Fabulous fc

Saturday, September 18, 2010

rajin pulak aku update blog??

andakah anda selalu bersyukur?. Kita kena selalu bersyukur. Setiap orang yang Tuhan lahirkan di dunia ini mesti ada kepentingannya..(but in that indian lawyer case tu, i surrender..). Dulu masa muda2 dulu, saya selalu hairan? kenapa saya amat berlainan dari adik beradik yang lain? Anak pungut ke aku?. Kenapa aku suka mengemas rumah, membelek baju ibu,menolong beliau menjahit..sedangkan budak sebaya yang lain pergi bermain bola dan memanjat pokok?. Sampaikan saya naik segan nak mengaku saya anak Pak Brahim. Hinggakan selepas SPM pun mengambil jurusan di dalam seni ni pun tak sehebat jurutera dan doktor. Tapi tiada orang yang lebih mempercayai akan adanya hikmah serta nikmat Tuhan menanti.....iaitu kedua arwah orang tua saya. Saya menulis ni pun disebabkan kesan komen2 yang diberikan didalam blog. After reading them, saya merasa lebih bersyukur bahawasanya Tuhan memilih individu tertentu untuk diberikan kurniaan dalam berbagai cara..Walaupun dalam banyak detik kita tak menyedari atau dapat menggagak bahawa pada diri kita ini ada banyak kelebihan dari kelemahan.

am here for a reason. Reason being..am here to educate Malaysians to be more tasteful. Belajar cara2 mencantikkan lagi budaya kita,baik dari segi pakaian, kehidupan dan banyak lagi aspek yang lain (ramai juga yang mencemuh,mengatakan saya membangga diri dan berlagak pandai). Rasanya sudah tiba masanya rakyat Malaysia untuk lebih celik ilmu tentang seni dan keindahan serta elemen2nya. Biar kita dipandang cantik dari segala segi. Bagaimana saya mendapat ilmu yang sedemikian, saya pun tak tahu..its in my DNA. Sebab dari kecik lagi saya sudah tahu menilai kecantikkan. Ibu dari dulu lagi mengajar cara melihat kesempurnaan. Malah kakak2 saya akan disindir jika kuih karipap dikelim tidak kemas.."hang ni kelim karipap dengan kaki ka, lagu ni punya kasaq?".

Ayah saya seorang jurugambar pada era 60an.. beliau salah seorang jurugambar melayu yang terawal ketika itu yang sudah mempelopori bidang ini (beliau juga sempat mengajar saya cara mengambil gambar yang cantik). Mungkin gabungan kesempurnaan ibu serta komposisi seni dari ayah, menjadikan saya seorang insan yang ditakdirkan untuk membawa nafas baru dalam kehidupan kita semua. Saya teruja untuk menulis begini apabila salah seorang blogger memberi komen, "rizalman, keep up the good works and keep on giving your readers inspirations..!". Am speechless.

remember, i wanted to show you the other house yang i dekokan dalam masa 2 minggu?
here it is...


this is before..(the living room, 2 weeks before raya)


tingg!!! kaching!!(bunyi cash register skali)

sila klik digambar untuk besarkan yer..

nampak tak? penggunaan warna serta reka letak yang berlainan dapat memberikan impak yang lebih mantap..

sibuk je Umar ni!







mirror fire place - from RIZALMAN's furniture line

mirror partition screens- from my own furniture lines too

dining area- before



Tingg!!!







mirror side buffet tables - RIZALMAN

plates display cabinet- RIZALMAN
(jangan tak tahu..saya sudah mengeluarkan rangkaian perabut sendiri tau).
amacam? seronok tak sambut raya kalau rumah anda macam ni?


p/s: kalau saya tak bersyukur lagi dengan nikmat yang Allah berikan ini tak taulah..jangan pulak satu hari nanti Dia tarik balik keistimewaan ini..(bak kata seorang 'teman baik' kepada saya).

