Fabulous fc

Wednesday, December 23, 2009

me and my big mouth 2


Blogger ~ShaFeRLicioUS~ said...

HeyLOw mr FAb DesigneR!

Err..susah nak define/tanya "soalan bijaksana" to fashion genius like u..(Gosh, im your freakin big fan!!!!) OH.. suker sgt2 purple caftan yg Fara pkai di ASK09 last nite!!! Ok enuf!Ehem..

My Question is:

1) wat say u..if i said our dress can tell us our age? i mean..i dont know..lately i notice that msian ladies choose to wear somthing aging lar..eventho they are far too young..

All the best for u, good luck for the new boutique (super Gojes-lah!), and keep up the good design!
Wink!

of course la dear... fesyen mmg boleh disguise age. Tapi jgn la melampau sampai dah tua kedaung pun nak pakai skirt pendek semata2 nak tunjuk kat orang kata kita ni muda ataupun berhati 'muda'. Banyak pelakon drama kita macam tu kan?.tak payahlah nak amik contoh orang lain,saya ni pun kalau pakai baju melayu bersamping bersongkok lengkap pasti nampak berumur sikit,nampak umur sebenar la jugak.. tapi kalau pakai tshirt dan jeans selamba pulak, orang akan ingat saya dgn umar tu dua beradik... perasan! so tips nya- pakai baju yang fesyennya 5 tahun lebih muda dan jangan mekap tebal giler2.. tu ja.  p/s jangan pulak nak nampak muda cakap manja2 sgt macam ella lak.


Blogger Teman Setia said...

atcually.. x taw lar soalan nie bernas.. u sendiri will decide kan...
u're the celebrity.. public icon...
fashion icon.. u have meet a lot people yg mcm2 kerenah, or even your clients sendiri... u dah merantau pelbagai ceruk dunia yang ada kaitannya dengan fashion n etc... u ada ramai follewers yang ikut blog u.. even your friends sendiri... and your models... dan tidak ketinggalan pekerja u sendiri... n esspecially umar...kan.. nie nak tanya, u reply or not, belakang kire.. macam mane u can handle each of people that u jumpe?? pernah x u terfikir (if ada lar) fashion is about human kan... also the psychology also about the human kan.. so, dua bidang nie macam related... walaupun dari field yg berbeza... n I just wanna know your eksperience jumpe n handle a different group that u have been meet.. t.q... =)

pening baca soalan ni..soalan bernas,tapi penyusunan ayat sungguh tidak bernas.haha!.. u tak macam jannah kan? cepat sentap?. Bab2 saikologi ni mmg penat kalau nak layan. Betul mcm u ckp you tu, lain orang lain cara kita nak handle dorang. pekerja lain ,client lain, keluarga lain, sebab tu la sebenarnya saya ni kat dalam tv je nampak pok pek-pok pek,tapi sebenarnya kat luar kurang bercakap sbb dah tak larat dah bercakap dengan berbagai orang dari berbagai latarbelakang,pastu setiap orang tu pulak kena ada pendekatannya pulak. But the thing is,kalau dah jadi orang popular ni, manusia yang berhadapan dengan kita ni sume akan terus menjadi plastik sumenyer,depan kita sumenye baik dan elok belaka. Ini samada dorang takut ataupun sengaja tunjuk baik depan saya..(lainlah jannah yang terus terang lagi ikhlas menghentam saya). Tak tau lah samada jawapan ni ok tak,sebab soalan dia pun macam tak clear sangat.


Blogger Si Anggerik said...

rizalman, what is the biggest challenge u had when u involve in this industry? and how long does it takes for u to define yourself as successful?

hmm... the biggest? as climb you up the stairs, u will lose some of the xcitement being as a human being. kalau dulu saya ada banyak kawan,tapi kawan2 sekarang sekor pun tak de. dulu ada,tapi sekarang dah jauh(samada dorang rasa dah tak best,ataupun saya terlampau sibuk untuk berkawan). u akan getting lonelier and lonelier... kalau dulu saya bole keluar jalan2 tanpa perlu nak senyum2 kat public,tapi sekarang kena lenguhkan rahang ni untuk buat2 senyum i yang kuat tersimpul tu. So these are the challenges.. juggling between career,real life,make believe lifestyle,family,bloggers,dll lah. And to define myself as successful tu rasanya mcm tak bole nak jawab sangat..bcoz sekarang ni i really dont fit into that category yet,sbb i rasa my career towards akhirat investment doesnt jives yet.. but am trying my best still.


