Fabulous fc

Saturday, December 26, 2009

me and my big mouth 3




Blogger iHazelynz said...

salam..
after all these years & after all that u have achieved, may i know what are the 'paybacks'/contributions that u have given to anak bangsa (if any)?

hmmm........ takleh jawab ni, nanti bunyinya agak riak.. i tau cukuplah. And am happy, so far. Cuma kekadang anak bangsa sendiri jer tak reti nak cakap terimakasih.. mengata lagi ada.

Blogger cik sapphire said...

try..

sebelum mereka sesuatu pakaian.apa yg u titik berat kan dulu??warnanya ke??material nya ke??kos nya ke??atau kesesuaian dengan si pemakai ke?? 

tq..

semua yang diatas.. segalanya mesti diambil kira sekali gus. kalau tak nanti, sebab tulah kita tengok kat majlis red carpet kat tv tu banyak yang macam dapat penyakit diabetes.


Blogger Suzie said...

mcm mana menangani isu plagiat dlm rekaan?yes it's subjective tapi setiap designer kan ada karakter sendiri dlm mempersembahkan hasil rekaan masing2 supaya tak jadi lambakan yg serupa...kat mana2 pun org tgk benda yg sama,so mcm mana nak stand out from other designers?ni dah dua soalan kot :-)

panas! panas!   ini sume bergantung kepada pereka itu sendiri samada mahu mempunyai maruah diri atau tidak? tidak bermakna apabila kita meminati seseorang itu kita harus mengikut gaya serta lenggok rekaannya, tiru hanya pada sikapnya bukan pada stailnya. bentukkan peribadi tersendiri serta buat penyelidikan yang agresif bagi meletakkan stail pada platform yang berbeza. Juga harus diingat,jangan terlampau ingin dingati sehinggakan anda membuat sesuatu yang teramat pelik hinggakan tiada siapa mahu memakainya, kerana setiap helai pakaian itu adalah punca rezeki, serta jangan jadikan rekaan sebagai medium ekspressi anda( syok sendiri). Tepuk dada tanya selera.

Blogger ~ n0ra ~ said...

My question::What is the biggest gift [in ur opinion] you've been given your parents? It does'nt matter secara materials or not. Or should i ask your parents on this?

Thank you.

ini kes tak khatam blog i la ni..tak sukala... my parents dah takdela. Dont let me start on this..(nanti i nangis). they were gone yearsss before i even made my 1st degree of success. i guess a lot of yassin recites and do nice thing to their friends and love ones is a much more better chance in order for me to pay them back. InsyALLAH.


Blogger Che Kay said...

Assalam

Sekarang ramai sungguh pereka muda di Malaysia semakin mencipta nama. Sudah semestinya ada antara mereka yang membuatkan En.Rizalman terkenangkan zaman2 awal kemunculan En.Rizalman. Soalan saya, jika diberi peluang, siapakah yang En.Rizalman nak jadikan anak didik untuk menurunkan segala ilmu yang ada? =)

the best part is boleh dikatakan sumenya mengingatkan saya pada zaman awal kemunculan saya!  Get the joke? 

for your information, i dont want my legacy to be duplicated. that is so Avatar!

Blogger yusrina said...

dear mr rizalman...
i would say u hv everythings now, good business,great life,a cute son, friends,a 'crazy' fans n im sure u will get a very good wife, insya allah...n beside that..i would like to ask u...'whatelse in ur life that u want??'apa lagi mr rizalman?? dont tell me that u want dato'title,it is not a brilliant answer!! :)

my journey is still far ahead. Health, Umar's future, syurga/neraka ke?? byk lagi yang tak settle sampai la kita tutup mata. Dah tutup mata pun belum tentu lagi bole jawab soalan mungkar nangkir. What i want, as i said earlier is a simple life, good health, good house, clean toilet, and a good maid. takpayah sibuk2 lagi nak beli beg2.. half portion of my life will be dedicated to after life. Mintak umur panjang je supaya sempat bawak bekal. Tapi kalau ada nak bagi Dato', apa salahnye. (tapi tak sedap la bunyi Dato' Rizalman).

Blogger Shue said...

Rizalman,

1.Where else (which country other than our beloved Malaysia) would like to open your next boutique?

2. Are you launching your 2010 Spring or cruise or bridal collection soon? and what will be your inspiration this time around? (I know it'll be gorgeous)

Thanks

1. at the moment i am too bz to think about expanding the label to a higher and wider market. Nanti tak terlarat dik.. penat tau badan. Yang satu ni kat kl pun tak terjaga,apatah lagi melata2 kat tempat lain. Kalau i buat macam tu nanti impian saya untuk jadi macam jawapan kat atas tak tercapai.. perlahan2 saya akan dibawa oleh arus kealpaan terhadap agama bangsa dan keluarga. itu yang saya paling takut.