82 comments:

cru314ngel said...

i love ur design be it baju, deko and now ur furniture range...wow..salute la..ur so talented and gifted..mashALLAH...tahniah

Farihah said...

u dh kuarkan ur own furniture? that was sooooo great!!

paling i kagum is, the colour combination...kadang2 kite rase this colour tak match with that colour because of our skeptikal thinking...but, u have done that..and that is what we call FABULOUS!

great job rizalman..always love ur creativity and wish can wear ur design one day.. :))

fitty's pinky rose cottage said...

masya-allah pak sheikh.. the dining room is my fave! i see blue everywhere! the display cabinet very unique and very clean cut! somemore with blue spode plates on display and portmeirion set on the table! awesomely beautiful! I like the wall paper and the carpet too! such an inspiration! again, job well done! triple congrats!

surayaya said...

everytime i look at the 'after' photos..i get goosebumps! i love your touch :) my mom does too!

~Kak AZZ~ said...

Cantiknyaaa....

Tahniah... tahniah... tahniah...

cik juju said...

ya allah canteeknyer.
blm abis teruja tgk post yg sblm ney. ada plak yg baru.
huh geram.

idah mahdah said...

salam..
u r superb..d mirror fire place, and partition are soooo gorgeous!!its so fresh u knw..sure after ni rmai ID cilok idea ni huhu..anyway, all d best to u and GBU..

Noor Azlina Abdul Samad K. said...

I am speechless looking at all your creations. You are amazing at what you do....you truly are inspirational. The colors you chose for the new deco...the new furniture...the finishing touches...simply amazing!! I wish I can afford to buy your designs one day....would love to own one! ;)
BTW, I love reading your posts too...it's the way you tell the story...very interesting...keeps me wanting to read more! Keep it up! Take care...God bless you always...and I hope God will always give you more and more great ideas :).

kin said...

2 kudos for u.

Stay u, Stay Humble ;)

Fara said...

really good job! bravo! sy sgt suke ;) cantik deko-deko tu sume

W Juma Karamah said...

Yup, just 'tingggg' jer, semua dari tangan u menjadi superb fabulous tahu! because confident with your taste la, i tried ur recipes u know! Dua sekaligus! ehem2...
and the deco was Wowww! Is that just 2 weeks? Memang cayalah!

H.A.F.I.Z.i.S.M.A.L said...

nice one....
keep up with the fabulousist...
btw if the curtain line rapat ke ceiling for sure its look better...not just because the room look bigger which is not in this case where the room is already big, yet.its partially help to improve the overall atmosphere...

Izaty Farehah said...

mr rizalman, congrats for the beautiful deco!
i suka entry u kali ni. :),it inspires me.
tak semua ditakdirkan utk jadi doktor,jurutera. i baru je abes degree in environment n got lots of friends doing medic n engineering, n rs rendah diri sgt sblm ni.but then bila i g dunia luar, i realize i mmg ditakdirkan utk bdg ni, who else will appreciate environment than people like me?so same as u, kalau takde org yg menghargai kesenian mcm u, sape lg nk agungkan kan n hasilkan amazing works like what u just did?
nway, keep up ur good work!

Sue.N said...

Betul tu,ada hikmah disebalik semuanya.Suka kata kata ini.

DECO tu lawa sgt.so tasteful !

Kalau gini,tiap2 hari rasa macam
raya (:

skinnyjeens said...

memang jadi inspiration pun! siap bleh drool kot kalau tgk deko cantik mcm ni lama2. ;)) and yeah, mmg malaysia kne lagi byk art stuff. mintak2 ramai lg involve.

dhia said...

wow ur own furniture lines!

mane nak dapatkan eh?

ke exclusive kena order dari u terus?

zikachiCOOL said...

dr dh mcm nk nazak turns to something yg sgt2 alive. suke2.

Mama Kimi and Tsya said...

love the tingg!!! kaching!! hahaha! yes, there's always something special in any imperfection. my salute to your great gift and talent.

~ShaFeRLicioUS~ said...

Mr Fab Man,

U are not only born to b diffrent, but Dare to b diffrent..
i percaya ramai anak2 muda kat luar sana wish to be like u-even for a day!
keep up the good work & keep on inspiring.. :)
oh, slamat hari raya for both of u n Umar!