Blogger bakerina said...

Saudara Rizalman,
Sya mengikuti Rizalman semenjak dulu lg. Soalan saya : Sekiranya Rizal tak menjadi RIZALMAN IBRAHIM the fabulous fashion designer, apa agaknya kerjaya lain yang dirasakan sesuai dgn jiwa dan MENGAPA kerjaya itu yg jadi pilihan. 
Diharapkan soalan ni dpt jawapan yea...

as u you all knows... interior designing was my passion. So kalau tak jadi pesen designer hari ni,saya akan jadi pereka dalaman ler... tetapi dengan kuasa Allah,, tiba2 je tup2 saya dah jadi dua pakar dalam satu masa.. Sape nak jawab?? best kan? tapi there is a price to pay, penat dan komitmen nye tak payah lah saya nak gambarkan. At first i kind a like it, tapi kalau nak dipikir2kan..agak merbahaya jugak sebab lambat laun dia akan memakan diri..so  i am berhati2 sekarang supaya saya tak menemui ajal awal sebab kepenatan yang teramat!. Agaknya saya ni macam fairies kot, suka tgk benda2 yang bole  ditransformkan dari hodoh jadi cantik ( tingg!! menukarkan jannah jadi cantik)..


Blogger hazimnhariz's mommy said...

salam mr rizalman ..
tak tahu if this is a good enough q but here goes .. if u didnt have fashion in your life .. what else would you have been?
Tq

 sama seperti di atas........


Blogger okinokiyo said...

i remember last time u did mentioned that malaysia specifically - ketandusan designer ("its the extinction of designers!!")
so are you doing something to overcome that?

 (jawapan ikhlas)- let it be! supaya tinggal i je sorang.    (jawapan tak ikhlas)- semuanya bergantung kepada individu masing2.. kalau ada inisiatif lebih tu rajin2la buat kerja lebih sikit untuk menjadi pereka yang berWAWASAN, bukan berPERASAAN.. anyhow stars are born,not made.... cewahh..,sedap jugak ayat ni ek? you just need wait, they will come.. someday.


Blogger Hanisah anAk BiLaL OmaR said...

SALAM(>O<)V waahh!!! akhirnya saye jumpe juga blog uncle rizalman.. nama saya hanisah Omar dari Johor Bahru..  umur 17 tahun.. on the way 2 SPM.. tggal ag 1 paper jerk.. sebenarnya saye nak minta pandangan uncle la.. abg saye nie nak bertunang hujung bulan 12 nie.. mak saye nak guna tema merah putih.. saye x setuju sangat coz ramai yg guna merah putih.. baru2 nieyh saye tgok nona kt tv3majlis kahwin anak tan sri ( x ingat name dia).. uncle buat hantaran utk besan dia kn3x?? warna merah hati is so beautiful.. uncle ade cadangan x nak guna warne lain selain merah putih .. tema pertunangan abg saye ini ala tradisonal.. nak guna bakul rotan katenye.. tp kami tgah x de idea nak ubahan hantaran.(barang pon blom bli ag).. kalo uncle ade contoh brg2 hantaran or cadangan.. plz reply this comment k.. thanX a lot uncle!!  #lagi satu : mak saye kirim salam.. dia kate uncle wat deko3x 2cantik designnye!! he3~ WSSLM

 waalaikumsalam....nasib baik mak kau puji,nak lah aku jawab soalan ni. Apa susah dik, tiru jelah wedding tu.. merah hati dgn purple kan cantik? satu kombinasi baru kan.. nak letak bakul rotan ke,bakul mengkuang ke,bakul besi pun boleh... kim salam kat mak balik. p/s kalau nak nampak tradisional lagi letak je kuih2 tradisional kite..lagilah bangkit mood hantaran tu,lagi cantik kalau lapik hantaran tu dari songket..


