... saya agak kurang selesa berpakaian 'tie-in'... kurang selesa memasukkan baju kemeja ke dalam seluar... dan memakai tali leher... ini kerana bentuk badan saya yg agak kurus...

untuk pengetahuan saudara rizalman, berat saya hanya 50 kg... dan tinggi saya lebih kurang 165cm... ukuran size pinggang seluar yg saya pakai 29cm...

saya agak runsing dan selalu dalam keadaan kurang selesa jika berpakaian ke tempat kerja memandangkan bentuk badan saya yg kecil dan kurus... sehinggakan orang ramai tidak dapat membezakan antara pensyarah dan pelajar universiti...!!!

bagi menutup kelemahan saya... saya selalu memakai kemeja ala "kumpulan Raihan"... pakaian ahli kumpulan nasyid... yg tidak berkolar... ini kerana saya tidak perlu memasukkan pakaian kemeje ke dalam seluar...

Saya harap saudara rizalman boleh memberi cadangan untuk saya berpakaian sesuai dengan kerja saya... semoga mendapat kerjasama dan idea dari saudara...

sekian terima kasih.

hazli said...

salam saudara rizalman,

saya berminat dgn rancangan Tangkap Muat. Saya ingin bertanya mengenai cara berpakaian utk ke pejabat.
saya bekerja sebagai pensyarah di salah sebuat IPTA di Terengganu. Saya akan mula bekerja pada akhir Disember ini.

Masalah saya ialah... saya agak kurang selesa berpakaian 'tie-in'... kurang selesa memasukkan baju kemeja ke dalam seluar... dan memakai tali leher... ini kerana bentuk badan saya yg agak kurus...

untuk pengetahuan saudara rizalman, berat saya hanya 50 kg... dan tinggi saya lebih kurang 165cm... ukuran size pinggang seluar yg saya pakai 29cm...

saya agak runsing dan selalu dalam keadaan kurang selesa jika berpakaian ke tempat kerja memandangkan bentuk badan saya yg kecil dan kurus... sehinggakan orang ramai tidak dapat membezakan antara pensyarah dan pelajar universiti...!!!

bagi menutup kelemahan saya... saya selalu memakai kemeja ala "kumpulan Raihan"... pakaian ahli kumpulan nasyid... yg tidak berkolar... ini kerana saya tidak perlu memasukkan pakaian kemeje ke dalam seluar...

Saya harap saudara rizalman boleh memberi cadangan untuk saya berpakaian sesuai dengan kerja saya... semoga mendapat kerjasama dan idea dari saudara...

sekian terima kasih.

Che Kay said...

bila saya baca soalan A100 , terus saya teringatkan kata-kata en. rizalman ibrahim dalam Majalah EH jika tak silap tahun 2001 kot.(oh, kalau koleksi EH ada kat sini, boleh saya cari balik isu bulan apa.) Cerita itu menyentuh hati saya.Dan sejak hari tu, cerita itu terus jadi panduan untuk saya. Terima Kasih En. Rizalman kerana berkongsi cerita dalam majalah itu.

CheYahChomel said...

Disebabkan saya mempunyai seorang anak perempuan yg berumur 1 tahun dan baru nak belajaq berjalan, maka timbullah minat nak belajar menjahit sebab nak pakaikan anak saya dress yg cute2 hasil buatan tangan sendiri.

Soalan :

1. Untuk permulaan, apakah asas pengetahuan menjahit yg perlu saya ada utk membolehkan saya pandai menjahit.

2. Perlukah saya menghadiri kelas menjahit untuk memahirkan diri atau adakah belajar melalui buku/web mencukupi untuk saya.

3. Manakah yg lebih mudah antara mengambil ukuran, menggunting kain dan menjahit potongan2 kain tersebut

z[u]raiza said...

haha...alamak,banyaknye soalan!
boleh ke abg Rizal pilih tu? nak kitaorg tolong pilihkan? muahaha..
memang tak ah..hmm..apa kata up kan 20 soalan? i mean abg Rizal pilih 20 soalan memandangkan bnyk soalan2 yg nak kena jawab nih. haha. well,tu cadangan je k.
hehe...sy ni nak menyibuk je. tak ada laa soalan yg bijaksana. haha. tengah tnggu abg Rizal jawab ni..lalalala.
see ya! have a nice day! assalamualaikum.

p/s: pilih soalan elok2. ;)

nanimastura said...

hahaha tu la pandai sgt buka kaunter pertanyaan...jenuh la hangpa nak menjawab...hehehe
saya nak tanya jugak, kenapa bukak kaunter pertanyaan nih?..

Syira said...

assalamualaikum w.b.t.h.

My name is syira..
I nk bertny sdkt soalan kpd En.Rizalman..Setakat nih besar mane dugaan yang u pernah tempuh utk berjaya sehingga skg nih?xkira lah pnglamn u dr kecil, remaja or dewasa skg?

n' apakah tips2 yg boleh u share dgn i utk berjaya or tabah melalui life ini tnpa org yg kt plg syg?

Miss Aini said...