Mommy of Fiona et Thalia said...

me-HEART-you. enough said! :)

aziahmk said...

salam,

tiada kata yg boleh saya ucapkan melainkan alhamdulillah dan subhanaallah dengan kurniaanNYA terhadap awak, manusia yg bernama Rizalman. Dengan kurniaanNya pd akal awak, menjadikan kami dpt melihat satu ciptaan dan kecantikan. Bayangkan, didunia ini di izinkan kami melihat kesempurnaan ciptaanNYA melalui Rizalman, entah bagaimana indahnya ciptaan Syurga nya nanti kan...saya harap, awak teruskan lagi dengan idea2 yg hebat di masa akan datang. cuma..saya harap...bg mereka2 di middle class income nih ( mcm saya) diberi tahu srba sedikti bajet atau harga2 furniture yg dipakai. bukan apa....nak upah rizalman bukan sikit2 duit wooo.....jdk kalu kami dpt buat sikit2 kt rumah kami, dah cukup puas hati. design awak buat mata kami tidak berkelip. TiTik!

deena awanis said...

haiihh..bila laa nak mampu hire rizalman ni..hehehe..

adore all ur works!!!=)

Diana Azhar said...

Where can I find your furnitures? You have a shop lot or any website that I can refer too? :)

Sedang membelek2 house deco sebab nak masuk rumah baru next year.:)

Thanks.
Diana.

KC said...

salam,

sebagai orang yang pernah jahit baju bertunang I way back in 1995 (masa tu kedai u Scent of Lace) dan bila i pakai baju tunang tu, it made me felt like a princess and worth a million dollars, InsyaAllah, kalau I ada rezeki lebih, I nak u buat rumah I jugak dari A to Z just like what u ve done to the other houses!! You rock! :))

Panglima Perang Cyber said...

wow...cantiknya...

nak tirulah kat rumah saya hehe...

congrats

yam^Artfingers^ said...

nasib la i baca ni on Sunday nite. If i bukak kat opis sok pagi..adoyy...berangan lagi la jawabnye!

Coolness! International vibe!

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

yup ur rite setiap orang ada kelebihan dan kekurangan tak ada sorang pun yang sempurna tapi diri sendiri perlu berusaha.

Sama la macam i dulu pun ambil jurusan seni.Memang tak sehebat seperti jurusan lain yang nak dibangga2kan...tapi sebaliknya tak sehebat itulah lebih membuahkan hasil kretiviti sendiri berbanding jurusan lain.

For me, u tak juga membanggakan diri apatah lagi nak menunjukkan lagak pandai!Almaklum la lumrah kehidupan macam2 cemuhan anggap je seperti membakar semangat u untuk melangkah lebih jauh.

Dat great dah ada perabot sendiri so boleh la dipasarkan lebis meluas...
well done :)

norhidana said...

cantik betul ... mmg great job... 2 thumbs up...

kite mmg kene bersyukur ngn kurniaan TUHAN..tp tak sangka ramai lg manusia yg bukan manusia kt dunia nih

Molly said...

Cantiknye...good job to you! Nak tanya la, deko yg you buat tu berapa budget? tgk pun dah tau, deko tu nampak mewah. mcmane nk wat hall nampak mewah dgn budget yg minimum?
Apa yg wajib di ubah dulu? cat? wallpaper, floor?

SurayaHarris said...

You have brilliant taste..Alhamdulillah..Keep up the good work..
=)

Teratak Amir Amira -{@ said...

dear rizalman
saya amat mengagumi bakat anda dan berimpian agar anda dapat mendeko rumah saya,tapi kalau upah awak mungkin saya tidak mampu ye, anak saya dah complaint boring suasana kat rumah kami la ni, tapi saya tiada bakat untuk mendekonya, tolong tunjuk ajar saya ....

Teratak Amir Amira -{@ said...

dear rizalman
saya amat mengagumi bakat anda dan berimpian agar anda dapat mendeko rumah saya,tapi kalau upah awak mungkin saya tidak mampu ye, anak saya dah complaint boring suasana kat rumah kami la ni, tapi saya tiada bakat untuk mendekonya, tolong tunjuk ajar saya

isabelle said...

tiap kali baca your entry psl deko, rasa nak terkuar bijik mata scroll atas (before) & bwh (after).
i really love it!
bila la i nak bertuah dpt free home makeover ye? hahaha

Zuraihah said...

