Fabulous fc

Thursday, August 20, 2009

berbaloi-baloi!..


 “Rizalman kan yang design baju tu? Sejak bila pulak dia buat interior deco ni,boleh ke dia?”. Ramai yang tak tahu kan. Sebenarnya jiwa saya lebih kepada bidang ini. ‘interior is my Love, fashion is my job’. Bagai pucuk dicita,ulam mendatang..semua ini Tuhan punya kerja. Mana nak disangka,keinginan saya untuk menebus kekecewaan  tidak diterima masuk ke dalam fakulti senibina bagi mengikuti kursus senihias dalaman tercapai akhirnya,malah peluang yang lebih cerah terpampang didepan mata. Memang saya sudah lama mempraktiskan seni ini (menghias rumah sendiri,butik serta rumah-rumah pelanggan yang inginkan sentuhan saya-psst! Katanya fara fauzana jugak akan mendapatkan khidmat saya). Inilah namanya rezeki dan impian..kalau tak datang sekarang,dalam jangka masa 15 tahun pun ianya tetap datang jugak..alhamdulillah.


 Tanpa disangka, panggilan pada pagi tu memeranjatkan. Celcom menyuruh saya pergi ke pejabat membincangkan pasal dekorasi bagi pelancaran kempen ‘deko! deko! deko! Celcom blue. Tugasnya bukan mudah,menyiapkan ruang tersebut dalam masa 3 jam dan masa diberikan untuk mencari barang2 hiasan kurang dari 2 hari,bayangkan!. Namun segalanya berjalan lancar. Dari situ,bos2 Celcom cukup berpuas hati. Apa lagi saya terus ditawarkan untuk menjadi penata hias dalaman( interior stylist) tetap bagi 10 buah rumah pemenang yang akan memenangi hadiah bernilai rm30 ribu bagi setiap rumah dan hadiah utamanya rm50ribu. Lumayan tu. Kempen ini akan berjalan sepanjang bulan puasa dan hari raya,sebab tulah hadiahnya pengubahsuaian ruang tamu..sebab ruang tamu yang selalunya akan dihias ketika menjelangnya Syawal. Lagipun inilah peluang saya untuk memperbetulkan sesetengah rancangan dekorasi tv yang kadang2 saya lihat tak begitu memaparkan dekorasi bijak (maaf ikhlas). Tapi masalahnya dalam bulan puasa ni jugaklah saya akan mula bekerja. Letihnya!


Saya ingatkan dah kira besar sangat lah rezeki tu..rupa2nya ianya lebih dari itu. Saya juga telah diminta menjadi the next face of Celcom campaign!! Alamatnya saya terpaksa lah juga menjalani sesi fotografi bagi iklan cetak dan juga berlakon dalam iklan televisyen.. bersepahlah muka saya lepas ni kat dalam tv dan suratkhabar..gementar pulak rasanya. Takut muka tak ensem. Macamane le agaknya lakonan kat dalam iklan tv Celcom tu nanti, ha! ha!(akan mula keluar hari puasa pertama). Takut!!. Tapi memandangkan bayarannya yang amaaaaattttt…..lumayan, saya kembali yakin dan cukup berpuashati.

 

 memang berbaloi-baloi!!



sebelum bermulanya sesi fotografi bagi iklan dalam media cetak..tgh dimekapkan. Garisan2 penuaan kena hilangkan ye..

studio dimana saya menjalani fotografi-kena make sure production buat airbrushing banyak2 sikit..

art director mahukan wajah ceria-seakan2 gerak wajah kejutan kepada pemenang2
sampai naik lenguh rahang saya membuat gelak palsu!

berbagai aksi kena cuba..sampailah art director puashati.

kat bilik mekap-tgh tunggu tukar setting

yang ni pulak kat lokasi tv commercial kat kota damansara..call time pukul 5 ptg,tapi shoot untuk segmen start pukul satu pagi!

dari langit terang sampailah ke malam..(talent sebelum saya ambil masa terlalu lama untuk puashatikan tuan director..sampai 50 take pun tak siap2!

from the director's view..(scene talent balik rumah dan terkejut rumahnya dah diubahsuai)

sambil2 tu,copywriter dan Celcom tgh bega2kan skrip untuk saya

'kejutan deco!deco!deco! Celcom blue,mungkin milik anda! Tambah nilai rm20 dan guna,tonton tv3. Sms blue kata kunci kad pengenalan ke 33399. Berbaloi-berbaloi!' .Saya kena sebut benda ni hanya dalam masa kurang dari 12 saat..berbelit2 lidah. Dahlah live audio recording,bila nak mula cakap je, ada anjing nyalak..dah kena cut! lagi.

set terakhir saya..pintu biru Celcom. malam tu habis lewat. Letih tapi seronok dan seram nak balik rumah sorang2 sebab dah pukul 3 pagi. Agaknya sebab tulah anjing nyalak2 kot?


