Fabulous fc

Monday, October 26, 2009

an Atelier

tanggal 28hb oktober bukannya satu tanggal keramat. Ianya cuma hari biasa yang akan dilalui. Selain ianya hari ulangtahun kelahiran saya yang ke- 38, ianya juga merupakan hari yang paling bermakna apabila ambang hari itu akan disambut saya dengan kebanggaan yang amat bernilai. Kebangaan memiliki sebuah bangunan milik sendiri yang beroperasi sepenuhnya atas nama perniagaan fesyen di atas landasan Haute Couture(bagi siapa yang tidak faham maksud H.Couture,sila google sendiri). Bangunan yang telah lama saya miliki ini telah melalui fasa penguahsuaian secara berperingkat..dan kini bagi menyambut hari ulangtahun saya,akhirnya detik2 tamatnya proses ini telahpun tiba ke penghujungnya pada hari ini..setelah hiasan dalamannya siap sepenuhnya. Bagi meraikannya, ingin saya mengajak semua peminat serta pembaca blog yang telah sama2 mendoakan kejayaan serta perjalanan karier ini, menjenguk ke

'Atelier'



the facade of my atelier...(kalau tak faham atelier,pun google lah sendiri)

berkonsepkan -traditional french building+contemporary. Window display and main entrance

24 is the address....

french doors and manicured plants

the lobby..

waiting area..(especially for drivers and bodyguards)

twin ottomans for more seatings


ready to wear areas..

shoes corner

more shoes...

discussion area..

dressing area

another seating area



restroom..

tangga menuju ke tingkat atas..(vvip area)




kita sekarang berada di tingkat satu

more seating area...

my lovely fireplace...



another dressing room..

so.. ?? what do you think? 
macam kat Paris tak? this is what i called ' mimpi menjadi kenyataan'...

p/s: dah saya nak pergi buat kek untuk harijadi sendiri ni.

124 comments:

ja amran said...

loving it... classy yet comfy...

Belly-Button said...

omg!! sooo... elegant!!!
I LOVE IT!

Liyana Safra Zaabar said...

so beautiful,happy bday n good luck!

farra said...

one word,
CANTIK.

n, happy birthday!

Ealyie said...

perghhh...
Congrates 4u.
And advance wishes..'Happy Birthday'
Semoga dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki olehNya.

Fitriyah Abdullah said...

salam,

so impressed... tumpang bangga dengan kejayaan anda. Tak perlu versace or armani, bangga dengan RIZALMAN. Semoga anda terus berjaya!

Irham Manan said...

Tahniah En Rizalman!
Whoaa memang Paris habis...

Tapi kan, saya rasa interior terlalu 'pale' sangat laa En Rizalman.. Classy tu memang classy tapi tak ceria.. rasa tak hidup... or maybe sebab baru lagi kan.. you might wanna have something to live it up the atmosphere!

Just my pendapat... Anyway congrats on ur 'mimpi jadi kenyataan' =P

Anna said...

Hello Rizalman,
Mamamia. Itlooks amazing and I will drop by one fine day. Anyway: Happy Birthday to you and May Allah murahkan your rezeki, amin.

maswanie said...

Oh so fabulous!!

najjah said...

wow! masyaAllah...berbaloi2 usaha selama ni. tahniah n hapy besday(",)

Hells Design said...

damn cool interior design...lux giel..congrats mr designer.

ayien.. said...

fabulous!!!
go rizalman!!!
best sangat tengok org berjaya..
ni butkan diri semakin semangat nak belajaq!!!

aishah zain said...

alhamdulillah.sangat indah. kalo saye g sane nk amik2 gamba dan pegang2 baju je bole x? =)

RoSe_ViOleTE said...

soooooooo chanteeeekkkkk!!!!
congrats for Rizalman!!

Heppy Besday yea~~hehehe

qieynah said...

omaigod, mesmerizing! jaw dropped with never blinked eye. sumpah mau anda jadi my designer nanti...really love you haute couture....

Nor Baizura Hj Abu Bakar said...

salam...

tahniah diatas sempurnanya RIZALMAN IBRAHIM....