Blogger aDie dALi said...

salam,

sy nk tnye tuan,
sy prinsip yg u pegang utk berjaya smpai skrg.

terima kseh

im a fan.

 prinsipnye senang je... kalau tak kerja nak makan apa? berjaya atau tidak itu semua usaha kita sendiri dan urusan Allah Taala... kalau Dia kata kita tak akan senang sampai bila2 pun itupun urusan dia, sebab dia tahu apa yang baik apa yang buruk.. walau apa pun kita harus gigih sendiri, disiplin mesti kuat! yang selainnya berdoa jelah kepada Dia untuk diberikan kejayaan dan kedudukan yang tinggi (eh bunyi macam doa lepas bang pulak). Jangan lupa menderma dalam bentuk apa sekalipun! benda baik akan dibalas baik..


Blogger Hani said...

Salam RI,

Soalan dari saya:

Apekah misi & visi RI di dlm dunia fashion atau dunia yg lain..

misi saya dah habis..nak jadi pereka yang dihormati, visi saya macam saya pernah cakap dulu..satu hari saya nak je pencen dari dunia ni..bukak kedai runcit jual kelapa parut ngan rempah2 kari..rumah biar dekat dgn masjid supay bole berjemaah, buat kenduri kendara, hidup sederhana, tak glamer, tak mulut jahat, mengaji kitab. (sunggupun bunyinya poyo,tetapi seriously! thats want my vision is). Pastu ada pulak menantu pompuan  sorang yang soleh,tutup kepala dan pandai masak..(isteri umar, macam cite nurkasih je). haaahhh... aman dunia akhirat


Blogger ** ZaReNa ** said...

Salam,

I hv been following karier anda dari time alam persekolahan till now (dah nak keje dah...aduhai~) ;p

but what i observe, most of the designer out there expecially guys hv gaya seperti wanita, percakapan seperti wanita, taste seperti wanita....(ni opinion sendiri ekk)

so i was wondering, adakah 'keadaan' ini adalah KEMESTIAN kepada setiap designer or their r born with it...

i hope it's included dlm soalan bernas bukan soalan bongek....hehehe...

chow~

keadaan ni sama la jugak dalam bidang2 lain pun.. Kewujudan sesuatu kaum itu mesti ada kegunaannya pada putaran hidup manusia.. so nak tak nak, kena la kita ngaku bahawasanya kewujudan ini adalah satu rahmat.. kalau tidak sapa nak mekap pengantin ngan design baju2 lawa2 kan? tapi, awas! lihat dengan mata hati..yang kita nampak dengan mata kasar tu adalah mereka2 yang berani untuk mengaku identiti mereka sendiri.. tapi di luar sana banyak lagi yang in the closet,, so pasni jangan ingat kalau pakai kemeja dgn tak cabut alis tu bukan dari golongan tersebut (ntah2 banyak abang2 ofis tu sebenarnya pandai mekap pengantin tak?).. pompuan pun banyak gak yang terbalik. yang penting kita buat kerja harus seiring dengan jiwa kita kalau tak ,binasa.. 


Blogger waneeda said...

I'm in design industry jugak..
but not fashion la..

nways.. just curious..
u are in fashion industry,
then mcm mana boleh dpt ideas on doing interior jugak? i mean itu belajar jugak kat uni or just from experience or books?

Thanks!

benda kalau gifted, takpayah nak cite panjang2.. itu semua Allah taala yang bagi..so i guna jelah. Dan kita pun kena banyak membaca supaya kita boleh keep up dengan trends dan buat keja tu kena ikhlas dan mengharapkan yang terbaik.. bila buat yang terbaik, akan jadi terbaik la jugak.. kan?


tunggu sat na..nanti cek jawab lagi..

18 comments:

ninoZ said...

hmm..erti hidup adalah pada memberi..
apa dan bagaimana dibalasnya..serah aja pada DIA.. kan?
:)
saya bangga membaca jawapan2 jujur anda..semoga terus terusan dikurniakan kejayaan dan kesejahteraan dariNya...aminnn

Fatul Akrul Ramli said...

rajinnya jawab soalan.. :P

Xora said...

Sunggu artistik dan sarkastik penyampaian Rizalman yang mengadunkan unsur Jannah di dalam setiap komennya.. hahahahahaha/.. saya lebih fokus nak bawa jawapan dan cari nama Jannah dalam jawapan Rizalman :P

~ShaFeRLicioUS~ said...