Alhamdullilah, for all the nikmats..I was thinking of the same thing (Syukur)this morning ..what a co incidence.

"If you are grateful, I will certainly give you increase, but if you are ungrateful, My punishment is severe."' (Surah Ibrahim: 7)

May Allah always shower us with His Nur & Guidance, ameen :)

lalala said...

rizalman, your design and taste are above them all kat malaysia ni! there's nothing wrong to be proud and bersyukur :)

i wish i can afford your design both fashion and home, insyaallah :)

for now, i wish you can start tweeting. consider it please! i and many many others will definitely follow you.

Mama_Fatin said...

subhanallah.. shantekkssnyess..
cam kat umah omputeh plakss

KSWSK said...

setiap org pasti ada kelebihan dia kan bang..harus shaya tunjuk kat bos shaya abg punya sentuhan ajaib ni...biar minda bos shaya tu terbukak skit psl hal2 ID ni...

Hizami Rahim said...

wow.
u r gifted.
speechless to see those 'after' photos.
i was like y ur obsessed with me ?
haha.
tiba2~
anyway, job well done!

Krishnaveny said...

Goshh, its really gorgeous. I really admire your enthusiasm and your creative idea.
Wish you best of luck :)

Krishnaveny said...

Goshh, its really gorgeous. I really admire your enthusiasm and your creative idea.
Wish you best of luck :)

NenekPenne said...

rumah orang kaya mana lah yang u deko ni rizalman oi...

for me before deco tu pun dah cantik..tapi selepas didecokan tu lagi laa superb,..

hai kalau nak cantik mcm tu kenalah belanja byk...ya ampun, tak mampu kita...

i masih ingat masa u kena ragging kat uitm kat fakulti art n design.. .masa tu u baru nak masuk department.. i was there ... dan i masih ingat nama yang senior penah guna untuk u, i mean your nickname(but i wont disclose here)... .but salah satu ur fren punya nickname was tedong (something like that).. tu pun kalau u masih ingat laaa...

Fauzzan Helmy Anuar said...

Saya tertanya, adakah menjadi seorang perfectionist tu satu kesalahan yang besar?
Hurm...

Tapi suka part kelim karipap pakai kaki tu. Hahahahaha! Terbaek!

wardah jamil said...

ohohohoho..update blog sebab nak promote furniture rupenye?? ade udang di sebalik mee..

anyway..u are the best one of the best designer in malaysia..suka tgk umah u decorate berubah jadi FUIYO cenggitu..kontemporari,modern, cantik giler seyh

~wark

Nor Baizura Hj Abu Bakar said...

Salam Aidilfitri buat Rizalman and team.

memang kadangkala kita lupa rumput di bumi bila kita mendongak melihat purnama menyinar cantik... walaupun adakalanya kita tak sedar diberi kesempatan olehNYA. Alhamdullillah segala kurniaanNYA buat kita semua...
TAhniah buat HAji dan team yang terus menerus dikurniakan segala yang baik-baik...

Nor Baizura Hj Abu Bakar said...

Salam Aidilfitri buat Rizalman and team.

memang kadangkala kita lupa rumput di bumi bila kita mendongak melihat purnama menyinar cantik... walaupun adakalanya kita tak sedar diberi kesempatan olehNYA. Alhamdullillah segala kurniaanNYA buat kita semua...
TAhniah buat HAji dan team yang terus menerus dikurniakan segala yang baik-baik...

shuweet said...

fabulous gilerrr....good work

Miesya said...

bestnyaaaa..... nk jugak rumah mcm ni...

PDM said...

I hope that my husband will turn into a millionaire so that I can hire you.magical touch you have!

salha said...