13 oct lepas sengaja saya mengambil day off untuk mencari RIZALMAN IBRAHIM. rasa macam susah, rupa lokasinya hanya dibelakang Lot10. nak masuk tapi tak berani. almaklumlah, saya dapat rasakan saya masih belum mampu untuk menyarung busana RIZALMAN IBRAHIM. namun saya berazam agar satu hari nanti (harap harap tidak terlalu lama sangat) untuk saya dapat menggapai impian saya melangkah ke RIZALMAN IBRAHIM dan keluar kembali menjinjing beg berisi busana pilihan saya.

Buat tuan empunya RIZALMAN IBRAHIM, saya doakan agar Hj Rizalman Ibrahim sentiasa gembira, sihat, panjang umur, dimurahkan rezeki dan cepat ditemukan jodoh. Amin

Parisian girl said...

Fabulous! I love it so much. you really have a good taste.when are you having your next pret a porter show?i would so love to see them!

KaY FaiZaL said...

Alhamdulillah... =) sunggoh kagum mata ini melihat walaupon sekadar menerusi skrin tepon yg kecik. Tak sabaq kami nak pi opis isok pagi. Nak tatap puas2 kat skrin PC! Tahniah Buat Incik Idolaku~

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... said...

awesome....cantiknyeeee....mcm nak gi skrg jew nak tgk secara live...
nak try wearing suma baju2 anda..
twos fikir nak kahwin..hehe..tp tu lh..blm ada calon..haha..

tahniah sgt2 kat anda ye...
actually birthday kita di bulan yg sama..saya 23.10...happy birthday ye..semoga anda dipanjangkan umur..dmurahkan rezeki..bahagia selalu..berjaya selalu..senyum2 selalu..
im proud ngn anda..
teruskan mempertabatkan kemampuan kita sebagai hamba Allah & rakyat malaysia yg mampu berjaya seperti mereka2 di luar2 negara..

Arief halim said...

canteknya.....suke semuanya =)

siDahbaek_annaponbaek said...

anda sangat hebaT~
hOpe sGt Can wEar ur deSign!
sMoge anDa lEbIh sUccEss di masA hadaPAn~
hepi bcOming bEsdae too~

★mariam badidu★ said...

I justlove every inch of it! Cantiknya! Rasa macam dah bukan kat sini dah! Good job! Wish I could drop by one day!

Shahron Nawi said...

U have ur own class Mr. Rizalman Ibrahim..I wish i can be like u, u r my inspiration.. ;)

FadzniMuhammad said...

chantek bangat!!!! waaaaaaa tgk sambil ternganga mulut teruja!!hukhuk congrats for ur new opening...=) moga lebih success lagi....*maseh teruja...haih..

Insane Inkling said...

En. Rizalman, the place is gorgeous and so french.. i hope that i can visit the place one day...when i can afford your design..insyaallah

MarlissaMusa said...

chantekkkknya..suka sgt!u have great taste :) happy birthday and all the best Rizalman!

afiq said...

suke!

notti netti said...

wow....shantiknyeee....cam takut jer nak masuk.....huhu...touch u menjadi lah. Oh!Happy besday ye.

Only Me... said...

Salam utk Rizalman.

Firstly, I would like to congratulate you for such a beautiful atelier. Big Congratulation, Brother.

Secondly, wishing you HAPPY 38th BIRTHDAY. May you have all your beautiful dreams.

Thirdly, I want your advice about French style decorating. Oh! I just love your atelier deco. Really!!! It's absolutely GORGEOUS!!!

Thank you in advance.

YOU CAN CALL ME : Miss X said...

this is sooooooooo paris! i so adore! ur great, rizalman. alhamdulillah, ni semua berkat usaha gigih u...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

gorgeous + SUPERBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB .. Heppi Bestday to you ..

ps > rasa segan laks org2 biasa mcm saya nie nak singgah masuk ur butik .. takutssss + segannnnnnnnnn

annhuzi said...

wow! stunning! gorgeous! class! tnx for sharing, at least i got a virtual tour, cos dnt tink i'l ever get to step into d'atelier of fabulous rizalman..ana mafi fuluss :(

Mohd Syabandi said...

Fubulous!! I really loves your taste. Its really high teste. Good job.

