Fabulous fc

Saturday, April 25, 2009

jawapan tok guru

Blogger okinokiyo said...

how frequent rizalman come out dgn new collections and what inspired him? :D

i used to come out with 4 collections in a year-spring/summer,autum/winter,cruise & bridal..tapi sekarang da slow down sikit sebab terlampau banyak benda nak buat dan terlampau lah buzy..one of the reason sebab byk sangat knock off design(plagiatism of Rizalman's designs) kat luar sana,so its not fair kat my customer yang susah payah tempah kat rizalman tapi orang lain pun bole pakai benda yang sama dari fashion house lain..so i decided not to feature or rather skip the ad campaign for this year..kita tengok sama ada local fashion industry akan kekeringan idea tak nanti?? things that inspire me would be from everything!! kereta,nature,international fashion scenes,culture,bekas kuih raya dll..

Blogger AmyMizzunderstood said...

any idea 4 bride to be wedding dress?contohnya color,material apa yang 'IN' sekarang..and also concept..hik3..

ikut personaliti jugak..masing2 dengan kehendak masing2. ada yang suka over(bole tempah kat radzwan) mana yang nak simple tapi elegant bole pakai Rizalman..setiap designer ada stail masing2. tepuk dada tanya pereka.bagi saya sendiri saya lebih suka berkomunikasi atau berurusan dengan bakal pengantin yang tahu siapa dirinya sebenar,dan baju pereka mana yang hendak disarungkan.tentang warna pula nothing is greater than white,konsep bole diaplikasikan sekiranya bentuk badan,lokasi serta bajet mengizinkan. tapi jgn pula tema warna biru,dari baju,khemah kawin,riben kerusi,napkin hinggalah ke air sirap pun nak warna biru! ingat ni kerja kawin,bukan hari keluarga Celcom!

Blogger aMyErInAiMiE said...

hi..sy ni tergolong dalam kategori orang yang rendah. saya nak tahu..pernahkah anda membuat koleksi pakaian untuk orang2 yg 'rendang'?thanx

bukan kata rendang aja,bonzai pun ada..nak buat apa kita tinggi melangit tapi baju tak lawa,yang penting ialah rekaan yang bersesuaian serta kekemasan baju tersebut. rekaan yang cantik adalah rekaan yang terletak cantik pada tubuh..maacaam baju saya..ehem2.

Blogger JoeY^^DaNnY said...

en rizalman 
sayer nak tanyer adakah lewat untuk kiter manjadi designer di usia lewat 20an., adakah pemilihan fashion school menjadi benchmark, n what is ur opinion bout fashion journalist kat malaysia...nie...

usia tidak menjadi halangan,namun pengalaman is the key..the longer you are in this field,the better u'll be. memang tak dinafikan to have a basic in fashion is crucial(fshn school)! mcm engineer dan doktor la jugak. Nak kita pergi ke doktor yang takde qualification?? nak mati? kalau dibuatnya bagi salah ubat,mcmane? samalah jugak dgn designer,bla ada ilmu,barulah apa yang diberikan pada society adalah benda2 yang berguna,berfaedah dan cantik2 belaka..pun maaacaam saya! fashion jrnalist tak berapa dipandang berat disini.sepatutnya kita da lama ada orang2 mcm tu..designernye banyak tapi bhgn kewartawanan ini tak berkembang..sepatut sebaliknya. Wartawan hiburan pun bole bagi komen pasal fesyen,mcmmana tu?

Blogger luluchen said...

nak tanya jg ni...

Ada kerja kosong tak?hihi

rasa2nyer..

Blogger Nor Baizura Hj Abu Bakar said...

bila u nak wat fashion academy???

alahai...i lebih rela buat pusat 'pemulihan' untuk pereka2 fesyen kita..

Blogger mike radcliffe said...

apekah fesyen remaje yg sesuai untuk diri ini????
berketinggian 5f 8inch, waist 35, weight 80?????

bentuk apakah ini??       sementara remaja ni pakai jelah apa yang rasa nak pakai..macam i dulu2! Dah tua baru nak cuba2,tak payahlah.. tak gitu Azwan Ali?

