Fabulous fc

Thursday, September 16, 2010

DEKO!DEKO!DEKO! kembali lagi..

selamat hari raya kepada semua blogger!! pertama sekali maaf lah beribu2 maaf sebab blog ni hilang di alam maya buat seketika kerana tugas2 yang datang bertimpa2 dalam satu masa..(lagipun nak tulis blog dalam bulan puasa ni ibarat disuruh bekerja di kantin makan pada masa berpuasa..letih dan menggoda!). Apatah lagi nak upload gambar2 yang berkoyan2 ni..lagi letihh!.

walaubagaimanapun... setelah penat beraya,penat jahit baju raya yang bertimbun,penat buat projek interior,penat drive balik kampung dalam keadaan jam yang teruk..malam ni sambil makan kuih2 raya yang sedap(saja simpan yang sedap2 untuk sendiri makan) maka, digagahi juga lah nak update blog ni. Now,sebelum raya hari tu, enam bulan sebelumnya..saya telah ditugaskan untuk mengubahsuai total uplifting pada sebuah rumah baru untuk pelanggan yang inginkan rumahnya menerima sentuhan saya dan siap sebelum raya lepas.

part yang paling tricky sekali bila bulan terakhir untuk penyiapan rumah ini iaitu bila tiba bulan ramadhan. Rumah ini siap pada malam 27 ramadhan, dan almaklumlah apabila pergi ke site di waktu kita berpuasa ni..dugaan! bila masuk tengok rumah dan para kontraktor makan nasi bungkus dalam polisterin dan gantung teh ais bungkus masing2..rasa macam nak juihkan lidah tadah air yang menitis dari plastik bungkus tu!!

tapi alhamdulillah..semua akhirnya siap..tuan rumah ni bagi sepenuh kepercayaan untuk mengubahsuaikan rumahnya. Dia cuma masuk bawak beg baju je..perabut serta kelengkapan lain sudah siap tersedia. Beruntung!.

jemputlah masuk....



ruang tamu


tinggg!!







foyer

tingg!!



ruang makan



tingg!!





ruang dapur kering


tingg!!




walk-in wardrobe-bilik utama


tingg!!


bilik air -bilik utama


tingg!!



bilik utama



tingg!!





bilik tidur anak perempuan sulung


tingg!!


bilik anak perempuan bongsu


tingg!!



laman


tingg!!


ruang tangga


tingg!!


ruang famili



tingg!!


facade rumah


tingg!!


nantikan rumah kedua yang akan saya uploadkan setelah diubahsuai dalam masa dua minggu sahaja sebelum aidilfitri!


p/s: agak2 eric leong tumbuh rambut tak lepas ni?

120 comments:

~Nur Zulaiha~ said...

hebat!!!!

wish akan ada otak kreatif mcm u..
hehe.. :)

Fara said...

OMG! I'm stunned! Sangat cantik :D dan sangat berkenan dgn deko sume tu.. *aahhhh jatuh cinta nih* good job!!

::Ida:: said...

omgee!!!!! thats fabulousity!!!!! i likee!!!!i want more!!!!

CT said...

teruja.....huh!!

dcharmed said...

gua baca entry ni pun sambil cakap ting! ting! perghhh...
congrats en rizalman, sentuhan anda memang membuahkan hasil! Ting!

Kalau gua sebut ting! ting! baca kali, rumah gua boleh jadi macam tu jugak tak?!

Ting! ting!

iCaLoVeZiE said...

Wah.. bestnya.. kalau banyak duit, dunia pun boleh beli.hehehehe

honey bedazzled said...

masya allah very talented la u. feel like wanna work with u part time. no pay. just for the experience. lalala

syamin ariffin said...

Rizalman!!..cayalaHHH....
nganga ni tengok sume pics2 uhh...
=)))

kin said...

wow!

btw i'm not a fan of eric leong ;)

Che Kay said...

konfirm tumbuh rambut eric leong! hehehe. kagum dengan ilham yang dikurniakanNya pada EnCik Idola.... ternganga sat mulut ni...

btw selamat hari raya, semoga terus ceria! =)

Rabiatul Adawiyah said...

Hahahaha. Eric Leong garu kepala lah ni.

fitty's pinky rose cottage said...

oh gosh pak sheikh.. canteknya you decorate.. cam hotel jadinya.. sooo perfectly you! Kudos! job well done!