Hi Rizalman....im not just a big fan of u but i really2 inspired with u...
Camanela nk berjaya macam u....teringin sangat....jangan berhenti tau inspire we all semua...love everything about u..i banyak kali sebenarnye nampak u kt luar but segaaaan nk tegur...hadui....insyaAllah i akan menempah baju kt u and teringin jugak nk u design rumah i nanti...brapela tu agaknye kan...kene jadi jutawan dulu la i agaknya...huhu...anyway, jemputla singgah kat my blog if rizalman free nanti k...www.salhazain.com or google je my name salhazain...

inabu said...

makkkk aiii, telan ayaq lioq, cun x hengat umah ni...klu la sy ada duit bertimbun2, kompem sy hire en rizalman deko umah sy yg sekangkang kera tu, huhu...

mamaleen said...

soooo gorgeous... mama suka sgt..

malfoy77 said...

Ya Allah...cantiknya...u r so talented & gifted...kalo lah saya ada bakat mcm Rizalman, pasti rumah saya pun cantik, hehehe...walau apa2 pun Rizalman tetap menjadi idola saya...

PearlnScarf said...

Dear Rizalman ,

i describe ur style and design in 3 words

ADORABLE, BEAUTIFUL and HIGH CLASS

Luv it

nora said...

wow!!really proud that u have ur own furniture...that was awesome!!!cantek gile!!luv it so much...u reallt got a magic hand...whatever you do...it's all great!!!hope 1 day i can get ur magic touch for my dream house...go rizalman..go..(my doter always scream with those words..)

Pacha Adrian or Mama Pacha said...

Style and taste--- truly is something that one have--- or do not have---- and you- Rizalman, I am proud to be born in the same country as u because of yr style and taste---- u DEFINITELY have them. Keep it up--- yr gut and instincts on fashion, decor, design and style-- have never been a disappointment. Thx for being around :-) for us to enjoy yr designs and ideas.

kukumalu said...

dulu2 masa saya kecik, saya fikir like further study in engineering, doctor or apa2 saje le yg bidang professional tu satu kejayaan n leh jadi kaya....hehehe....
tp bila dah dewasa ni, dah lebih melihat dan kenal dunia,
rasa tak kesah semua tu.
yg penting kita tau kita punye kelebihan kat mana, asah yang itu dan insyaallah kita leh berjaya tak kesah le bidang apa pun.
n yang penting kita minat apa yg kita buat, baru boleh pergi jauh.

like your case, lagi loaded dari most engineers and doctors dak?
hehehehe...........
so now, i'm giving freedom to my daughter to do what she likes in the future, yang penting dia besar jadi muslimah yg baik dunia dan akhirat.
in fact my daughter inspired ngan you, kata besar nak jadi macam you.
tp again bila kat sekolah cikgu tanya sorang2 cita2 apa, dia kata segan nak cakap coz budak2 lain semua kata nak jadi cikgu le doktor le (standard le kan, dia baru darjah 1) so bila cikgu tanya cita2 dia, dia kata nak jadi cikgu....hehehe....

kukumalu said...

dulu2 masa saya kecik, saya fikir like further study in engineering, doctor or apa2 saje le yg bidang professional tu satu kejayaan n leh jadi kaya....hehehe....
tp bila dah dewasa ni, dah lebih melihat dan kenal dunia,
rasa tak kesah semua tu.
yg penting kita tau kita punye kelebihan kat mana, asah yang itu dan insyaallah kita leh berjaya tak kesah le bidang apa pun.
n yang penting kita minat apa yg kita buat, baru boleh pergi jauh.

like your case, lagi loaded dari most engineers and doctors dak?
hehehehe...........
so now, i'm giving freedom to my daughter to do what she likes in the future, yang penting dia besar jadi muslimah yg baik dunia dan akhirat.
in fact my daughter inspired ngan you, kata besar nak jadi macam you.
tp again bila kat sekolah cikgu tanya sorang2 cita2 apa, dia kata segan nak cakap coz budak2 lain semua kata nak jadi cikgu le doktor le (standard le kan, dia baru darjah 1) so bila cikgu tanya cita2 dia, dia kata nak jadi cikgu....hehehe....

CathJ said...

wow!!!!!! I love your taste Rizal!! Memang Fab!! So gifted...

asmaa said...

