Fabulous fc

Sunday, May 2, 2010

di suatu Maghrib


petikan ini setelah selesai menunaikan sembahyang maghrib berjemaah bersama Umar.

babah: "nanti dulu Umar..jangan bangun lagi. Tunggu sampai babah wirid dulu,pastu kita doa".

Umar: "sigh..."

babah: "angkat tangan tu betul2..nanti Allah tak terima doa kita.. Ya ALLAH, selawat serta       salam ke atas junjungan besar nabi Muhammad saw......ampunkan dosa kedua arwah ibu dan bapaku.....dosaku.......etc........dosa anakku....etc......dosa seluruh kaum keluargaku....etc.....seluruh penghuni2 rumah ini...etc....panjangkan umur kami...etc...ya ALLAH...rabbana atina.....Amin ya Rabbal Alamin..."

Umar: "Amin ya Rabbal Alamin. Babah ni selalu je lupa nak doa untuk Blacky (ikan peliharaan dia). Kesian dia.."

 babah: "Eh! apasal pulak babah nak doakan untuk dia pulak?? Itu kan you punya pet? You jelah yang doakan".

Umar: (sambil menadah tangan yang montok2 ruasnya)..."Ya Allah ya tuhanku, ampunkan lah   dosa ikan ku..."






agak2nye apalah dosa2 yang telah dilakukan oleh ikan ini **???**


p/s: inilah akibatnye membesar tanpa kasih sayang ibu dan bapa.... segala benda di rumah ni di buatnya saudara. (Umar pernah menyangka yang pembantu rumah itu emak dia!).

81 comments:

azrin said...

super duper cute!

Othman Juliana said...

haha~ that is cute :D

Zariza said...

ehehe..so cute..ade gak yg tolong doakan utk ikan itu..cian dia

I_Hate_Lolipop said...

mungkin blacky pernah menyumpah seranah or sindir2 dalam hati ttg u all...*wink

cru314ngel said...

the cutest doa ive come across...ehhehehe tlg cubit kan pipi umar yg montok itu pls..cute sgt...;)

ANIeM said...

For me, ur entry kali ni kelakar dalam sedih la..huhu..

stepler83 said...

ha..ha..klakar la umar nih...ske buat ayat yg mncabar minda...

nana said...

hahahaaa....umar2...

sarah said...

haha lawak betul umar.

sapphire said...

umar sgt comey! :)

rohanimohamednoor said...

gossshh..cute n innocent tul lah ur boy

.JueJay. said...

haha. kenape umar ni comel sgt? haha

Aimimuliani Adam said...

waakakaaaaa *ketawa guling2..

Cinta Madu said...

er, kenapa tiba2 i rasa sebak? semoga Umar sentiasa bahagia dan mendapat kasih sayang dari Babahnya, dan yang paling penting mendapat keredhaan Allah swt. :)

MarlissaMusa said...

comelnya umar...mmg kes parah kalau bibik pon dia sangka mak dia :)

AlexAlabasta said...

Ala, sayu dengaq dia ingat pembantu rumah tu mak dia~ But I know you're doing a great job.

Pija said...

macam sedih jeh tapi comel! :)

hatim a.r said...

woh adakah ini petanda jodoh rizalman dengan pembantu rumahnya??

SugarSpices said...

doa mendoakan sesama insan...ahahah comel la umar ni!!! so bila lagi nak bagi 'mama' kat umar kann??

nanimastura said...

hahaha lucu la korang berdua nih....

Nadia-Nada said...

kah kah. umar bg hint tu....dia tahu je maidnya bukannya maknya:D excellent umar!

Md Nasir said...

alangkah bagusnya jika kita org dewasa juga berfikiran begitu.semua di sekeliling kita adalah bersaudara.doakan sesama kita..
n_n

D'lla said...

umar..i think he need real friend sebaya dia..so dia xsunyi kot..syg btui ngn ikan..hehe.

Live LiFe..LoVe LiFe.. said...

hihihi..kelakar la Umar...leh imagine mcmn dia ckp..mesti comeyylll..hehe..

tujuhhariseminggu said...

alalalaa... tomeynye umar...
panjang umur blacky... :)

dali said...

la sian lah umar ni..cun sgtkah pembantu rumah umar itu hingga setanding ngan babahnya?teehee..patut letak gambar CEO tu le bang ooi..

Ella said...

entry ni buat saya nak sibuk2 advise en rizalman cr lah calon ibu yg sesuai utk umar.

kesian Umar..kasih seorang ibu lain, kasih seorg bibik lain..

btw - umar mmg cute..

Arn sweetrider said...

bagus nya anak ini....nampaknya encik rizalman dah berjaya mendidik umar...menjadi seorang hamba yang tidak lupa pada tuhannya...Alhamdulillah...

mrs Fahmi said...

lol!! cuteness~

ikanbesh said...

oh babahnye gamaknye kene cari mamanya umar la...
kan.kan. auw!! hehehehehe

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

Umar...Umar...mcm2 gelagat :]

Terkilan Umar terus ikan kesayangannya tak disebut hahaha...

Bling Queen said...

dah besar dah umar ni...

nurarinab said...

hahaha..abg rizalman saya mmg suke bc telatah abg rizalman n umar.xtau mcm mn abg rizalman bole x gelak dgr umar ckp mcm tu...hahaha

shamsida said...

comel sangat...nanti you akan dibebani dengan pelbagai lagi pertanyaan dan soalan yang kadang2 mencabar akal fikiran...itulah dinamakan budak2...

ctpayong said...

moral of your story : kita sepatutnya juga mendoakan akan kebaikan untuk orang2 di sekeliling kita.