ANET said...

cantik gle! sure tuan rumah puas hati la..

Peri PiA said...

salam ziarah

amazing!!!

eesyaheera said...

oh my god. cantik gila you deko. agak2 habis berapa ratus ribu tu? :P

Khairulius said...

congrats...... its fabulous

Farihah said...

serius..sangat2 cantik..if i would like to deco my house,....of course i'll hire u...tp, nggak cukup uangnya...hahahaha..

how i wish i have that amount.. :))

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

great job....hasilnya fabulousity!!
xtumbuh2 lgi kot sebab dah sesak...
Tergugat
:)
cantikkan......

pikir wit raya tuh belum sampai lgi n tq gtaw..
selamat ari raya gak to u n umar :)

shuweet said...

sangat santekkkkkkkkkkkkkkkk...kelessss..good jobs

Liyana said...

I agak, kos renovation ni boleh cecah kos beli sebijik rumah kos sederhana lain. Ting!!! (yg ni bunyi cash register) Ting!..:D

*Love the simplicity of colours + deco. Very soothing.

skinnyjeens said...

bestnyaaaa dpt ruma cmtuu. nak jgak. cantik!

Suzie said...

adoiii tak terkata,simply fabulous...mmg kalo masuk rumah ni tak mau keluar dah..hehe..

arinieva said...

cantikkk sgttttttt... kagum giler. tp nk tny mmg tuan umah soh uat konspe same iye setiap bilik. btw it's very nice ang superb!!!!

xuhaily said...

rizalman.boleh tanya?

1.untuk twin sink kat bathroom tu,kalau kita guna big mirror terus boleh?

then apa pendapat u kalau kita sediakan mini library dalam bedroom.

yam^Artfingers^ said...

terbaiiks!!!

now i am in berangan mode..errr,,dapat mampu hire u ubahsuai living room pon dah cukup gah bagi i..heheh...

heheh...keep up d good work! keep on giving your readers inspirations:)

KSWSK said...

cantik shanggatttttt

C!kpuanmuda® said...

sumpah suka!

Sophie said...

MasyaAllah! Cantiknya!

Betty A. said...

i luv u taste...

memang terbaikk!!!!!!

psstt...eric leong terkejut tros tumbuh rambut...hahaha

Ecstasy said...

Wah.. lawa gila rumah ni... mmg fabulous

Haslinda said...

p/s: agak2 eric leong tumbuh rambut tak lepas ni?


Mesti tumbuh punya....heheheee..pening si erichehehee

Banyak sangat perkataan yang boleh describe rizalman punya sentuhan....tak terkata....

honeysayang said...

wow..speachless...thumbs up 4 rizalman...

Miss bella said...

so nice.. keep it up rizalman!!!!

puterakayangan said...

HOOOOOOOHMAAIIIIIIPRADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DUMBSTRUCKED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UR IDEA REPRESENTS DA ETERNAL FABULOUSNESS.....

GOSH!!!!

BRAVO3~

U R AMAZING...

p/s::how much da person pay u?ahax!

inabu said...

makkkk aiiiii...superb...teruja dah nie..terbaeeeekkk....

Cheedah said...

memang cantik, ini rumah kat bdr br bangi ke?header tu pun cantek jugak!

~Kak AZZ~ said...

Tingggg.....!!!

alamakk... ingatkan Rizalman yang datang nak deko.. rupa2nya org datang beraya daaa... hehe..

Nice job... Pasni konpem makin berkilat kepala si eric tu... cantik tak.?? Cantik kannnnn.... tagline dia... ;p

c-red garage said...

omg....kagumkagumkagum....best nyer byk duit smua leh mintak..

c-red garage said...

kagumskagumskagums...bestnyer...

nadhirah nasser said...

Subhanallah.. cantik..

NisaKhirudin said...