Happy Birthday

AmyMizzunderstood said...

alhamdulillah...semuanya settle!!gud luck rizalman...menjadi idola ku sampai bila2..yeahh!tapi butik ni kat tempat lama ke?

Myladiemaya said...

sungguh tenang jiwa..... cantik....

J.U.L.I.E said...

cantik...congrats dah ada building sndiri..

KV said...

wow!!! Hebat
dan tahniah! Tumpang bangga.;)
jugak hepi besday. Hehe

mike radcliffe said...

damn canteekk!!!
luxurious!!!!
seriusly canteekk sgt!!
je'taime atelier..

btw we got same birthday which is 28 october!!! same goes with my dad...

zailamohamad said...

i'm speechless..serious cantik!!!

C!kpuanmuda said...

classy! love it to the max

aIDa said...

"hepi bufday 2 u ...hepi bufday 2 u..hepi bufdy to rizalman...hepi bufday 2 u"

"Allah kuniakan kesihatan yg baik, dmurahkan rezki dan semoga bertemu jodoh yang baik" amin...

"Saya bangga melihat kejayaan anak melayu seperti anda..telalu bangga..teruskan usaha gigih anda..semoga Allah jauhi anda dari perkara2 yg tdk baik..."

akuladiva said...

Bangga tengok anak bangsa Melayu maju ke depan macam you ni, tahniah!!!

yana2605 said...

wow..its very great..sgt cantik la..and no wonder la u terplih dlm deko..deko..deko..u mmg berbakat dlm hiasan dalaman rupanya..anw if tgan tue dh berseni aper pn yg di sentuh mesti cantikkan..good luck for u semoga rezeki u d tambah2 kan lg dan d panjangkan umo serta di berikan kesihatan yg baik..

ceritacherita said...

Congratulation. Cantik sgt. Happy bday.

ComeyBelako said...

u r in ur own class RIZALMAN! well done and good luck and may Allah swt with you always. pls. continue to be urself and continue to bring yourself as hamba Allah.

memang gorgeous!

yam^Artfingers^ said...

perghh...awesome yg amat..chic!

hope u have an awesome birthday too..

n i heart your gold 'x' legged table at the waiting area.
i saw it somewhere in a blog, some other foreign designer's using it in her studio too. mcm mahal..sure mahal..

congratz:)

Mamasofea said...

Awesome!!

NZZ said...

FĂ©licitations !!!! Loved it...

nisa hanisah said...

nampak cosy tapi pale sket..
maybe shud tambah sentuhan bunga segar yang warna nye menyerlahkan intrior design yg class tuh...=)

all the best!!hepi bday!!!

Suriayati Datu Mudin said...

hopefully one day can visit this place.happy bday.

:.aYesHaaHmaD.: said...

Salam Rizalman, This is truly dream comes true!! Gorgeous! NO words can describe it! I'm so happy. So proud of u.

Anyway dear, Happy Birthday. Hope many happy returns.

yaniex5 said...

salam..cantik sangat2..(x tau cmner nak ckp)selamat hari lahir tuk mr.rizalman kita...selamat..

MuMs said...

Congratulations & Happy birthday Rizalman!!That is soooooo Parisian!!

snowiffy said...

tannnn-tekkkkk tak terkataaaaa!!!! tahniah atas penambahan hartanah yg baru :)

ai said...

Mmg CLASS MANTOP!!!

segan plak nk masuk...very the! hukhuk

ai said...

eh..lupa plak nk wish..

SELAMAT HARI LAHIR & SEMOGA SENTIASA DIBERKATI ALLAH SWT. AMIN.

-ilyannur- said...

awesome! cantik sgt!! love it

Teratak Amir Amira -{@ said...

impian saya.... rumah saya dapatlah di deko oleh saudara.
agaknya boleh terlaksanakah impian saya ni

zai said...

hepi besday in advance hehe... semoga di berkati allah selalu.

marinahunny said...

tahniah en rizalman..makin bertambah rezekimu, jgn lupa bersyukur..moga makin dilipatgandakan..insyaallah

ku tak sempurna said...

tak bernafas tgk!! amazing!!

.
.

happy birthday to you..

38?? muda lagi tu..
hihihi

My Life My World said...