Dayah said...

Salam Abg. Rizal,
He's cute!

DNA said...

hahaha budak kecil biasalah tapi en rizalman mestilah bagi kasih sayang yang banyak kat dia.

ms. diya said...

what can I say is, Umar ni penuh dengan perasaan sayang.. Alhamdulillah.. Mudah2an dia membesar jadi budak yang baik.. Insyallah... :)

MY HEART said...

Cutenya umar.. dan kelakar part dia doa ampunkan dosa ikan dia tuh hihihi.....

mierafaziera said...

Umar u sooooooooooooo cute!!!!!!

ferienza hezra fara said...

cari kan la umar seorang bonda.


:)

Hani said...

itu maknanya Umar nak suruh babah dia cepat2 carikan mak untuk dia.. hahahaha... jgn maree yee!!

aina_amirah said...

hehhehe..comel sgt2!~

kak ina mail said...

cutenya umar tu.baguslah , kecik-kecik dah sayangkan haiwan.

era zainal said...

so cute, ikan tu tau mesti die terharu, hahaha

liyanna said...

hint nak mama tu

tapi umar tetap cute
wish u both every happiness

:)

Monalea said...

hehehe.budak budak..luculah...berdoa untuk ikan...kelakar ada.sedi pun ada

Sharinginfoz said...

nice entry... so cute kan..

Jangan Lupa Segmen Kenali Blogger

ushi sato said...

fabulous...

UMUBAKESHOP / Sarah said...

comel umar nie..t nak cake cakap gan aunty ok..^_^

UMUBAKESHOP / Sarah said...

so cute umar..nanti umar nak cake..cakap gan aunty k ..^_^

ComeyBelako said...

sedih pulak...moga Allah swt help you to become a good daddy & mommy for him. InsyaAllah.

anieMD said...

haha..umar..umar..anak yg bijak..
bila lg en.rizalman..kesian dia..

daniadanis said...

OMG..another teraphy..hahaha..keep blogging please :)

s.c.h.u.l.t said...

comelnyeeeeeeeeeeee! :)

"umar umar..ikan takda dosa. nanti mati dia masuk syurga. tapi baguslah umar doakan" :)

Rina Salleh said...

alolo~ so cute! even baca je pun dah boleh banyankan macam mana umar tu;)

Lili Sakina said...

so cute....laugh loudly pasal pembantu rumah tu....kawen jela ngn bibik tu sebab Umar pon dah approve

Gadis n Frank said...

comel sgt...

Boy said...

he'll be fine

Wan Sajidah Ahmad Saburi said...

kelakarlah umar nie...nway...tu menunjukkan dia mempunyai sifat saling menyayangi sesama makhluk :)

Ainee Cumi said...

comel gila!

naiwonderland said...

uncle man,bila nak update blog lagi?rindu rindu!

dzilazee said...

your boy is so cute and smart too...

It was so fun reading your blog esp. part "budak gebu" tu..

Pls write more....:)

bhumer rizkhi said...

sweetnye khidupan korg.
may god bless u all

yong ibu chem said...

cute sgt dialog ni.

terfikir juga ni, apa agaknya dosa ikan tu?? hahaha

Potlee said...

gud boy la Umar nih..

Emmi's Touch ~ Fabulous Gift said...

lepas baca ni, kita pun doa utk ikan2 kita... hehee...
btw, feel free to visit my blog..
bole bg tips how to be a successful businesswoman..
saya budak baru nak belajar.. TQ..

DefadaPooh said...

sweet entry.umar sgt cerdik.doa itu sgt ikhlas dah tulus ya

| CHYMARA | said...

hahaha umar is soo cute ! :)

theorangelog said...

hahaha. lawak gile.

WanAni - OneAndOnly said...

kesiannya Umar....Oleh itu janganla berlengah lagi, carila calon isteri cepat2 sikit....Kalo akak jd mak angkatnya pun ok jgk, mesti kakak2 dan abg2 yg kat rumah ni suka dpt adik mcm Umar yg cute...

WanAni - OneAndOnly said...

kesiannya Umar....Oleh itu janganla berlengah lagi, carila calon isteri cepat2 sikit....Kalo akak jd mak angkatnya pun ok jgk, mesti kakak2 dan abg2 yg kat rumah ni suka dpt adik mcm Umar yg cute...

~♥ iella ♥~ said...

baiknya dia...

Mrs. Kown said...

you never failed to make my monday a good one. comel lah umar nih.

btw, i saw u and umar dekat wangsa walk last friday. tgk muvie yer?

my husband asked me, "macam mana you tau itu rizalman"

i replied, "because dia pegang prada puple tu kat tangan dia" hihihihihi. =P kelas you.

Cath J said...

uuu mcm ni I tak nak pembantu rumah lah.... nanti my boy ingat mak no.2.... -__________-

My only boy pun ber'saudara' dgn ikan ... fighting fish merah.... *sigh*..

missy suzi said...

HAHAHA..lawaklaa..umar tuh~
rizalman pon like sweet father.sanggup lyn kerenah umar tuh..

Zuraihan Selina said...

so cute =)

urbangothix said...

would love to see the collections...:)

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

ala cute nye!

superb dad! great job

hugs for umar (=

Ummu afif said...

Salam, semoga Allah kurnia umar ibu yang terbaik.. InsyaAllah

Rammy McCool said...

erm... sayu nye.... takpe... yang penting babah umar ade... dan babah umar tahu... ape yang terbaik utk umar.....