Im stunned! (ternganga) memang fabulosity! lagi hebat dari eric, pasal deco semuanya practical, bukan ada lilin atas katil. sangat sangat cantik. nak suruh parents makeover rumah lah. untuk raya tahun depan!

zikachiCOOL said...

rizalman = awesome
seriously! from nothing to masterpiece. truly an artist. cayalah!

eL_kz said...

serius jeles dgn tuan rumah tu

mmg KELAS!! =)

Muhammad Amir said...

nICE!!!LOVE THE BED!!!

hatim a.r said...

tak baik woo caras eric leong.beliau pun nk cari makan.tunggu la satgi eric leong jadi fashion designer pulak nak caras balik

Mama Kimi and Tsya said...

mak aaiii!!! stressnya saya tgk rumah org kaya mana nieeee rizalman ooiiiiii! congratulations. another brilliant work done.

Munie said...

coolness :) U'RE THE MAN..

InsyaAllah nnt bila i dh kaya i pon nk suruh u deko kan. hehe.. tp kena tunggu kaya la..

:P

MoOn said...

x sia2 tgg new post dr fabulousity rizalman...sgt2 mengagumkan..tahniah2...

cikbedahlaser said...

ya allah...menangis tersedu2 sy tgk rumah yg awk deko ni....
knp itu bukan rumah sy?? uhuhuhhuhu

tinggggg...

nangis je la...

good job rizalman... owhh berjurai2an air mata sy...

;)

tuty marina said...

Salam bro rizalman,

Excellent Job!..really luvvv ur outputs!..high taste sgt!..how i wish u can deko my hse too!.. btw,if u dun mind, where can we get all those stuffs i.e. sofa, wing chairs,table lamps,pics,etc..? cantik sangat mcm hotel standard lar!..lagi2 dgn write up u yg sempoi,humble & simply u...memang best!..serious!baca blog u tiap2 hari pun tak boring mcm tengok creta P.Ramlee yg dah berpuluh2 kali tengok pun tak boring2!..
Syukur atas segala nikmat,ilmu,ilham dan rezeki yg Allah anugerahkan pada hambanya yg bernama "Rizalman Ibrahim"...

norshakeela said...

cantik sangat.i like!rasa macam nak tirujekk...hehe itu pun kalau ada rumah sendirila or kalau mampula..=D

Khairiyah aka Kerry said...

wahh..if rumah saya secantik itu..confirmmmmmmmmmmm saya memang tak kuar rumah! hahaha.
keep up d good work En Rizalman! I really love u interior design. =)

myoliza said...

cantik nyerrr,....mmg cantik!

yanie said...

good job! smua cantik n sgt teruja utk lihat projek seterusnya. syabas!!! owh! eric akan tumbuh rambut tapi tumbunh jarang-jarang kot ;))

Molly said...

Ya Allah, cantik betul!!! mmg tepat la owner tu ambil you, mmg x silap pilihan dia. apa yg i suke, your deko nampak clean dan luas. Good Job!

Che Lin said...

wahhh...hebatnya hasil kerja... dan sgt cantikkkk.. mesti mahal ni. agak2 berapa ratus ribu owner rumah ni berhabis untuk hasil yg superb nih ekk...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

serius tgk mcm magikkkkk .. ting2 jadi superbbb sgt2 hasilnya .. sy yg mampu cuci mata jer ... sure harganya juga MAGIC!!!

ZaQuaN's MaMa CuTe Bus!neSs said...

cantik sgttt.....
bila la leh deko umah saya yer.... ^__~

eintanz said...

have always been a fan dari dulu. you are so...amazing! proud to have you as a malaysian designer, apatah lagi sama kampung. teringin nak u deco my house (which i am so blank about) but tak mampu huhuhu...kalau la rizalman rasa2 nak buat surprise sure i pengsan tak bangun sehari. anyway let me say again, im so proud of you en rizalman. syabas and keep it up. your talent and taste are simply classy and immaculate.

Miera said...

Salam...
Maman...congrats! (1000x)
Kalau ada rezeki lebih, nak je Maman deko rumah K.Umi.Class...
Rasa2nya Eric Leong terus tak tumbuh rambut...hehe..

Mohd Syafiq said...

Salam Mr. Rizalman,

mabeles sgt2...superb!!!

**mcm kenai ja umah yg u decorated kan.. ni kat bangi tu kan, berhadapan ngn tasik cempaka kan?? huhu...

malfoy77 said...

Cantikkkknyaa.....very gifted la u...syukur alhamdullillah...bakat kurniaan Allah...:)

Azie said...