Masya Allah, cantik sungguh. Bertuah awak dalam usia yang muda dah ada semua ini. Saya nak ucapkan SELAMAT ULANG TAHUN yang ke 38 - In Advance kepada Rizalman Ibrahim. Semoga sentiasa di dalam Rahmat dan Kasih Sayang NYA. Amin.

nad said...

canteq!!

happy birthday encik rizalman..

hasliyah said...

alhamdulillahhh...cantikkkk..syukurrr...tumpang gembira..

semoga sehat tubuh badan, dipanjangkan umur...tercapai segala hajat dan cita2...sentiasa dalam lindungan dan rahmat dari Allah....

jaga diri...bila dah berjayaaa...bykkk hati yang dengki...bykkk mata yang memerhati....semoga rizalman...terhindar dr segala niat jahat manusiaaa...aminnn

noor said...

tahniah...bangga sgt tgk hasilnya atas kerja keras selama nih...
wpun takan mampu nak jejak ke sana, saya doakan yg terbaik utk anda...
amin....

Aety Teja said...

memang cantik.. so fabulous..
tahniah..

(*v*)

siti aminah said...

wahhh sangat cantik okeyh..i'm wondering 1 day nk jd mcm u..Happy Birthday..

ayu raihanah said...

cantik..takut rasanye nak masuk walaupun hati saya sangat meminati fesyen rekaan awak. hopefully the muslimah collections nanti harganya berpada-pada so that hamba insan yang hina ni mampu korek tabung untuk beli baju rizalman yang berbaloi-baloi..tu.InsyaAllah.Sedang diet to fit in yr muslimah collections..love,congrats and hepi sebeday..ba bai

FFN said...

Happy Birthday,En.Rizalman.Semoga panjang umur,dimurahkan rezeki dan diberkati selalu.Amin..

payedd said...

cantik wooo
..tahniah2
semoga terus berjaya bro

Nurhafizah Mohd Ismail said...

salam en rizalman...

lawa betul la.... rasa mcm nak g tengok secara live jer... by the way, td sy nakpak en rizalman di midvalley dlm program 'tangkap muat'... fuuhhh rasa nak jer jumpa en rizalman td, tp memandangkan org ramai, segan la pulak kan.... hehehehe.... gud luck....

Lazyf... said...

im speechless...so WOW!!!

pape pun Happy Birthday...

;-)

meksu said...

amazing!!!! fabulous..... luv it.. luv it soooo much.... n a very happy happy birthday... moga murah rezeki lg n sukses selalu...

ms. diya said...

Alhamdulillah, tercapai jua impian Rizalman.. Tahniah dari saya.. ;)

Happy Birthday, Rizalman!

ela said...

hi rizalman....
goodnesss....i am amazed and proud of you as anak melayu!!...
by the way...possible ke if a nobody just to drop by to see through her very own eyes this fabulous place....i knw your place is not a museum...but...well...i just want to see...coz at this moment i still cant afford your designs...cheerss

ela said...

happy brithday!!!!
may you have a blast year ahead....

cik dlabuseiyn said...

cantikkk~ happy birthday in advance

hiRoMiey'S said...

oo my goat!!
chantek2!!!

btw, hepy b'day
smuga pjg umo, murah rezki
;D

qaseh_suci said...

HEPI BESDAY.. SWEET 38,,,
en RIZALMAN semua dh ada, harta, rupa n pengetahuan agama pn bgus.. satu je x lengkap,, KAHWIN. kan itu sunnah nabi.. hope dpt jodoh yg baik.,. AMIN...

Zamri Hussin said...

Dear Rizalman, I adore your triumph. Congratulations on the opening of your atelier - an epitome of your epic hardwork!

Happy Birthday! Have a nice one!

Nor said...

Salam -

Tuan Haji Rizalman Ibrahim -

Congrats & Happy Big-Day.Semoga dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur & dipertemukan jodoh,ameen.

Norr

Suzie said...

semua magnificent...paling suka transparent chair tu ala2 cinderella glass shoes.

fitty's pinky rose cottage said...

oh my gosh pak sheikh.. I am in love and awed with you Atelier.. love how you decorate the place.. so calm and serene.. and all so European style! Classic!!.. Congrats!

kena tengok gambar boutique u bnyk2 kali ni heheheh.. coz nak belajar concept your decoration.. classic + romantique + shabby and yet so CHIC!!!!!

bravo Bro!!!

nanimastura said...

awesome bro...alangkah baiknya klu dapat menjejakkan kaki ke sana..

caya la...