Oh U R soo Fabulous..
TQ for answering me..
Say hello to Umar ya..

eah said...

luv diz sentence..=)

~bcoz sekarang ni i really dont fit into that category yet,sbb i rasa my career towards akhirat investment doesnt jives yet.. but am trying my best still.

Alhamdulillah..i agree sgt2 sbb Allah pon da pesan..

Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu dimuka bumi(untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa-apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak(dalam segala keadaan) , supaya kamu berjaya(di dunia dan akhirat)
(Al Jumu'ah : 10)

so..success sbg manusia n umat Islam..also success sbg hamba Allah..

Izan said...

love ur comment....
Semoga terus sukses....

p/s: Sedihnya tangkap muat dah sampai ke Episod terakhir.. Hope pasni ada lg SIRI ke-2

Si Anggerik said...

thx rizalman for answering my question. cuma naper letak font color turquoise yg susah nk bacer kat my answer? :p

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

waahhh...sempat gak aku on9 wlaupn beberape jam jer aku nak belayar...cuti..cuti.. :)

jawapan u wat bernas giler!
kelakar ada gak aku baca hahaha...lebey2 lagi pasal jannah Xketinggalan u wat..
Cian Jannah santap dier terus @&%?! hahaha....

HasneY said...

Hi, Rizalman,
First of all, I would like to say sorry.if my question quiet 'tersentap' you..even dah banyak you wat org len tersentap..hu.hu...Just a simple question...mmg soklan ni, you tak nak jawab..But i think, you need to know....

'Kenapa you tak kawen, sedangkan you dah ada segala2nya. Namun, sesungguhnya, anak2 sendiri dari zuriat sendiri adalah lebih baik, dan hanya doa mereka yang akan sampai pada kita di akhirat kelak'. So, kalau you nk tahu kenapa..jgn tanya Jannah...tanyalah pada Ustaz yang bertauliah...Dr. Asri mungkin...hmm tp dia dah dikategorikan sbg tk bertauliah by Jais..hmm..terpulangg...

Hanisah anAk BiLaL OmaR said...

salam..
thanx uncle!!!
nanti kalo abg saye punya hantaran, saye n aunty saye yg wat..nanti saye masuk kt blog saye... niesaOmar@blogspot.com..
uncle boleh tgok nanti yerk!!
wslm~

p/s: kim slm kt umar..rindu sgt kt dia!!

Hanisah anAk BiLaL OmaR said...

salam..
thanx uncle!!!
nanti kalo abg saye punya hantaran, saye n aunty saye yg wat..nanti saye masuk kt blog saye... niesaOmar@blogspot.com..
uncle boleh tgok nanti yerk!!
wslm~

p/s: kim slm kt umar..rindu sgt kt dia!!

aDie dALi said...

tq sir for replyng my Q! point noted.

im a fan

jannah said...

asek2 mention nama i.. perhal? rindu nak gaduh ker?

inuncoda said...

Blog ni penoh ngan namer Jannah jewk..I rase nak kenal ngan Jannah tue..N for ur information Jannah!! U shoul thanxs to Rizalman 4 makin u famous!! Bkn senang tau dier nak mention name seseorg tuh melainkan yg dekat di hati...haha..Betol tak,Tuan Aji??

katak_78 said...

boleh tanya soklan lagi tak?

U ble buat interior,masak,andam,fashion designer,dan segala macam...kenapa tak buat AKADEMI RIZALMAN?ewah..mcm akademi fantasia plak...adakan wisma rizalman tu ada semua2 tu?kalo ada..wa nak join!

nanimastura said...

kaunter pertanyaan buka lg x?..ada soalan tercicir la..
cuma nak tahu kenapa kebanyakan pereka fesyen adalah lelaki? kat Malaysia sendiri pun ramai pereka fesyen yang famous semuanya lelaki..adakah kerana lelaki lebih memahami wanita?.lebih tahu apa yang kaum hawa inginkan?..ye lah sebab fesyen ni selalunya dikaitkan dengan kaum wanita..
sekian, terima kasih...

Put3nia said...

rajin dan sgt pro menjawab soalan..tahniah

jannah said...

inucoda, nak kenal marila berkenalan.. :)

mcm mana nak ckp thanks klu die bukan je tambah glamour i tp juga musuh i. tgk jela caci maki dalam blog i tuh.. ish ish.. sadis..

:)