Rizalman, if only I can afford to have you as my interior designer..Anyway, I ada satu soalan ni (not really related to your post but something I always wanted to know): would you ever consider designing Western clothes eg the perfect LBD, the perfect cigarette pants - that kinda thing?

asmaa said...

J'adore! The walk-in closet is haven. And the patio sgt gorgeous dgn backdrop di malam hari. Kalau ada tanah lagi luas buat gazebo mesti cun.
You're the best!

MrS KeNey said...

meleleh air liur tgk umah camni wooooo...

kerengga_kurus said...

alahaiiiiiiiii... laling.. iolss nak la rumah jadik meletops punya gojes cam ni.. jangankan si eric takleh tumbuh2 rambut.. encik hubby ku juga akan botaks sama..

ps: cammana nak contact u ya.. i berminat nak dapatkan your quotation kalau u make over my rumah buruk ku lalinggg..

aina_amirah said...

owh wow owh wow....~ sgt cantik ok..n part bawak beg baju je masuk umah sebab semua benda da tersedia tu..owh wow owh wow....cam nk nanges je dgr ~

Ana Joe said...

satu je Eric ada you takde.... CANDLES! Btw, kalau you jumpa dia.. beritahu dia bahaya pasang candle atas katil kalau nak deko deko.. haha! Your taste is simplicity at its best!

Cherry Everlasting said...

tak terucap oleh kata2........
mmg hebat la...
u x promrote ur blog kt eric??
u guna la tag line ...
eric....kagum x...!!!

keep u gud work,job,papa..

u r malaysian inspiration,,,

Cieri said...

GILE BEST n LAWA!
I want moreeeeeeeeeeeeeeeeeee from you!!!!!!!!!
tak sangka betul2 ada rumah orang macam ni. I want it toooooo!

lavender_prince said...

love your ideas n taste in interior design...fabulous!!! u r always b my inspiration when come to this subject matter..keep up the good work!

Nina said...

love your taste and style. cimply classy an fab!

zarahana said...

deco yg sangat indah.. very glam~ love it!!

p/s: how i wish i could work under u. think that i'm not particular enuf and mahu jadi lebih teliti dan mementingkan kesempurnaan just like u.. ;)

NawalZamrose said...

Serious!cantik gila!

siti azizah Sang Pencinta said...

omg cantek sungguh... kalau la ada duit mahu nak mengupah en buat interior kat umah saya oiiii

EzzEddin said...

Rizalman ..I was shocked u r so stunning bro!!

Azrel Shawaludin said...

salam rizal,
u skg da pandai deco nmpak...tahniah !! kalo u wat deco kat umah yg flet kecik jer, tak besar pun 480sf bley tak ?

shada JD said...

wow!
wow!

*speechless*

so proud that you're so talented and you have great taste....and you're anak melayu.no doubt, you're great great designer!

hopefully dapat title Datuk anytime soon.amin.

miz classique said...

C A N T I K G I L E R nagesssssssssss klo laaaa aku mampukan sobss

jay said...

shantek!

~RYN AVI~ said...

waahhh... best nyer.. dah mcm home sweet home r.~
kalo adew umah mcm nie kan best.~

lil sharky said...

so beautiful. U are very talented, Rizalman! Keep up the good work.

aDie dALi said...

bole bro!!!! makan ati apek tu.. one word to describe ur work.. DIVINE!!!!

AS I AM... said...

OMG! sangat cannnntikkkkkkkk ya ampunnnnnnnn...selalunya segan nk leave comment tp kali ni terpaksa jugak...u are really a genius! u know that?!!! Amaaaazing!!! n love the sign-the-card-that-turned-out-to-be-cheque-inside bit...he's a genius boy also! God Bless u both!

linda said...

superb!! wink wink. I wish one day, i can ask u to deko my hse:) Amin

rose razak said...

ya ampun i adore u plus ur idea + work done....u r my inspiration..ble nak amek i keje in ur id department...ehehehehe :)

hanizah said...
This comment has been removed by the author.
hanizah said...
This comment has been removed by the author.
hanizah said...

cantik,superb,fabulous dan pendek kata tak terkatalah! I rasa u memang icon id kat Malaysia ni.Cayalah RIZALMAN... ACTUALLY I NEIGHBOUR tuan rumah ni... =D

genny da bomb said...

cantikkk sangatttttt!!!!eric pun menanah mata tgk ni..hehe

apepun rumah ni sangat cantik kebabommm!!!untung tuan umah ni dapat ur personal touch..

mrs Fahmi said...

wahhhhhhhh....cantiknye....i wish i have the cashflow utk deko rumah mcm ni....huwaaa!