Selamat berpuasa! (tiba2 tersedar yang saya dah lama tak beli bag).

45 comments:

C!kpuanmuda said...

i saw u on trek selebriti just now *wink*

LiLa said...

Mr. Designer,
Tak sabar nak tunggu ad tu keluar..dan tak sabar nak tengok tambahan koleksi bag baru :D berbaloi- baloi ni mesti bag pun kena berbaloi-baloi :D

:: vErde+hAzizi :: said...

hahahhaha....serious baru nak tanye bag ape u harung bawak mase shooting??!? hahahaha...i nampak carryall LV...tp sipi2 sangat...n yeah ur backpack too

(dah kate bagaholic kannn...harus la carik setiap inci gamba u for designer handbags ;p)

nways,

Mr.Doc & I wish U & Family Salam Ramadhan Al-Mubarak...

semoga Ramadhan kali ini memberi seribu keberkatan :D

Khairulius said...

Thaniah..tue rezeki namanya..
dan rezeki tue dtgnye drp org2 yg kejenye x leh tgk u berjaya..

PuteriSatu said...

rancangan tu tv berapa ye???? Nak tengok... tak lama nak pindah umah baru nih... harus cedok idea...ahaks....

My Life My World said...

Jangan Risau U tetap hensem dalam apa keadaan pun. Tapi paling I suka masa di Mekkah, nampak suci jer muka U. Hehehehehee...

Suzie said...

Alhamdulillah rezeki Ramadhan ;-)

can't wait to watch ur commercial on tv :-D

zai said...

salam ramadhan...

oo patut la umah FF cantik...

b-boy said...

hahahha..hanj pun nak interprem sore..tp celcom tetap berbaloi...

SaSsYAnGeL said...

Salam .. hey Rizalman ... saw u on TV last night in Trek Celebrity, Tangkap Muat punyer segmen kot ... and i was impressed with your lifestyle ... really really proud of u ... and ur lil' kiddo, Umar, is really really adorable ... comel je ... envy your collections of bags !!! wahhhh !! kalah kaum hawa okeyhhh ... keep up the gud work ... and all the best ... May Allah bless always ...

p/s: tak sangka u tido dengkur yer ... eheheheh ...and u garang with Umar ?? eheheh ... siap rotan ada 4 tuh dlm rumah ... isk isk isk ... :P

gud luck !

naza said...

Tahniah Mr Rizalman atas pelancaran butik baru-baru ini. Saya juga nak tumpang seronok baca berita2 berkaitan Mr Rizalman, nak2 pulak bila dah ada kerjasama dengan Celcom ni.

Tapi utk postpaid customer tak bolehlah joint eh? Ni utk prepaid je eh?

Btw, selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada Mr Rizalman sekeluarga. Dan selamat berpuasa juga!

shuweetilicious said...

salam...berbaloi2...tu la rezeki u sempena menyambut puasa ni...heheh..alhamdulillah....xsabar nak tengok your new bags collection...mesti melettsssss...

MrsSluRp said...

Alhamdulillah...u got a very great opportunity! rezeki dtg bln ramadhan kan..

I wish U & Family Salam Ramadhan Al-Mubarak...

notti netti said...

Wah.....Rezeki makin berbaloi-baloi...syukur alhamdullillahhh...
Selamat menyambut bulan puasa :)

Hani said...

Berbaloi baloi.. teringat kat Amy Search dlm Ad Celcom blue.. anyway bertambah lagik rezeki yek.. alhamdulillah.. saya pun tumpang gembira..

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak buat Rizalman sekeluarga serta followers semua .. ;-)

ratna said...

berbaloi-baloi.. alhamdulillah semuanya rezeki.

ms. diya said...

saya akan tercangak depan TV tunggu iklan itu.. :D

nokia said...

fara tu nak melawakan umah sebelum kompang berbunyi dgn mr designer kot.....larikkkkkksssss

catyelia said...

Salam Ramadhan buat u sekuarga...wah pasni glamm le masuk tv je tingat kenangan kenai masa umrah mei lalu ngn my huby...sahabat umrah utara

Cik Ninie said...

Salam Tuan Haji ,

X sabar nk tgk iklan tuanhaji tu kt TV3 eok.Berbaloi baloi...

SELAMAT BERPUASA.
For Umar - Happy Belated bezday babe..

Cik Ninie said...

Tuan Haji ,

For Hari Raya ni , butik u ade jual baju ready made tak? Niat di hati nk sgt hv one of piece yr design..mesti vogue kn...tp tu lar kena g KL lak..

Liyana said...

Dear Rizalman,
Tengah tengok Trek Selebriti Tangkap Muat while writing this comment :)
Comel lah Umar!!

Nor said...

Salam -

i baru tgk ulangan Trek Selebriti Tuan Aji + Umar....

Tahniah sbb dipilih sbg muka baru Celcom Berbaloi...baloiii...

Nor Baizura Hj Abu Bakar said...