N.M.Ibrahim said...

cantiknye...suka sgt kat cermin depan tangga naik tingkat satu tu...mengancam jiwa betullah

me said...

omg indeed, it's like a dream. if coco chanel is still alive, boleh pengsan with admiration

happy belated birthday ;)

Hani said...

RI.. speechless tgk atelier u...

bole x kalo sesekali kitaorg dtg melawat.. FYI I stay at JB so kalo naik KL bole drop by x?

dlazalis said...

super classy...
i wish to b dressed in front of dat superb classy platform & mirror...
ur d best ever...

minamie said...

salam..alhamdullilah
Congrats on ur 'B' days,ur dream comes true..semoga semuanyer dirahmati n always b humble.

wishing U all tne best..

Sara said...

Wow, classy and oh-so-elegant...

Memang macam kat Paris!

Congrats for your opening =)

Nadiah Whoah said...

my god, as a malaysian, i am so proud of u. go and change our fashion world rizalman. this is just a start.

afdni said...

perggh..canteekknyerrr..berbaloi-baloi..

Shue said...

Hapy 38th Birthday!
Congrats on the completed Atelier. It looks awesome!

CORELLE LOVER said...

Cantiknya..! Takut pula nak masukkk.. poket tak tebal mana pun.. Nasib baik rizalman boleh share view di dalamnya..

Dapat tgk gambar pun jadiklaa..

~red~ said...

salam..

cayalah!!!
idop melayu!!!

it's very exclusive.
n i noe, it cost thousands dollar..
haha...

hanya org yg mampu je kot can afford it.

pape pn, i'm proud of u.
keep it up dude! :)

:: vErde+hAzizi :: said...

DROP DEAD GORGEOUS!
gosh lame tak masuk ur blog n wallahhhhhh...jenuh ok nak scroll khatam! ;p

nways, sume org dah cakap dah ape i nak cakap...i tambah - U R THE BEST! je laaaa ;D

Chiah said...

We malaysians are so proud of you.. No. 24, is just amazing..every click of the mouse, kept me breathless. Rich and classy :)
Semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.

Anne Remy said...

Impressive!! rasa bangga sangat ada anak melayu yang macam you!

congratz rizalman!

NisaKhirudin said...

OH MY GOD! its amazinggg!!! i nak datang bergambar dekat sana, boleh? :)

Aida Narina said...

Hotness!! Hot juga hadiah birthday from Umar!! :)

fadz said...

cantik sesangat...
tahniah ye...
secara tak langsung boleh buat orang lain bersemangat utk majukan diri ;)

farah@nina said...

PEERRRGGGGGHHHHH!! Cantik giler.. Banyak betul bakat yang u ada. Hebat plak tu! Tahniah!!

rosliothman said...

Salam Bro Rizalman,

My wife was browsing blogs and found yours. I saw this post and I have to say, its awesome. Congratulations on your new atelier! Tumpang gembira tengok anak melayu berjaya..Btw, Happy Birthday and may Allah bless you and family always.

Salaam from Wales
Rosli Othman

nikeairgirl said...

im loving it..~~

sangat super cool!! and very exclusive

(nak try baju pon takot..takot mahal.. ehehe)

Shikin Hussain said...

Salam. So proud of u. Ni namanya Pak Haji Malatop!!Congrats beb!

ana said...

sweet sgt.. manyak cantik wooo, hepy besday

IceStar said...

happy belated beday...
sangat cantik n fabulous...

Nini41 said...

memang sememang nya cam paris
soooo classy....elegant...beautiful...
dan seangkatan dgnnya...congrats!!!
ternyata mimpi mjd kenyataan kalau RM mengizinkan...

princess ayu said...

wow...i like it...graaaaannnd gitu!

Nini41 said...