2. sebenarnya saya tengah bereksperimen dari tahun sudah lagi untuk tidal mengeluarkan apa2 unsur advert bagi menangani masalah plagiatism. Nampak gayanya bagi sesiapa yang ingin melihat karya2 terbaru saya, kenalah datang sendiri ke butik k. Of course they are gorgeous!

Blogger contengconteng studio said...

saudara rizalman..bila saya memerhatikan para pereka fesyen muda kini. rata-rata nampak hebat dalam dunia glamor masing-masing. tetapi setelah saya melihat hasil kerja anda sendiri. tidak keterlaluan saya katakan bahawa ada sesetengah pereka muda yang terang - terangan menciplak hasil kerja anda. atau mungkin secara kebetulan? mungkin sebagai idola. tetapi...dimanakah limit mereka tentang originaliti sebagai seorang pereka..yang hairannya mereka cukup sombong untuk mengaku anda sebagai references...tapi hasil rekaan mereka sebaliknya...apakah pandangan anda dan nasihat anda buat golongan pereka yang sedang meningkat naik ini..

terimakasih kerana bersikap begitu peka. I lovee you! sila rujuk jawapan anda pada soalan di atas. 

my piece of advice- "get a life!"  

nanti kita sembang2 lagi k...

12 comments:

Adrina Adi said...

suka baca..... :)

ct fairuz said...

like it every answer:) the hardest part is to keep balance between your job and personal life,once you plan it,not difficult at all.i love rizalman..because he never give up to give a fresh design,no matter how busy he is,he never let you down.from your follower xoxo:)

snifcollection said...

alwayz follow diz blog:)
suka!

inuncoda said...

Tahniah buat Tuan Ajiku..
Menangg pengacara jemputan paling besh di Hip TV..I guess ur big mouth make u win la,bahh..haha...!! Keep it up the good work..No matter wat people will say juz ignore k..Big mouth still big mouth k..hikhik.. :) take care!!!

Nor said...

Salam -

Tok Man (singkatan Dato' Rizalman...)...heheh.

lama sungguh x singgah ....ai still @Tangkap Muat story.
jahat tau,you gelakkan budak Faizal tu time dia buat cat-walk...
...1st time you guys "tangkap "dia,meleleh air mata ai tengok baju2 dia...betul ke? k cuma you guys sorok2 baju yang lain?...time you heret dia beli baju tu...dia pakai selipar besar...makin deras air mata ku...is it true?????...Big hug & lots kisses utk anak teruna Tok Man...

jannah said...

big mouth xelok! biarpon menang, klu sbb mulut laser tuh habuk pun tak respect.

hatim a.r said...

woh gigih entertain setiap soalan,designer beginilah yang kita mahu.kreatif macam karl but personality macam marc jacobs.eceyh dah puji habes dah ni jadi SILA KIRIMKAN SEHELAI BAJU MELAYU UNTUK RAYA TAHUN DEPAN.sekianterimakasih hehe (eh ini serius ni)

ms. diya said...

tak sabar nak tunggu siri ke 4. hehee..

cik sapphire said...

thanx coz sudi jawab soalan saya :)
xoxo

amalina said...

da lame follow blog ni tapi xpnah nk komen,so hari ni nak komen lah..

the best blog,huhu..

Minn said...

Janganlah u marah sangat kat Jannah tu cek Rizal..dia tu lah peminat lurus awak..sentiasa memberi peringatan..kan bagus gitu..so that u're always alert..U should thank her for whatever comments on u..kurang lah sikit dosa cek dek caciannya tu..

farez daniel ferrer said...

Akum, selama ni aku baca jer blog abg rizalman tp xpernah comment pun, cuma terdetik ketika terbaca ada org tanya apa sumbangan abg rizalman kepada anak bangsa?yg bertanya tu silalah bertanya pada diri sendiri.Kemudian ada juga yang tak habis nak mengomel dan mengaibkan org mcm Jannah tu,klu ikut teori psikologi sigmund freuid mmg masa kecil dia ada masalah sket.Masa belajar UiTM aku pernah menghadiri satu kursus dan penceramah pernah bercerita tentang abg rizalman dan bgmaimana dia x pernah berputus asa mengejar impian nyer.tu dah cukup jadi inspirasi buat anak melayu yg berfikiran sempit skrg ni.