This one is great as well! I see that you provide a good lighting into the house. Plus the mirrors line up sgt menyejukkan kalbu. I love your plates display cabinet. A combo of modern arts and antiques, it's really hard to put them together so that it doesnt' look like a mishap. Good job!

MumMe said...

i ve been watching HGTV these 2 years...and after i saw your blog,no doubt,u realy are talented...mumme suka homestaging...bgmn futurenya di M'sia dan kolej mn yg offer,any idea any1?...

azril said...

Salam Rizalman

Tahniah sebab dah keluarkan perabut sendiri.

Menang cantik dan menarik 'deko' yang Rizalman hasilkan.

RoSe_ViOleTE said...

salam...
haiyooooooo~ O_O inchek...kenapa le cantek sgtttt????
buat sy rase nk terus menyambung belajar smpai phd sbb nk ade duit buat rumah mcm tuh. if my mom see this house, sy konpem die mesti kene 'jaw dislocation' sbb nganga luas sgt.hehehehe~
keep it up Rizalman!!! weeee~ =)

tujuhhariseminggu said...

u are so fabulous... not many people can carry that word as well as u... keep up... u are so inspiring me... ada angan2 ni... tapi jauh lagi lah nampaknya angan2 tuh... :)

shahlin said...

mizzzz ur blog. dah lama xde masa baca. suka suka suka

Riena said...

OMG Rizalman, I simply love the dining hall! It's Tiffany Box inspired, which I'm head over heels with for quite some time now!

Melati said...

saya bersyukur =)))

NawalZamrose said...

Your taste betul-betul right combination. Congrats for the nice deco:).kagum.Good luck!

IMAN said...

wah tak sangka u ada talent sebagai home decor designer jugak..
cun..cun..

Cik Yana said...

from ordinary to fabulous! suke suke suke! (^_^) keep up the good work ya. jgn peduli apa org nak kata. kalau kita jujur bekerja, insya Allah rezeki takkan pernah berkurang ;)

Wan said...

cantiknya rumah... :-)

Tipah said...

only people who have a beautiful heart can create beautiful things :)

I wish i have your eyes and vision in taste and colors... :)

izan said...

very tastefully done... congrats... i like the blue italian plate decor... Mana nak dapatkan your furniture?

Fazira said...

Dear Mr.Rizalman...

Saya tidak pandai menilai erti seni itu sendiri. Apatah lagi untuk memberi komen yang mana lawa atau tidak. Tapi hasil kerja awak do look really AMAZING and KABOOM!. You really a gifted person.

Teruskan impian anda, teruskan menggunakan jari jemari anda untuk nmenghasilkan seni ini dan teruskan menjadi sumber inspirasi kepada to all Malaysian espcially anak Melayu.

All the best.

Fazira

Syue Mustafa said...

Gorgeous. I love it........

deqlis said...

masyaAllah!!!!!!!!!!!! cantikk nyerr..

dan nk bg tau semua komen kat atas tu sy setuju/sependapat...

mmg minat ngan semua rekaan rizalman:-)

Nur Liyana Ali said...

Boleh saya tahu anggaran nak renovate rumah 2 tingkat. But nak tau for tgkat bwh je. living room, tmpat dining. Brape eh?

Thanks. (:

Berudu said...

no matter what u do..u memang awesome and idealistic..ske sangat2..hope boleh update blog slaloo..ske bace n tengok gambar...u hav wonderful life =)

IDA said...

i just blh kata wow wow n wow! pergh rumah impian kowt...

Reen Tart Nenas said...

cantiknyer deco rumah. rasanyer ini adalah kurniaan Allah yang terhebat utk u rizalman! sgt berseni!

MZ DEKORISM said...

Syabas!

shiqenhalim said...

im sooooo into rizalman's fabulousity...ur have such a magic hand...ting!! like a fairy dlm cite cinderella..rase cm nak mintak keje ngan rizalman la wat id. boleh?(suke hati je mintak keje kat sini)

haizahany said...

Cantk gler tgk astana2 umh rizalman jap td.. Ni yg trus search.. Huh.. Dlm mimpi pn blum tentu dpt ku miliki..