Salam..
1st of all saya nk ucapkan "hepi belated b'day Pak Aji"
2nd of all nk ucapkan congrats dgn kenyataan mimpi pak aji memiliki atelier yg sgt2 beautiful..elegant..classy dan seangkatan dgnnya...

anaifa said...

takutlah nk masuk your boutique.. u know how sometimes the worker only layan people who "look" rich..by d way so beautiful..

The Bargain Hunter said...

mmg classy. ur so tasteful!

congrats!

nawa comey said...

awesome!

lepatz_81 said...

cantik sangat²....
amazed.....

haniekunie said...

gosh! gosh! gosh! the atelier sure is a fabulosity, sir!

i love the deco, i love the entrance, love the topiari, love the restroom, even!

and i like the transparent chair, the dimmed lighting, what's more? what's more?

ai.. but i don't think i can make myself there yet.. maybe in another few years?

god bless u, rizalman!

Chrysalis said...

Jumpa blog ni sebab tengok iklan Deko deko deko kat MHI... saje je nak tau sbb sebelum ni kenal Rizalman sebagai pereka fesyen, camana pulak boleh ke ID.. tapi passion for designing tu mesti pelbagai cabang bakatnya kan?

Melihat blog takut pulak nak tanya consultation price- this boutique looks exquisite.Tahniah kerana impian jadi kenyataan, tak semua mempunyai peluang sebegini. Tambahan lagi bukan semua orang tahu apa impiannya. Impian saya hendak tinggal di rumah sendiri juga akan jadi kenyataan tetapi sedang mencari ID yang boleh ikut bajet saya yang kecil comel sahaja.

Anyway: All the best to u and semoga sentiasa diberkati-Nya.

p/s oh ye, saya tengok juga Tuan dalam Semanis Kurma hari tu.

Intan Suhana said...

hmm..first time saya baca blog org lain yg rase mcm mimpi..hehee...saya terus terbayang2 kehidupan harian anda yg sangat sempurna..hmm..kalau laa saya ade peluang untuk melaluinya...tapi apa pun, saya rase segala yg ada pada awak hari ini termasuk atelier tu bukan setakat wang ringgit untuk merealisasikannya...saya bangga ada anak melayu yang gigih seperti awak..kalau laa saya ade semangat dan keazaman seperti itu...hmm..saya teruja tengok umar yg sangat bahagia bersama babah nya...takdir hidup dia sangat beruntung berbanding kanak2 lain...cuma saya ada ternampak gambar anda bersentuhan pipi dengan bukan muhrim...harap dapat di elakkan di masa akan datang...semoga setiap yg awak lakukan mendapat keberkatan dariNya...dan sentiasa dikurniakan kesihatan dan kejayaan di dunia dan juga diakhirat...cuma saya terpikir, bagi golongan bawahan mgkn hanya boleh memandang dari jauh aje atelier Rizalman tu..ntah bila berani nak melangkah masuk..salam peluk cium untuk umar..dia sebijik macam anak lelaki saya...cuma anak lelaki saya baru mencecah 4 tahun..dan beratnya 26kg..all the best Rizalman..:))

MeLoDic ConTroL said...

superb....vogue de vass...exclusivo...tk berkedip tgk each pic...any tips to be sucessfull like u rizalman??general tips..very appreciate if u can give some tips for me...TQ

shila said...

lovely and amazing.......... all the best. and hepi bufday yer

Ms Dreamy said...

nak jatuh jantung tgk your fashion house....gorgeous!

Nona said...

wow..awesome..awesome itu rizalman..rizalman iteww awesome..

Mr N Mrs |mran said...

apasal cantik sangat ni. ahhh. agak2 berapa la duit nk bawak kalau nk masuk kedai u eh :D tapi mmg santekknyeeee! nk design rumah mcm kedai u la :D

Tiger said...

Gosh you're soooooooo talented. Where did you get the design inspiration?

sherreny said...

DAMN!!! suka ngan concept kedai..... just like a house... in a palace.... takut nak masuk.. hehehe.... Bro. Rizal.. takde FB ke?? boleh update kat mobile.. lagi senang.. nak upload picture pun dah boleh dah.... kalo dah masuk FB don't forget me tau... hahah.... add me < kuzer.blade@yahoo.com > Ciao... all the best and sukses in ur carrer... luv ur ideal....