Since you created eco bag for TESCO, I wonder what is your opinion about 'green' fashion since in Malaysia we love plastics, we don't but organic shirts, in simple words, not may of Malaysians are aware of saving the mother earth. What would you do about it (to change Malaysians' dogma about being green)? Will you be like Stella McCartney?

quaff said...

salam,
boleh tak orang biasa masuk n menjengah ke butik rizalman?..masuk je,x beli..sure x beli,sbb x mampu.

Parisian girl said...

ala, but aunty Su already with Syaiful Baharim. But it's ok,actually me and my mom is planning something for next year ;)

feeza said...

i nk jd apprentice u boleh?
i xde pnglaman mnjht or fashion designing but im head over heels in designing my own clothes. i would love to be the next rizalman ibrahim.but with less 'mulut pedas':)peace no war:))

giftedaza said...

What is your time for miracle?

MI-creatennovation said...

teringin nk jadi wedding planner.. how start jika tidak mempunyai modal yg banyak...?? selain ada sedikit pengalaman & kreativiti tersendiri.... lagi satu, lokasi saya di seberang perai, penang.. TQ

fluffyshafiq said...

ok soalannya...
saya ni meng minat giler ngan fashion design n kalo boleh abeh ja stpm ni saya nk smbung degree in fashion design... tp maslahnya sya ni xda kemahiran nk menjahit n so on... tp klo design n mix and match 2 bleh la gak... coz saya n kwan2 lov 2 makeover people...hihi.. so soalnnya boleh ke saye amek ashion design ni.. tolong jwab erk??

Miesya said...

Soalan i bernas adalah..

Bilakah u nk menamatkan zaman solo u?? bernas tak?? :-D

jee yunus said...

soalan sy adalah heheheheh:
sepanjang kerjaya abg sbg seorang pereka fesyen..apakah pencapaian terbaik yg abg penah buat dan kalo diberi pilihan, pakaian siapa yg abg mmg nk sgt2 buat ???

english mind said...

hahah.nak tanya jugak boleh ...
ehem...apa pendapat abg rizalman tentang gaya pemakaian rakyat malaysia setelah anda berjaya renovate peserta tangkap muat.,..adakah mereka terlalu tangkap muat?hah jawab!

nur farihah said...

hye!!abg rizal!!=)
ade 1 soalan yg da lme nk tnye..
mcm mane nk srh kite nmpk tinggi dan kurus??kne pkai mcm mne ek??
=)
pls3..tgh kebuntuan..

nur farihah said...

hye!!
omg!!teruje!!kaget !!kaku!!
bst gile your blog..
tau x every day visit..
sronok2,,
tgh try nk abiskn pmbacaan ku..
agagga..
btw,,success2!!
=)

LOVE U!!

nur farihah said...

hye!!
abg rizal!!
sy ni sgt respect dgn abg rizal yg srba boleh..baik fashion, interior design, make up n masak2..
so abg x de ke niat utk kmbgkn lg abg punye bakat thats mean mcm nk bukak rstoren ke or be a very super duper chef??

kebernasan soalan ini hanye dpt dinilai oleh abg sndiri..=)

~bobby~ said...

taktau la nk ckp apa..cuma just nk komen kalu bleh la sy pun nk jadi cam rizalman gak..dulu sy xkenal sapa tu rizalman..ya la,sapa yg nk amik tau pasai fashion designer ni kan..bukannya artis pun..start sy kenal rizalman ni pas tgk cita tangkap muat tu..truih tangkap muat kepala otak ni nk jadi cam rizalman gak..agak2 rizalman leh gtau x mcm mana nk jd seorg yg berjaya mcm rizalman skunk ni?

subtle_biru said...

i like to read this blog..keep on writing..

umi said...

umi...asik ceta pasai keja,keja gak kesihatan kena jaga.ko ni kuat sgt merokok pastu suka minum tgkt ali tu yg panas badan...gi amik asam jawa wat air,klu malas bli yg dh siap jer dlm botol,wat sndri lg bagus blh legakan kepanasan dlm bdn.jampi2 gak''jgn lupa mkn ubat doc,klu dh sakit jgn biar kut jer nsht umi,,minum air asam jawa ni amalan org tua2.kng sakit lngsung tak leh keja

Purple Lover said...

Hi Rizalman,

Its obvious that u re loving daddy..=P mmm..i wonder mcmna agaknye u design his room? msti cute giler.. mind to share??

J.E.F.R.I said...

hi rizalman..saya nak tanya..
fesyen kena seiringan dengan agama atau fesyen perlu diasingkan dengan agama? bernas x? hehe..


lagi satu, nak mintak pendapat..my college is going to hv an annual dinner by march, the theme is tropica. what's the best to wear?

Dayang said...

hi rizalman, is it true model mimie aziz tu dah past away yesterday? hope u can help me out to clarify this sebab i perasan dulu dia banyak menggayakan baju2 rekaan u..thanks!

Mrazzamar Lemonade said...

hye...abg...=)ur fan here...
macam mana nak pastikan seseorang itu being more fashionable n not as a mangsa fashion.coz rmai yg org skarang nih terlalu terikut2 dgn kpop fashion shgga ada yg dglar mgsa fashion....jd...bgmna nk elakkan prkara trsbt berlaku?...hah...kalo berani...jawab...hehehehe...(jwbla...plizzz...)..^_^