Honey's said...

bestnya kalau sebut "TING"..rumah I pun berubah macam yg di idam2kn...sebut "TING" lg....baju pulak siap...bestnya....

Honey's said...

bestnya klu tiap kali sebut "TING"...umah jd mcm yg I idamkan...sebut lg...baju pulak siap...syoknya....

Honey's said...

bestnya klu tiap kali sebut "TING"...umah jd mcm yg I idamkan...sebut lg...baju pulak siap...syoknya....

rizzbridal said...

EXTRAVAGAN !!! mother of FABULOUSITY!!!

annahita said...

salam...bravo bro....canteek sangat..teruja sungguh

permaisuri debab said...

omg!! i like!!good job rizalman..=)

hass said...

hai
ur idea is superb....really fantastic...
actually im a graduate interior designer....im wondering..abg rizalman design all tiz...mcmane yer? i mean how do u apply ur creative idea become realistic...meaning mcm we all kene buat detail drawing n evrythg for our design..how about u? dr fabric till d types of furniture semua tue... bley share tak how to be a smart designer without all tizz fussy detail drawing...3d drawing...ehmm i want to be like u...

Faa Maryanne said...

superb giler idea!

rusy d' desingner said...

abg nk keje ngan abg leh..
sy nk sgt b4 msok u..
tolng sy k..

~aina~ said...

suka sgt yr touch!!!
very classy.. elegant..

*EL tumbuh kut rambut.. hehe.. :P

Sophis-Tcated In Blog said...

nice deco.. hopefully satu ari nnti bLey la deco uma sy pulak.. =)

eddany said...

wow...sumpah chantek! iloike...
ni kat area bandar baru bangi kan... 1 of my fren pon ade beli umah kat citu... so suweettt..

Kidi said...

OMG!! genius!

fifahnazri said...

wah! cantiknye.. kreatif idea!.. teruskan usaha yea!

rusy d' desingner said...

nape dh lme x update x sbar nk bce story abg..msti ba..

rusy d' desingner said...

ble abg nk update x sbar nk bce story abg yg gempak..

Ayrin YSF said...

peh ! ting ~ keep it up :)

diha-hey-it's-me said...

abang rizalman, sumenye such a jawdrop!!! youve got the talent =) Alhamdulillah

BeLLaReeNa said...

hi... salam, abg rizal how to contact u, nk tny pasal qoutation untuk interior design service abg

Restless Bitch said...

OMG..Fabulous!! Suka tengok! Cantik sangat2! U r to creative! XD

IDA said...

perghhhh...giler ohsemmmm!!!!!!
terbaik! untungnya penghuni tu mampu duduk rumah cmtu..design rizalman lak fab..kalau idalah mmg x kua2 rumahlah..haha

garlic & butter said...

Ya. Rambut eric akan tumbuh lepas ni. I love designing as well, BUT with minimal budget. I wish I can (earn and) spend more, like you did.

You are a good dad!

hanya suara said...

confirm eric leong tumbuh rambut tau!

nahrafqifahs said...

Bijok!

nahrafqifahs said...

Bijok!

NUN@ said...

entry ni i baru baca..tapi glup glup..to says..GILE WOWW!..

p/s Bestnye kalau semuunya ting! ting! takde bunyi kechain! huhuu

Raymond Abdul said...

like a magic! Amazing! tapi belanja mesti botak kepala punya.. hahaha...

yugi said...

serius sangat chantek deko u..but u tawu x, gamba2 deko umah u ni dah dicurik oleh sumbdy n then ckp yg ni umah dye beli hasil titik peluh jual novel yg dikongsi skali beli ngan bf bakal dokternye pastu post kat fb, siap wat album lagi, Home Sweet Home..hehe..klaka sgt.. angan2 dye tu tinggi sgt sampai berangankan umah yg secantek umah yg u deko..hehe..

but seriously, umah u yg u deko ni sgt cantek!! i like~ ^^

princess said...

blh kongsi tak...cat jenis apa yg dgunakan untuk ruang tamu....look like green....