ALhamdullillah berkat kerja keras dan tak sia sia menjinji beg besar 15 tahun dulu....

Selama berpuasa Rizalman Ibrahim dan Umar Nail dan Faizul sera team Rizalman Ibrahim dan buat semua peminat Rizalman Ibrahim

gee ryder said...

cait ingatkn gementar ape tadi..upenye takut tak hensem wakakak...hensem la dr eric leong muahahaha...

penakut upenye abg rizalman ni yer..takut anjing ke? hehe

katak_78 said...

Umar puasa takkk??

era zainal said...

alhamdulillah, murah rezeki, banyak job skrg, dpt dua skali offer untuk prog tv ekk. mmg berbaloi baloi

anyway selamat berpuasa tue

Parisian girl said...

your banner classssss

dinila said...

Salam Maman..

Please call me..Jalaluddin 012-9122899.TQ dan salam ramadhan.

aina_amirah said...

wahh..berbaloi2 rezeki bulan puasa ni?..Alhamdullillah~~congrats abg Rizalman..

p/s: bile nk mai decorate umah sy lak nie..

p/s 2: dan2 ayat kat bawah tu..tak tahan tol..(tiba2 tersedar da lama tak beli handbeg..)hahah handbegdiccted sungguh!~

Salam Ramadhan .. smg amal ibadah kita diterima Allah..InsyaAllah..

farahk said...

perghh..mmg berbaloi-baloi lah hasil nya nti.
~salam ramadhan.:D

minamie said...

wah rezeki masuk lagi..masuk iklan laks pulak..x sabar nak tgk dekorasi bijak u ye. anyway salam ramadan n amal, jaga kesihatan.

eyda said...

Wah, saye memang pakai celcom dah bertahun2, boleh cuba ni, tapi rumah saye rumah sewa la, cam tak berbaloi-baloi je nak di deco deco deco kan..kan kan kan...

Caieja said...

Ramadhan Al Mubarak

didi said...

i saw kat trek selebriti nampak faizul lebih tua dari rizalman... huhu..

azieazah said...

Tak mo komen banyak.. cuma TAHNIAH dah syukur alhamdulillahhh...

Rezeki murah berkat dari NYA..
Ofis baru U pun dah siap. I suka lampu kat depan pintu masuk tu.. lawa ler BRO..

Moga terus suksess...

Cik Ninie said...

Tuan Haji ,

Last Sunday dpt gak tgk ulangan trek selebriti u dgn umar.Cantik rumah u.tunggu gak iklan berbaloi2 tu kt TV3.bila agaknye kuar iklan tu kan....

anna said...

tadi teraccident terbaca blog zamry..errk x ingat nama dia...tengok rumah rizalman caaaaaaaaaantek saaaaangat.....pandai la u deco...bile nak deco rumah saya laks..hihi..besnye kalau dapat sentuhan kreatif dari rizalman...nanti dalam 'deko deko',kasila tips macam mana nak kasi rumah nampak sejuk jee..adakah dengan hias barang2 mahal saja bole nampak cantek..hmm?agak2 kalau barang2 dari court tu leh nampak menarik x?

Nor said...

Salam -

Tuan Haji...Mag InTrend!Sept 2009@covergal Fauziah Ghous...pakaian by Rizalman Ibrahim....c.h.a.n.t.e.k...

Filla ~ Kasih Aleeya said...

saye dah tgk abg rizalman kat trek selebriti gak..ngn umar yg comel gaya ustaz..hahah... dont worry abg TETAP ensem..tak yah make up pon tak per..haha.. malam2 tido konpem kumat-kamit ckp 'bebaloi-baloi'..hahah.. well done!!!

Filla ~ Kasih Aleeya said...

saye dah tgk abg rizalman kat trek selebriti gak..ngn umar yg comel gaya ustaz..hahah... dont worry abg TETAP ensem..tak yah make up pon tak per..haha.. malam2 tido konpem kumat-kamit ckp 'bebaloi-baloi'..hahah.. well done!!!

anna said...

filla,

rizalman memang hensem..orang yang jeles je kata x hensem..terutama kaum hawa...kuikuikui

shanani_sss said...

mcm bess jer menjadi seorang rizalman ibrahim

Suriayati Datu Mudin said...

kalau rumah kat sabah boleh ke

Hells Design said...

hye mr designer, agree!! deko programme kat tv tu memang tak best..sangat setuju..tapi nak wat camner, tu yang market, makcik makcik akak akak or mayb ada abang abang or adik adik yang suke tgk..barang barang cantik dan MAHAL...memangla lawa..tak praktikal pun. hope u can proove to us la barang murah bleh jadikan kediaman sgt cantek tak macam yang dah ada kat tv tu...sangat tak membantu..owh by theway im student from fakulti senibina jurusan rekabentuk dalaman/interior architecture: just nak let others knw...interior deco and interior design/architecture tak sama.....:) gewd luck mr super talented designer agung MALAYSIA!!:)