Blogger Liyana said...

Do you have fav models to wear your creations?

nope! bila i buat casting, i akan tengok sama ada direction ad campaign i selari dengan raut wajah model tersebut atau tidak. itu saja. tapi kalau dah muka macam belakang sudu,alamatnya kena crop la  muka dia.

Blogger SYERA said...

siapa role model rizalman yg mendorong kejayaan anda selama ini?

masa i mula2 muncul di persada ni,mmg takde byk pereka melayu lain yang i bole buat idola..so terpaksalah berkiblatkan barat..sebab tu tak berapa fasih cakap melayu! :p. semuanya i usahakan sendiri sebab nk balas jasa orang tua yang sanggup begolok gadai sebab nak hantar i belajar kat ITM..kesusahan zaman lalu la menjadi inspirasi..

Blogger Malaywood said...

1. who is your style icon?
2.siapakah yang rizalman nak sangat tengok selebriti/personaliti menyarung busana rizalman?
3.secara amnya, seorang pereka fesyen seperti rizalman bergaji dalam lingkungan?
4.mengapa farah fauzana ,ziana zain , nasha aziz, kerap menjadi pilihan rizalman untuk menggayakan busana rizalman?

banyaknye soalan kau ni! 

1. Madame Coco Chanel!

2 Dato Siti Nurhaliza,eh silap taip!!   Cate Blanchet la..

3 LHDN!!!!

4 farah(peminat saya no1),ziana(lagu dia semua i hafal),nasha(kawan lama,tak payah bayar dia,sedekah baju je)


Blogger SYERA said...

u hv such a unique combination of name 'Rizalman Ibrahim'...
r u from the designing family,do u inherit the talent from yr parents?...

macamtulah jugak nama i dalam ic. bukan nama glamer yer..Nak buat mcmmane da rezeki i dapat combination nama yang cantik! nasib baik arwah bapak i tak bagi nama Dollah kan?   I do come frm a very talented family,my father used to be a fashion photographer in the 60's..how cool is that!!


16 comments:

aMyErInAiMiE said...

thnx 4 ur answer tok guru!hhehe..tp..ade x gmbr2 nye kt web?bole link kn?thnx

Nor Baizura Hj Abu Bakar said...

thanks for the answer...

i boleh masuk dalam kategori pemulihan tak??? he he he

Khairulius said...

kalau nama Bidin, sedap n komersial x? hehehehe

rizalman atelier said...

kalau nama Bidin komersial gak..tapi muka komersial x yang penting??

AmyMizzunderstood said...

thanks rizalman!
it so helpful... :)

anna said...

Your dad pernah jadi fashion photographer!!wahh..hmm nak tanya,ur mom jeles x bile ur dad amik gamba model?

SYERA said...

tqvm for the answers...
bile nk letak post ttg umrah ni...x sbr nk tgk before i berangkat ni...hehehe

uneeq said...

hehehe semua jawapan sangat kelakar. helpful and factual but written in a very entertaining and witty way! i love it :D thanks guys!

farah.loren said...

bila nak buat baju for plus size ah? LOL (tunggu jwpn pedas & hangat)

Parisian girl said...

i viewed some of collections for the pret a porter,i love it la,i think i like yours better than bernard.(shhhh!)

Caieja said...

hahaha... tak tahan baca jawapan2 ni..

Keep up ur good work!

All the best!

Hak!M said...

menarik :)

arma said...

keles maayam.. first time bc( xleh tido).. cam ayat2 zulfazli.. sebjk.. all d best maayam, hope kt leh jd cam maayam 1 day.. amin,

arma said...

yes.. bjaya jgk pose komen dlm nie! 1st time.. gigih!(buta it sbnrnya)..mcm ne nk pose gamba? hu3..

rizalman atelier said...

anak2 ayam buta it??huhu...

atiqahzulkifli said...
This comment has been removed by the author.